Svetski mediji o izborima u Srbiji: Put ka EU ili Rusiji

Fonet

nedelja, 24. 04. 2016. u 13:52

Светски медији о изборима у Србији: Пут ка ЕУ или Русији

Foto P. Milošević

Svetski mediji ocenjuju da će ishod današnjih izbora u Srbiji pokazati da li zemlja ostaje na putu ka Evropskoj uniji (EU) ili se okreće više prema Rusiji

BEOGRAD - Svetski mediji ocenjuju da će ishod današnjih izbora u Srbiji pokazati da li zemlja ostaje na putu ka Evropskoj uniji (EU) ili se okreće više prema Rusiji, kako to žele ultranacionalisti.

Agencija AP smatra da su izbori test za nameru premijera Aleksandra Vučića da zemlju uvede u EU, uprkos jačanju ultranacionalista.

Američka agencija ističe da se, ipak, ne očekuje nikakvo iznenađenje i predviđa da će Srpska napredna stranka (SNS) osvojiti najviše mandata u parlamentu.

Od ishoda izbora i broja mandata koje SNS osvoji, zavisi da li će Srbija ostati na putu ka EU ili će da se okrene više ka desnici, objašnjava AP.

Britanski BBC ukazuje da bi ultranacionalisti, kao što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (SRS), mogli da se vrate u parlament, zbog nezadovoljstva birača proevropskom politikom premijera.

Ultranacionalisti bi, kako napominje BBC, mogli da komplikuju proces evropskih integracija Srbije, tako što bi odbijali kompromise.

Dojče Vele predviđa da bi novi saziv parlamenta mogao da bude rascepkan, jer smatra da SNS ne može da dobije više od 40 odsto mandata.

Prema tim prognozama, ni koalicioni partner vladajuće stranke, Socijalistička partija Srbije, ne može da očekuje više mandata nego što ih je imala do sada.

U novom sazivu Skupštine će biti i dve do tri partije građanske opcije, koje zagovaraju ulazak Srbije u EU, ali i neke nacionalističke koje zagovaraju jačanje veza sa Rusijom i insistiraju da je Kosovo deo Srbije.

Analitičari na koje se Dojče vele poziva smatraju da se parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori održavaju istog dana da bi SNS što više ojačala na svim nivoima i da bi Vučić dobio još jedan četvorogodišnji mandat na čelu Vlade.

Američka TV mreža Foks njuz kaže da bi ishod glasanja mogao da okrene Srbiju na desno i upozorava da na jačanje nacionalizma u regionu.

Zapad je pokušao da umiri zemlje Balkana, usmeravajući ih ka EU, ali bi taj proces mogao da propadne, ako Srbija odustane od procesa evrointegracija i okrene se Rusiji, napominje Foks njuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Sara

24.04.2016. 14:29

Нигде нисам чула овде да говоре о изборима у СРБИЈИ.

Цеца

24.04.2016. 16:37

@Александар - Нажалост, грешиш, јер твој глас важи само на гласачком месту!

jovandeka

24.04.2016. 14:46

Srbija treba da se okrene sebi i da gura svoj nacionalni program,a što je u suprotnosti sa zahtevima,koji Zapad postavlja Srbiji:Od bivše Juge sve državice su zaokružije svoju nacionalnu državu,jedino je Srbija ni na nebu,ni na zemlji.Srbija se još nije odredila ni prema svom uredjenju,pa su sve opcije u igri.Najbolja i najodgovornija prema Bogu i narodu je da se Srbija vrati kraljevini,jer bi to u ovom momentu bio najodgovorniji i najoptimalniji nacionalni i pokretački motiv.

vidan

24.04.2016. 15:19

Srbija želi da nastavi svoj evropski put, istovremeno zadržavajući tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Туга српска

24.04.2016. 15:24

У праву су... Нажалост, они који су против алијансе (већина Срба)својим неизласком на изборе у ствари дају глас про-НАТО опцији...

zokac

24.04.2016. 15:29

Pošto će za osvajanje apsolutne vlasti biti dovoljno i 42% izašlih birača uz podršku jedne od građanskih opcija ili jedne partije nacinalnih manjina, nevidim da će se nešto bitnije desiti na našoj političkoj pozornici.

Ђура Змај

24.04.2016. 16:13

Да ли је ово читао председник Републике Србије пре ауторизације интервјуа Гласу Америке.?!

Misa N.

24.04.2016. 16:44

Obzirom da se dosadasnja Vlada trudila da ostanemo neutralni,nadam se da ce svakako i sledeca nastaviti istim putem,jer je to jedino trenutno ispravno za Srbiju i narod,a da sile koje se medjusobno dzapaju i uvode jedni drugima sankcije ne trude da nas uvlace u svoje gluposti i narusavaju nas mir.

Cupavi Berlin

24.04.2016. 19:22

Treba prvo znati sta znaci EU. Ono stoste radila Vekovima vise NE.Drugo EU je fabrika nezaposlenost.Setimo de.Grcke.Spanije. Slovenije. Hrvatske. Rumunije. Bugarske.Nekome bolje.Ne.

dobrila

24.04.2016. 22:43

I mi možemo kao EU jer i oni sarađuju s Rusijom a nisu svi u NATO alijansi. Dakle članovi EU (ako to uopšte bude postojalo dok mi dođemo na red) uz saradnju sa Rusijom.

Danilo

25.04.2016. 12:13

Mislim da je najbollje izglasati uredjenu Srbiju kao i put reformi, to je navise fer prema svim gradjanima!

Lena

25.04.2016. 13:51

Oni neka tumače kako im je volja, ali Srbija je svakako izabrala bolju budućnost.