Vulin: Vučića ne vole mnogi na Zapadu

J. SKENDERIJA

27. 11. 2014. u 00:02

Ni deceniju i po od istupanja iz jugoslovenske levice, Aleksandar Vulin tvrdi da nije promenio stav po pitanju političkog delovanja Vojislava Šešelja

NI deceniju i po od istupanja iz Jugoslovenske levice, ministar za rad i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin tvrdi da nije promenio stav po pitanju političkog delovanja Vojislava Šešelja.

U razgovoru za „Novosti“ on ističe da je još tada, kao zamenik predsednika direkcije JUL, rekao da mnogi partijsku knjižicu koriste kao čekovnu i da koalicija sa Šešeljom ne dolazi u obzir. Kaže da nije prihvatio da bude deo toga i misli da je bio u pravu, jer da nije, kako tvrdi, JUL bi preživeo. Vulin objašnjava i da je izneo svoje lično mišljenje da Amerika preko Šešelja ruši premijera Aleksandra Vučića.

* Jeste li prethodno dobili odobrenje da iznesete takav stav?

- Nisam ni tražio odobrenje Vlade da o tome javno govorim. Zamolio sam članove Vlade da raspravljamo o toj temi, ali je sve odloženo zbog posete EU komesara Johanesa Hana. Poslednjoj sednici nije prisustvovao ministar inostranih poslova Ivica Dačić, pa je rasprava opet pomerena. Očekujem da ćemo razgovarati, da vidimo šta nam se dešava i možemo li da utičemo na te procese.

* Da li je reakcija naše države dosad bila dobra?

- Spoljna politika Srbije je dobra, ali je treba izoštriti i reagovati kada nešto nije u skladu s našim interesima i diplomatijom. Srbija se danas više poštuje nego ranije, zato što premijer ima hrabrosti da kaže šta je srpski interes. Zato želim da se ovo stavi na dnevni red Vlade, da se svi pogledamo u oči i kažemo da li svi razumemo šta je naš interes.

PREMIJER ĆE DA OCENI MOJ UČINAK * MOŽE li se uskoro očekivati rekonstrukcija Vlade?
- O tome će odlučivati onaj u koga narod ima najviše poverenja i ko je prvi, a to je Aleksandar Vučić. Prvi sam podneo šestomesečni izveštaj o svom radu, kako god on odluči ja ću prihvatiti. Moji poslanici će podržavati ovu vladu bez obzira na to da li sam ja u njoj ili ne. Smatram da sam neke stvari dobro radio, neke ne dovoljno dobro, ali videćemo.

* Hoće li će Srbija biti primorana da uvede sankcije Rusiji?

- Ne, ne mogu nas primorati na nešto za šta smo stavili do znanja da je neprihvatljivo. To je stav Vlade i njenog predsednika. Postoje pritisci, a jedan od razloga zašto se premijer Vučić mnogima sa Zapada ne sviđa jeste to što ima 50 odsto glasova i što zbog toga može da iznosi svoje stavove. Za njih bi bolji bio neko s podrškom 15 ili 20 procenata glasača, koga bi stalno ucenjivali izborima. Sankcije nisu srpski interes. Niko nam neće nadoknaditi izgubljene pare, a zaoštrićemo odnose s velikom silom. Znamo naše obaveze, hoćemo u EU, ali kad postanemo članovi, usaglašavaćemo stavove. Sad još imamo samostalnu politiku.

* Odakle Ministarstvu rada u kasi višak od 1,4 miliona dinara?

- Novac je bio u našem budžetu i prošle godine. Ispitaćemo gde su i na šta pare trošene ranije. Smanjili smo troškove i time nije ugrožena isplata socijalne prinadležnosti nijednom korisniku. Radi se o troškovima koji se odnose na razne usluge, tekuće održavanje, popravke, ugovore o telekomunikacionim uslugama, ukinute su dnevnice... Ušteđen novac namenski će dobiti centri za socijalni rad. Iako oni pripadaju lokalnim samoupravama i mi nemamo nikakvu odgovornost, mislim da treba da pomognemo ako možemo.

* Je li tačno da ste ih uslovili gde i šta da kupe?

- Dao sam preporuku da centri nameštaj kupuju od preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom. Šta ima logičnije nego da budžetske pare idu budžetskim korisnicima. Dobili su ili će dobiti nameštaj i kompjutere. Nekima će stići vozila, ali ne da se voze direktori, već terenska kola i tri traktora za one koji imaju svoje ekonomije.

* Direktori nekih centara tvrde da im je novac bio potrebniji za druge namene...

- Što se tiče zakona, oni mogu da zatvore svoje prostorije ili da ih zapale koliko sutra i ja neću zbog toga biti odgovoran. Pitaju zašto im nismo popravili krov, a ja im odgovoram - zato što nisu napravili projekat. Konfiguracije njihovih sadašnjih računara, za koje neki tvrde da su dobri, nemaju ni CD jedinice! Pa, kako da ih umrežimo i napravimo socijalne karte?! I ne znam gde smo pogrešili ako novac trošimo na svoje ustanove.

* Kako se na terenu primenjuje uredba o radnom angažmanu primalaca socijalne pomoći?

- Ima otpora i pružaju ga oni kojima pomoć nije potrebna. Za ostale je to dobar način da dođu do posla. Navikli smo ljude da socijalna pomoć bude zanimanje, a ne stanje nužde. A oni moraju da rade da bi se izvukli iz tog stanja.REZATI I NACIONALNE PENZIJE

* Mere štednje zasad nisu obuhvatile nacionalne penzije. Hoće li se tu nešto promeniti?

- Treba smanjiti nacionalne penzije, i to ne govorim kao kritiku Ministarstvu kulture, već kao predlog da se o tome razgovara. I mislim da ću imati sagovornika u ministru Tasovcu. Svaka penzija je neka vrsta zasluge. Neki od dobitnika su nacionalne penzije doživeli kao priznanje društva, a ne kao materijalnu potporu. Mnogi i dalje dobro zarađuju. Nije to prevelik broj i nije stvar velike uštede, već odgovornosti i solidarnosti društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

Или треба на свахилију да напишем?

27.11.2014. 00:49

Националне пензије (шихов финансијски део) треба одмах и потпуно укинути! А плакете делите кол'ко 'оћете! Је л' ти јасно!?

Saša

27.11.2014. 01:01

Ne govori istinu. Svi ga vole, ispunjava sve što traže od njega. Vladate po zapadnom receptu. Kad je trebalo Kosovo da se preda, hapsi Miškovića. Odvlači se pažnja narodu. Ko da mi ne vidimo ko kome služi.

Draga

27.11.2014. 01:10

Nisam zabrinuta, neka nama bude dobro da mozemo da zivimo pristojno od svog rada pa mrzeli nas ili voleli dodje na isto. premijer iznosi satavove u korist svih gradjana pa I onih koji su 16. marta ostali kod kuce.

Sale

27.11.2014. 01:37

Obizna devijacija za mazanje ociju. Vuciceva popularnost je opala od dolaska Seselja najvise ali je vec u blazem u padu duze vremena. Jedino kako moze da pospesi popularnost to je da krene i daje izjave kao sto su "ne moze nama niko naredjivati da li da uvedemo sankcije Rusima" to je obicna zvaka u kojoj ucestvuju Amerikanci... zato ako Vucic sme neka raspise izbore za 10-12 meseci pa cemo da vidimo gde ce ko i kako

EKKO

27.11.2014. 02:44

Vulinov licni stav je da SAD preko Seselja ruse Vucica. Veoma pogresan stav. Cak ni Amerikanci nisu toliko glupi da pomisle da Seselj moze nauditi Vucicu, cak mu izmeniti i dnevne planove.

realno87

27.11.2014. 07:38

njega ne voli narod u srbiji jer je video narod da ga AV unistava i vodi u bedu i glad . ni ovog bas ne vole da vide jer je nesposoban politicar,tj politicki kadar koji samo gleda gde ima fotelja.sta su dobro uradili za srbiju.

koza nostra

27.11.2014. 08:13

Pa i ne mora da ga vole. Bitno je da premijer radi i da to treba da se ceni. A Amerika i Seselj ne mogu zaustaviti Vucica niti ga usporiti,a da su bezobraznii jesu

Драгомир

27.11.2014. 08:37

Вулине,престани да својим изјавама нервираш Вучића?Ја тебе ,,човека у црноме,, одавно називам млатиоц празне сламе што је кратак и јасан опис твога посла.Црна боја је боја жалости нашега српског народа а ти немаш зашто да жалиш?Вешто балансираш и теби ће увек бити добро?Да не дај боже Шешељ дође на власт опет би за тебе било код њега место?

srki

27.11.2014. 09:10

Vucica vole sve manje i u Srbiji. Mnogi se na lokalu vec kaju zasto su glasali za SNS.

ss

27.11.2014. 09:25

Ako ga ne vole na Zapadu, to znači da je počeo da brani Srbiju. Makar će imati podršku svog naroda. Živela Unija sa Rusijom!

Dragan

27.11.2014. 09:41

"Kad postanemo članovi, usaglašavaćemo stavove sa EU, a sada još imamo samostalnu politiku". Šta sad to znači? Toliko ste svi vi iz Vlade kategorični da nas niko ne može prisiliti da uvedemo sankcije Rusiji, ali zato kad tamo za 20-ak godina uđemo u EU, radićemo sve kako nam kažu? Pa ako treba, i sankcije Rusiji? Ili nešto još gore, jer ko zna šta će tada biti na dnevnom redu. Poenta je da kako god bude, mi se ne pitamo ništa. Prekidajte s tom EU okupacijom, zaboga!!!!

марина

27.11.2014. 10:14

Битније је да га ми волимо, и подржимо у мисији коју чини за наш наор, а то је да нам свима буде боље.

да нам свима буде боље

27.11.2014. 14:13

@марина - Da bas nam je bolje, strajkuju advokati, prosvetni radnici, zdravstveni radnici, penzioneri ce uskoro da demonstriraju... Stvarno nam je bolje, nema sta.

MILAN

27.11.2014. 10:20

Mogu da ga vole ili ne ,ali je cinjenica da je Srbiji dugo trebao ovakav jedan kao Vucic da bi se konacno digla na noge. To je samo zavist i mrznja,jer nije nicija marioneta.

Milica D

27.11.2014. 10:21

Vucic je neko ko ne prihvata ucene, ko radi ono sto je od dobrobiti za Srbiju i zbog toga nekima ne odgovara, jer nije obican potrcko, koji slepo ispunjava tudje prohteve.

mirko j.

27.11.2014. 10:24

50%.,,,hahahaha!Cuje li ovaj lik sebe!?Od 48% vazecih listica dobio je 50% sto u apsolulitnim brojkama daje 24%.A u tih 24% REDOM..,Vuk Draskovic,Velimir Ilic,Ljajic,Julin,Karic,Risticevic,Sandzacke I Bosnjacke partije,Maja Gojkovic(utopila se u SNS)Partija Roma,10ak sindikata...Vucic ima podrsku oD 13-15%..,ili na optimalnih 65% izaslih gradjana oko 20%.Pa samo na poslednjim izborima prelilo se oko 22% bacenih glasova.Sve ostalo je zestoko ispiranje mozga I vredjanje inteligencije.

onokad

27.11.2014. 11:06

Pa mi treba da imamo samostalnu politiku sutra i kao članovi EU, mislim da po malo budalasto zvuči po tom pitanju ministar Vulin. Međutim, slažem se sa njim kada kaže da pojedini centri moći ne gledaju blagonaklono na nadpolovičnu većinu Vučićeve vlade. Srećom, mislim da su to neformalni i nezvanični centri moći koji sa moralne i materijalne strane opterećeni brojnim aferama kako u sopstvenim zemljama tako i u međunarodnom javnom mnjenju.

samokazem

27.11.2014. 11:08

Međunarodni faktori i nacionalni i multinacionalni češto ne gledaju blagonaklono na stabilne vlade, sa nadpolovičnom većinom, malih zemalja sa opravdanjem da plebiscitarna podrška jednoj političkoj opciji često i lako meže da sklizne u neki vid diktature i da uspori pa čak i ugrozi demokratizaciju te države. Međutim, kod nas takve opasnosti nema, ali postoji opasnost od izmišljanja raznih afera i problema pod izgovorom ugrožene demokratizacije. To ne rade zvanične institucije stranih sila.

samopitam

27.11.2014. 11:08

Pa da li iko ozbiljan misli da neko poput Šešelja može ugroziti Vučićevu vlast sa nadpolovičnom skupštinskom većinom? Nemojte biti smešni, kakav bre Šešelj, kakva bre Amerika, kakvi bakrači...?

podrska za Vucica

27.11.2014. 11:26

Eh da nam je vise ljudi poput Vulina.Gde bi nam bio kraj da su se Vucic,Vulin,Draskovic,Covic I ostali iz SNS koalicije pojavili 90ih.Odavno bi bili u EU I izbegli bi ratove,ali srpski narod je tada verovao socijalistima I radikalima.Evropa nema alternativu,ziveo Vucic!!!

saša

27.11.2014. 12:03

@podrska za Vucica - Da,da....naročito kadrovi kao Drašković, Čović, Vesić, Terzić, Kokeza .... i ostala prepoštena bratija. Blago tebi.

da Amerika preko Šešelja ruši premijera Aleksandra Vučića

27.11.2014. 11:37

E kad ne mogu klasičnim đonom na Šekija sad druga priča. Mada ni ova nova neće narušiti Šešeljev ugled u narodu, jer ko pri zdravoj pameti može da prihvati kako sada Šešelj radi za zapad. Ej držali ga zapadnjaci 12 godina u tamnici i sada će kao on sa njima da sarađuje.

Veki

27.11.2014. 12:12

Verovatno da u politici sve mora da bude uvijeno, ali nas Premijer iskreno brani svoje stavove sto se tice prosperiteta i samostalnosti Srbije. Zar ga zbog toga treba osudjivati?

Pokey

27.11.2014. 13:30

Tačno je, ne vole ga jer ima čvrst stav, radi u interesu naroda i teško je njime manipulisati.

pavle

27.11.2014. 13:37

Za covekom koji zna da radi svoj posao i zeli da uspe ce se uvek dizati prasina, a cinjenica je da politika Vucica koji zeli Srbiju da izvede iz krize smeta mnogima.

miona

27.11.2014. 13:38

Pustanje Seselja je svakako jedan od pokusaja stranih sila da na bilo koji i nizak nacin ugroze rad i rezultate sadasnje vlade.

Smb

27.11.2014. 19:08

@miona - ne nego je lecenje veoma skupo on je ipak bolestan covek dobro je da su ga pustili. to sto je on glasan kao pre a kad je on to cutao?meni se isto ne svidja njegova ideologija pa sta? njemu moja isto tako. koliko paznje oko njega dok mladi ljudi prave ovakve saobracajne nesrece. zar mediji nemaju stvarne drustvene teme o kojima treba da izvestavaju.

rango

28.11.2014. 12:26

@miona - au!!manje plate, vece cene, slabiji dinar, priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, tolerisanje militantnih okupljanja u Novom Pazaru....APLAUZ, SJAJNI REZULTATI!!!

Nemanja

27.11.2014. 13:55

Ne, baš su se uzbudili kada je došao na vlast. Dobro izvršava zadatke Vucko drugovencani. ....

BGD

27.11.2014. 13:56

Dragoceno je imati Premijera kao što je naš Aleksandar Vučić. Premijer nikako ne voli da se sa njim manipuliše, i u tome se između ostalog ogleda njegova snaga. Interesi zemlje su primarni i to je jasno svima. Najbolji idu napred.

jim

27.11.2014. 14:58

Mogu da ga vole i ne vole, imaju prava na to ali ne moze se poreci da je on Srbiju digao iz mrtvih bukvalno... Ne moraju da ga vole ali ga sigurno postuju i cene... Mada je verovatno i sve to neka vrsta hiperbole...

PAPA

27.11.2014. 17:30

Ne mogu ga kontrolisati pa ga mrze. Mozda premijer postaje bitan suprotno uvrezenom misljenju da smo nebitan faktor, pa ga unapred ne vole.

саобраћајна незгода

28.11.2014. 02:14

Некоме очигледно смета оздрављење државе и стабилност за шта се премијер веома залаже и што је доста тога већ урадио.

b

28.11.2014. 08:44

@ - Ja ne mogu da zamislim dan da pocne a da ne vidim vulina,kako nam nesto objasnjava. Ostale stare navike iz 90 tih.

Sladjana

28.11.2014. 10:25

Zapad ne voli premijera samo zato što ne može da mu nameće svoje stavove, jer premijer ima čvrste stavove i radi u interesu gradjana.

MMM

28.11.2014. 10:38

Od 48% vazecih listica dobio je 50% sto u apsolulitnim brojkama daje 24%.A u tih 24% i ostali...Da li narod u ovoj napaćenoj zemlji zna matematiku.Sve što je pametno nije izašlo na izbore , ako kojim slučajem izadjemo ondaće matematika pokazati prave postotke.Ne podržavam Šešelja, ali mogli bi ti Hrvati znati da imaju Tomsona.

TINA

28.11.2014. 13:19

Njegova ostrina i stav dokazuju da Srbiju ne moze niko omalovazavati i ucenjivati.Svaka cast za snagu koju ima.

Vrana

28.11.2014. 20:52

Moze da im ne odggovara koliko god hoce, ali premijer odgovara jedinom svom narodu koji ga je I birao!

kosmopolita

28.11.2014. 20:57

Ocigledno je da nekima odgovara mala I slaba Srbija, ali ona to vise nije I postaje sve stabilnija I jaca, kakva je oduvek I trebala da bude.

bugarin

28.11.2014. 21:00

Jednostavno je jasno da ne mogu svi da ga vole, ali vazno je da Vucic ide sigurnim putem bez obzira koliko reforme bile teske I neminovne!

virdzinija

28.11.2014. 21:01

Mogu Vucica da vole I ne vole, ali da zasluzuje postovanje nakon svega ucinjenog to je sigurno.

joka

28.11.2014. 22:09

Vucica je izabrao narod Srbije,on tim ljudima svakoga dana dokazuje da nisu pogresili i opravdava njihovo poverenje i to je ono sto je najvaznije!!!!!!