Ružić: Nemam nameru da podnesem ostavku zbog izjava o Đuriću!

Tanjug

22. 01. 2014. u 19:48

Ministar za evropske integracije izjavio je večeras da nema nameru da podnosi ostavku na ministarsko mesto zbog izjave koju je dao nakon hapšenja predsednika FK Partizan

BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Branko Ružić izjavio je večeras da nema nameru da podnosi ostavku na ministarsko mesto zbog izjave koju je dao nakon hapšenja predsednika FK Partizan i vlasnika Zekstre Dragana Đurića, za kojeg je rekao da je njegov prijatelj i da veruje da će dokazati svoju nevinost.

Komentarišući poruku prvog potpredsednika Aleksandra Vučića koji ga je tim povodom kritikovao, Ružić je u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine rekao da je povodom njegove izjave bilo dosta medijskog spinovanja.

On je međutim podsetio da postoji procedura po kojoj može da se pokrene inicijativa za njegovu smenu.

"Ja sam član Vlade i način na koji sam izabran definisan je Poslovnikom. Sigurno znam da ostavku neću podneti, ali može da se podnese inicijativa za opoziv ministra", rekao je Ružić koji je i predsednik Izvršnog odbora SPS-a.

On nije želeo da se direktno izjasni povodom Vučićeve kritike u pogledu toga ko ne treba da sedi Vladi, navodeći da je Srbija demokratsko društvo u kojem svi imaju pravo na iznošenje stava, uveren da njegova izjava o prijateljstvu sa Đurićem nije pokvarila odnose u Vladi, ni na relaciji SNS - SPS kao ključnih partnera u koaliciji.

"Od svega što se pojavilo u medijima jedino je tačno da je Dragan Đurić moj prijatelj i da sam rekao da verujem da će uspeti da dokaže svoju nevinost kao i da nemam nameru da se mešam u posao pravosuđa. Verujem u državu u kojoj imamo vladavinu prava, a koja podrazumeva i prezumpciju nevinosti", rekao je Ružić, dodajući da je prilikom davanja te izjave odgovarao na pitanje novinara vezano za funkcionisanje fudbalskog kluba, ali da je "kasnije sve ispinovano".

On smatra da se jedino vrednuje koliko je učinjeno u njegovom resoru vezanom za rezultate u procesu evrointegracija.

Ako govorimo o evropskim integracijama, onda moramo da govorimo o onome što se vrednuje u Evropi. To je i vladavina prava, umesto spinovanja koje imamo zarad kratkotrajnog političkog profita, ocenio je Ružić.
"Hajde da svi političari koji pričaju o poslovnim ljudima, tajkunima, biznismenima, da kažu da li ih poznaju ili ne. I da naši pravosudni organi utvrde ko je i koga finansirao u preteklih pet do deset godina. Da vidimo da li će se tu naći moje ime. Demagogija ne donosi dugoročnu korist", istakao je Ružić.

On je rekao da se i lično, kao i njegova stranka, zalaže za borbu protiv organizovanog kriminala, navodeći da je "premijer Dačić postao žrtva te borbe", što se, kako je dodao, pokazalo kad su ga pre godinu dana povezivali sa kriminalcima.

Ružić je naveo da je SPS u toj borbi zajedno sa SNS i njenim liderom Vučićem, koji je, prema njegovim rečima, doprineo da se taj proces intenzivira.

Ružić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim početkom pristupnih pregovora sa EU, ocenivši da je to "velika pobeda svih građana Srbije, ove Vlade i nekih ranijih političkih elita koje su tome težile, ali nisu uspevale zbog manjka kapaciteta ili vizije".

On je naveo da mu nije poznato da li će u martu biti vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, navodeći da bi to najverovatnije moglo biti opredeljeno na skupštini SNS zakazanoj za 25. januar i ponovio stav SPS o izborima.
"Mi od izbora ne bežimo, ali smatramo da to nije dobro za građane Srbije u ovom trenutku. .. Jer, pitanje je da li će biti dovoljno motivacije za učešće na skrininzima dok imamo izbornu kampanju u zemlji", naveo je Ružić.

Draganu Đuriću određen je pritvor nakon saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal 13. januara u vezi sa privatizacijom Veterinarskog zavoda Zemun.

Veterinarski zavod je privatizovan 2005. godine kada ga je kupila kompanija "Zekstra". To je jedna od 24 sporne privatizacije koje je kao takve označio Savet za borbu protiv korupcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

gandra

22.01.2014. 20:17

ma nema frke, ruzicu - podnecu ja ostavku umesto tebe - na mesto potpredsednika kucnog saveta - samo opusteno

Kraljica Natalija

22.01.2014. 21:07

Мудро збориш, Момче. Не дозволи да те било ко ућуткује. Пуна подршка.

Novica Stojanovic

22.01.2014. 22:53

I umesto da budeš na strani Vučića koji raspetljava ove stvari te se svrstavaš na stranu tvog pajtosa i sad tvrdiš da si drugačije mislio a da su tvoje reči spinovane.Ne treba da ti mi ponavlčjamo verovatno si čuo šta ti je Vučić poručio a to dali ti želiš ili ne želišp da podneseš ostavku to je takođe tvoja stvar.Ali ima jedna narodna poslovica koja kaže " i petao ne ide rado u svadbu ali ga vežu i nose". Videćemo dokle će ministarska fozelja biti stabilna i kad će počwti da se ljulja.

Nova pravila u Srbiji a temelj EU

23.01.2014. 07:32

Vrednu je se da stabilna vlada, savlada velikog neprijatelja Srbije i demokratije i prava i pokazese u pravom svetlu izvrsne vlasti..

ružića ne simpatišem ali

23.01.2014. 08:47

u pitanju je izazvana afera koja je iskorišćena zbog nečeg drugog kao okidač.naime,mnogo toga smrdi u ovoj zemlji.u pravnom sistemu postoji princip prezumpcije nevinosti.naime svako je nevin a sud utvrđuje krivicu.izraziti stav o nečijoj nevinosti pre suda je ok,ali komentarisati presudu nije.ružićev prijatelj nije osuđen.vučić se sa svojim komentarom o ružiću direktno mesa u rad suda.pitajte se kako je sudiji koji će dobiti predmet.i kako će presuditi.u zemlji srbiji nema demokratije.

koala

23.01.2014. 09:28

Ružić pokušava da se opravda ali teško da će mu to poći za rukom. Njegova izjava se u javnosti tumači kao da je hteo da kaže da Vlada nije uradila dobro svoj posao, jer je navodno uhapšen nevin čovek. Teško da će opravdanje proći.

Bojan

23.01.2014. 10:13

Da imas barem malo obraza ne bi izjavio ni da je nevin a kamoli da neces da podneses ostavku. Tebi je izgleda normalno da jedan ministar brani nekog ko je optuzen za kriminal.

ancita

23.01.2014. 10:15

Svaki funkcioner, a posebno ako je clan vlade morao bi da vodi racuna o svojim postupcima i izjavama, u suprotnom mora da snosi posledice neodgovornosti i nepromisljenosti.Ruzicu se upravo to dogodilo i mora da se suoci sa posledicama.

fifi

23.01.2014. 10:20

Ovo je sam još jedan dokaz kakvi ljudi čine SPS. Mada nisam ni očekivala da posle ovoliko godina provedenih na vlasti sa nekima koji su umešani u razne afere budu čistog obraza.

anuska

23.01.2014. 10:32

Ruzicu bolje cuti, jer sve sto budes rekao svodi se na isto- branis ljude sa kriminalnom biografijom, a sedis u Vladi kojoj je upravo borba protiv kriminala jedan od prioriteta.

dakili

23.01.2014. 10:40

Ruzic treba da podnese ostavku na mesto u vladi, jer se ne moze sedeti na dve stolice, sto je ocigledno bio njegov cilj.Mozda je to nekada moglo i neki to tolerisu, ali neki su po tom pitanju vrlo izriciti.Vlada se bori protiv kriminala Ruzic je deo iste, a sa druge strane druguje sa kriminalcima.

čiča

23.01.2014. 12:08

Zašto bi on podnosio ostavku zbog izjave kad njegov šef nije podneo ostavku zbog koferčeta, da posetim samo je napredovao u službi , valda se i on nada istom

Sokolac

23.01.2014. 12:52

Možda Ružić i nema nameru da podnosi ostavku , ali zato premijer Dačić mora preduzeti sve mere da pomenutog gospodina smeni sa mesta ministra za evrointegracije, zbog njegove nepromišljene izjave.

jankica

23.01.2014. 13:55

Svaki funkcioner, a posebno ako je clan vlade morao bi da vodi racuna o svojim postupcima i izjavama, u suprotnom mora da snosi posledice neodgovornosti i nepromisljenosti.Ruzicu se upravo to dogodilo i mora da se suoci sa posledicama.

Una

23.01.2014. 14:38

Види се да није имао намеру да схвати која су његова овлашћења, какав се став од њега очекује и чије интересе треба да заступа.

Alisa8

23.01.2014. 14:49

U svakom slučaju će Vučić i Dačić odlučiti šta će raditi po pitanju Ružićeve izjave,da li će biti "sklonjen, ili će se sačekati izbori.

murta-k

23.01.2014. 15:13

Ko je jos od rezimlija udruzenih s mafijom iz vrha vlasti Srbije podneo ostavku???

Novica Stojanovic

23.01.2014. 16:59

I umesto da budeš na strani Vučića koji raspetljava ove stvari te se svrstavaš na stranu tvog pajtosa i sad tvrdiš da si drugačije mislio a da su tvoje reči spinovane.Ne treba da ti mi ponavlčjamo verovatno si čuo šta ti je Vučić poručio a to dali ti želiš ili ne želišp da podneseš ostavku to je takođe tvoja stvar.Ali ima jedna narodna poslovica koja kaže " i petao ne ide rado u svadbu ali ga vežu i nose". Videćemo dokle će ministarska fozelja biti stabilna i kad će početi da se ljulja.

baba Simana

23.01.2014. 19:08

E neka si mu rekao on ce tebe da smenuje, Srbija bi stala koliko nam znacis.

OffSpring

23.01.2014. 19:53

Neka Ružić objasni narodu da je i kako je Đurić nevin. Ovakva izjava ministra u Vladi je u najmanju ruku skandalozna. U Srbiji zakon mora da važi za sve, bez obzira kojoj su partiji bliski. Svako ima i pravo na pravično suđenje, pa neka Đurić dokazuje svoju nevinost. Nekada je Veterinarski zavod bio ponos države, a sada je doveden do propasti. Ovim slučajem se bavila i pokojna Verica Barać, ali i EK koja je u svom izveštaju navela ovu privatizaciju kao jednu od 24 sporna slučaja.

Ninica

23.01.2014. 22:13

Ogroman rad i trud specijalnog tima za borbu protiv korupcije, policije i tužilaštva, član Vlade pokušava poništiti svojom izjavom.Tragično je da Ružić brani nekoga ko je optužen za višemilionsku štetu nanetu ovoj državi.Jel se na ovaj način SPS zalaže za borbu protiv korupcije?!Deklarativno su „za“, ali nekako da se zaobiđu njihovi finansijeri. Dokle nas je to „zaobilaženje“ dovelo, svi znamo.Vučić je pokazao da postoji u Srbiji i političar koji drži do svoje reči i štiti interese naroda.

Sunovrat

24.01.2014. 11:47

Po godinama političkog delovanja Ružić pripada tzv. „junošama“. Ništa drugo taj nije radio, niti radi, niti pokušava, osim politike, i to uvek uzlazno, sa nižeg na viši rang. Partijske funkcije i funkcije u državnim organima kao da mu je „tata u nasledstvo ostavio“. Od osnivanja SPS je najnižeg ranga popularnosti zato što je izneveren program, a većina u rukovodstvu je verolomna. Kada bi iz koalicije izašao Palma i PUPS, SPS bi imao problem sa cenzusom zbog raznih Ružića, Dijana i drugih.

Milana

24.01.2014. 11:48

Očigledno Ružić nije dovoljno politički „potkovan“ kao njegov vođa Dačić. On, bar, mudro ćuti iz potaje. Dati ovakvu izjavu, u trenutku kada je uhapšen čovek osumljičen za ogromne malverzacije u privatizaciji, je veliki politički gaf. Pokušati mukotrpan rad policije i tužilaštva, kao i timova za borbu protiv korupcije anulirati šarlatanskom izjavom je sramotno. Za jednog od ministara u Vladi, pogotovo. Onda mu definitivno tu nije mesto, ili narodski rečeno „široko mu polje“.

Žarko

24.01.2014. 11:53

Ružić sve češće iritira i provocira sve građane Srbije, a naročito svoje iz SPS-a. Nije mu ovo prvi put, a ubeđen sam da to čini u dogovoru sa Dačićem. Nedopustivo je da jedan član Vlade daje izjave koje se direktno kose sa politikom iste Vlade. Koga to štiti Ružić? Prijatelja ili „dobitnika tranzicije“? Ne treba zaboraviti da je privatizacija Veterinarskog zavoda i od Evropske Komisije označena kao sporna, a Ružić bi kao Ministar za evropske integracije to trebalo da zna.

Quince

24.01.2014. 23:50

"U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo..." Ako Dačić može da se druži da Mišom Bananom što onda ne bi mogao Ružić da se druži sa Đurićem? Sve je to isto, ako me razumete.