Kosmet u krvi

E.V.N.

17. 03. 2004. u 19:33

Albanci krenuli na Srbe u Kosovskoj Mitrovici i drugim srpskim enklavama. Sedmoro ubijenih, na stotine ranjenih. Napadnute srpske enklave i u Čaglavici, Gračanici, Peći, Prizrenu, Kosovu Polju

JURIŠ NA SVE SRPSKO
NA Kosovu je ponovo prolivena krv. Vesti o broju poginulih i povređenih menjaju se iz časa u čas. Žestok okršaj počeo je u prepodnevnim časovima na obalama Ibra, koji deli srpski i albanski deo Kosovke Mitrovice, a nastavljen je na poljima oko sela Čaglavica i u blizini Lipljana, Kosovu Polju ,Peći.
KFOR i UNMIK su bili suviše slabi da bi zaštitili lokalno srpsko stanovništvo u enklavama . Albanci su napadali iz svog raspoloživog oružja, a Srbi po selima su se branili čim su stigli , vilama , motikama. Albanski teroristi pri upadu u svako srpsko selo bacali su bombe i palili srpska ognjišta.
Prema prvim informacijama, u sukobu sa Albancima u Kosovskoj Mitrovici, povređeno je više od 70 Srba, od kojih deset teško. Dvoje je preminulo, kako kažu u bolnici, od prostrelnih rana zadobijenih iz snajpera: Jana Tučen i Borivoje Spasojević. Portparol UNMIK Derek Čepel sinoć je potvrdio da je u sukobima povređeno oko 200 osoba na obe strane, iz ovog grada. Potvrđeno je i da su stradali Albanci Feriz Ćitaku i Isak Ibrahimi.
Pod izgovorom da su Srbi odgovorni za smrt tri albanska dečaka, nekoliko hiljada Albanaca okupilo se na protestnom skupu u južnom delu Kosovske Mitrovice. Protest je ubrzo prerastao u okršaj sa policijom i Srbima. Letele su kamenice , fijukali gumeni meci, praštale šok bombe...
Prethodne noći mediji na albanskom jeziku iz minuta u minut objavljivali su vest da su, navodno , Srbi u Zubinom Potoku nahuškali pse na decu ,koja su bežeći skočila u Ibar , a potom se utopila.
Iako je u međuvremenu predstavnik UNMIK-a objavio da su se u Ibru utopila dva dečaka i da Srbi nisu odgovorni za ovaj događaj napetost n aalbanskoj strani je rasla. Nije pomoglo ni što su Srbi iz sela Zupče demantovali vest o umešanosti u nesreću. Oni su ispričali da su samo začuli zapomaganje na reci, ali da niko od Srba tamo nije prolazio, jer je obližnje selo, gde se sve to dogodilo, naseljeno isključivo Albancima. I pored svega , oko 11 časova naelektrisani Albanci u Kosovskoj Mitrovici bili su spremni za incidente.
- Kada su Albanci krenuli prema našem delu grada, bio sam u blizini mosta. NJih više hiljada je bukvalno jurišalo, pa su pripadnici specijalnih jedinica za antiterorističke akcije marokanskog KFOR-a, umakli sa mosta, na kojem su se našli kao njegovi čuvari. Ulaskom u severni deo, demosntranti su polupali stakla na brojnim lokalima, automobile, prozore na ,,Medija centru,,i ,,Kosovsko-metohijskoj banci,, a nekoliko Srba, koji su bili u blizini, zadobilo je povrede po glavi i telu - kaže očevidac događaja Dragan Ristić, službenik banke, koji je jedva izvukao živu glavu.
Saznavši za napad na njihov deo grada, Srbi su se brzo okupili na mostu, a u međuvremenu je pristiglo pojačanje marokanskim vojnicima, pa su oni, uz pomoć UNMIK i Kosovske policije, sastavljene uglavnom od Srba, potisnuli demonstrante natrag. Sve je u narednih pola sata izgledalo mirno, a onda su se na albanskoj strani začule detonacije, izbio je jak požar u neposrednoj blizini Kulturnoig centra, dok je velika grupa Albanaca, pola kilometra zapadnije, krenula na pešački most, prema ,,Tri solitera,,gde su se isprečile veće grupe Srba, kao i pripadnici KFOR-a, koji su u međuvremenu stigli sa oklopnim vozilima.
Oko 13 časova, dok se izveštač ,,Novosti,, nalazio na glavnom mostu, iz pravca južnog dela grada začuli su se rafali automata,a potom pištoljski hici. Otpočeo rat. Panika je zavladala severnim delom, kojim su počela da jure vozila Hitne pomoći. Iz južnog dela se pucnjava pojačavala,a sa severnog su odjekivale jake šok bombe, koje su bacali pripadnici međunarodnih snaga, da bi sprečili nalete demonstranata.
Dodatnu uznemirenost među Srbe, unela je vest, koja je gradom prostrujhala oko 12,30 časova, da su njihovi sunarodnici ugroženi u centralnom delu Kosmeta, oko Gračanice i Čaglavice, gde su u to vreme Srbi organizovali novi protest, zbog ranjavanja Jovice Ivića (18).U isto vreme odjeknulo je više ekslozija, pa je glavna vest bila da Albanci iz južnog dala, gađaju minobacačima.
Dok su pripadnici policije i KFOR-a, kao i Srbi koji su ostali na levoj obali Ibra, činili sve da suzbiju dalji nalet demonstranata,iz južnog dela grada su odjeknuli snajperski hici, koji se povremeno čuju i dok ovo javljamo.
U međuvremenu su, jake snage KFOR-a, sa oklopnjacima i tenovima,pristigle uz levu obalu, pa su se demonstranti povukli. Zvuci sirena ambulantih kola, nisu pretsjali ni tokom kasnih popodnevnih časova, kada su grad na Ibru počeli da nadleću helihopteri KFOR-a i avioni sa bespilotnim letelicama. Najviše straha izaziva noć koja sledi, jer najave koje kruže gradom u sebi nose poruke da će Albanci pokušati da upadnu i potpuno zauzmu severni, srpski deo Kosovske Mitrovice.
U Kosovskoj Mitrovici smatraju da je sve ovo scenario, a nesreća utopljenih dečaka zloupotrebljena u političke svrhe, da se izazovu novi sukobi i krvoproliće.

POTREBNA KRV
Situacija u gradu na Ibru je napeta, a sporadična pucnjava se i dalje čuje. Iz zdravstvenog centra, srpske, lokalne radio stanice, emituju apel za krv. Jer, u sukobu sa Albancima, povređeno je više od 70 Srba, od kojih deset teško. Dvoje je preminulo, kako kažu u bolnici, od prostrelnih rana zadpobijenih iz snajpera: Jana Tučen i Borivoje Spasojević.
Povređeno je sedam vojnika KFOR-a, iz sastava Fransuckog bataljona, policajaca, kao i jedan marokanski vojnik. Prema novim informacijama,u ovim sukobima je poginulo sedam lica, što potvrđuju i zvanični izvori UNMIK-a, verovatno pominjući stradale i na albanskoj strani.
Dragan DAMJANOVIĆ
Ivan RADULOVIĆ


ČAGLAVICA U PLAMENU
- Situacija je veoma dramatična. Hiljade Albanaca nadiru prema našem selu Čaglavici sa svih strana. Već je spaljeno deset srpskih kuća, a KFOR i UNMIK ne uspevaju da ih zadrže u njihovom rušilačkom pohodu. Pristiže pojačanje, od kojioh za sada očekujemo spas, rekao nam je u telefonskom razgovoru Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora.
- Radi se o paklenom planu albanskih terorističkih organizacija, čiji su predstavncii našli visoke funkcije u kosovskim privremenim institucija,a da svojim dobro poznatim metodama nasiljem, protera preostale Srbe. Kosmet vri. Srbi su nemoćni da se odupru. Očekujemo pomoć naše države, a od naših sunarodnika da se podignu na noge, izađu na uice, solidarišu se sa našom patnjom, pomognu nam, rekao nam je u telefonskom razgovoru Trajković.

USPOSTAVITI KONTROLU
KOSOVSKA MITROVICA - Premijer Kosova Bajram Redžepi zatražio je sinoć od međunarodnih vlasti - UN i NATO, da uspostave mir u Kosovskoj Mitrovici, gde je u nemirima koji su danas pre podne izbili poginulo sedam osoba, dok je 250 ranjeno.
**Zahtevamo od međunarodnih vlasti da drže situaciju pod kontrolom i pozabave se razlozima koji su doveli do ovih događaja**, rekao je Redžepi posle posete bolnici u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice.

VATROM NA PATRIJARŠIJU
- EPARHIJA raško-prizrenska saopštila je da je sestrinstvo Pećke patrijaršije primilo upozorenje da će **večeras manastir izgoreti u plamenu**.
Neposredno nakon što je eparhija objavila to upozorenje, iz Prizrena je stigla ves da je u tom gradu zapaljena bogoslovija **Ćirilo i Metodije**.
U manastiru je pord 24 sestre i jeromonaha Epifanija, episkop budimljanski Joanikije, koje je u poseti manastru.

FAŠIZAM PRED OČIMA SVETA
BEOGRAD (Beta) - Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska upozorila je da neredi na Kosovu imaju za cilj proterivanje preostalog srpskog stanovništva sa Kosova.
U saopštenju Eparhije navodi se da je cilj albanskih ekstremista da se izazove destabilizacija u pokrajini i ocenjuje da neredi mogu da se prenesu na celo Kosovo, **ako Kfor ne krene u odlučnu vojnu akciju zaposedanja ključnih teritorija i putnih pravaca**.
Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska pozvala je kosovske Srbe na uzdržanost i prisebno ponašanje.
**Današnje divljanje albanskih ekstremističkih grupa predstavlja najbolji pokazatelj onog što Crkva i srpski lideri već godinama govore, a to je da se na Kosovu i Metohiji u prisustvu međunarodnih snaga gradi jedno monoetničko i fašistoidno društvo**, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su izjave albanskih lidera o multietničnosti i demokratiji na Kosovu bile **puko obmanjivanje međunarodne javnosti kako bi se dobilo na vremenu i dovršio proces potpunog naoružavanja i stvaranja paravojnih snaga**.

EVAKUACIJA
EPARHIJA raško-prizrenska evakuisala je kompletnu arhivu, biblioteku i muzejske vrednosti iz zgrade Episkopskog dvora u Prizrenu zbog odluke Kfora da zaštitu objekata Srpske pravoslavne crkve prenesu na Kosovsku policijsku službu.

ZAPALJENA BOLNICA
ALBANSKI teroristi zapalili su srpsku bolnicu u Kosovu Polju, a sudbina preostalih Srba je neizvesna i u Kosovu Polju i selima Ugljare i Brešje, saopštila je Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve.

IVIĆ STABILNO
STANJE Jovice Ivića (18), koji je, posle ranjavanja u čaglavici kod Prištine, smešten u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici je stabilno, izjavila je Tanjugu načelnik anesteziologije dr Milena Cvetković.
Prema njenim rečima, Ivićevi vitalni parametri su uredni, ali je on još životno ugrožen.

SPREMAJU FURIOZNI NAPAD
DVA skupštinska odbora: za bezbednsot i za Kosovo i Metohiju, održala su, iza zatvorenih vrata, hitnu sednicu na kojoj je ocenjeno da je situacija u severnom delu Kosovske Mitorvice dramatična.
- Očigledno je da se radi o koordiniranoj akciji šiptarskih separatista čiji je cilj da u furioznom napadu obave posao do kraja - rekao je Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednsot na konferenciji za novinare, održanoj odmah po okončanju sednice. - Mi smo, na zajedničkoj sednici, doneli dve odluke: prva koja obavezuje Vladu dapreuzme sve mere i zaštiti stanovništvo na Kosovu i Metohiji i druga, da sve državne institucije preduzmu mere na srpečavanju divljanje albanskih terorista na Kosmetu.
Takođe, kazao je Mirčić, očekujemo aktivniju ulogu SMIP i svih drugih organa republičke Vlade. Mirčić je izrazio nadu da naši Srbi na Kosmetu neće pokleknuti da šiptarski separatisti neće ostvariti svoj cilj.
Na pitanje šta konkretno Vlada Srbije može da uradi odgovorio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković:
- Ona može da podigne nivo borbene gotovosti naših bezbednosnih snaga na administrativnoj granici sa Kosmetom, kako bi sprečila da se prelije kriza. Drugo, naša Vlada i Savet ministara SCG treba da intenziviraju međunarodne aktivnost i upoznaju sve međunarodne organizacije sa situacijom na Kosmetu. Očekujem već danas reakciju međunarodne zajednice. Nama je u interesu da se situacija smiri i uvede u normalne tokove, ali takva spremnost ne postoji i na drugoj strani.
o Šta će se, međutim, desiti ako KFOR ne zaštiti naše stanovništvo? Odgovorio je Milorad Mirčić:
- Očigledno da je zavladala panika u KFOR-u. Veće snage KFOR-a krenule su prema Kosmetu kako bi napravile tampon zonu. Nadam se da će imati uspeha u toj akciji i da će Srbi biti zaštićeni.
Komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, na pitanje, da li ima opasnosti da se terorizam prelije na jug Srbije, je odgovorio:
- Podigli smo nivo borbene gotovosti maksimalno, naše jedinice su na administrativnoj liniji. Nema trenutno nikakve opasnsoti da se prelije terorizam na jug Srbije. Daćemo sve od sebe da se to ne desi, jer su na terenu, uz redove jedinice i naše specijalne snage. Ostaćemo dole sve dok za to ima razloga.
Sednica dva skupštinska odbora trajala je iza zatvorenih vrata sat i po, a prisustvovali su joj Nebojša Čović, Dragan Jočić (ministar policije), Goran Radosavljević Guri (komandant žandarmerije), Boris Tadić (ministar odbrane SCG), Rade Bulatović (direktor BIA), Predrag Marković (predsednik Skupštine Srbije) i predstavnici SMIP-a. iko od njih nije želeo novinarima da daje izjave, držeći se dogovora postignutog na zajedničkoj sednici da o događajima u Severnoj Mitrovic govore samo predsednici dva odbora i komandant Žandarmerije.

U STALNOM ZASEDANJU
ODBORI za bezbednost i za Kosovo i Metohiju biće u stalnom zasedanju i, kako je rekao Milorad MIrčić, dogovorenoje da svi poslanici koji su sa Kosmeta već danas odu u svoje krajeve, a planirano je i da delegacije ova dva odbora od danas budu na terenu.

KRAGOVIĆ PRVI REAGOVA
POSLANIK SRS LJubomir Kragović, koji živi u Kosovskoj Mitrovici, obavestio je , tokom prepodnevne rasprave, poslanike da su albanski teroristi napali severni deo ovog grada.
- Prema informacijama koje sam dobio, oko pet, šest hiljada terorista krenulo je na most koji spaja južni i severni deo grada. NJih stotinak uspelo je da pređe preko mosta. Naoružani su i došlo je do obračuna u konme ima poginulih i ranjenih. Situacija je alarmantna i hitno nešto treba da se preduzme - rekao je Kragović, pozivajući predsednike Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za bezbednost da zakažu hitne sednice.
D. D. - I. L.

ALBANCI TIRANIŠU SRBE
Od stalnog dopisnika
**GOSPODINE predsedniče, predlažem da na Kosovu - kao što smo već uradili u Bosni - našu pomoć i podršku uslovimo doslednim poštovanjem ljudskih prava. Konkretno, mi moramo potpuno jasno staviti do znanja albanskim liderima na Kosovu da očekujemo od njih doslednu istragu o kriminalnim delima protiv hrišćana i da počinioci tih dela moraju biti uhapšeni i osuđeni.
Ovo se navodi u pismu koje je američki senator Sem Braunbek, republikanac iz Kanzasa, član senatskog Komiteta za spoljne odnose, uputio predsedniku SAD DŽordžu Bušu situacije na Kosovu. Braunbek predlaže šefu Bele kuće da SAD moraju **stvoriti i obezbediti uslove za siguran, uspešan i konačan povratak kosovskih Srba svojim kućama**.
- Takođe, moramo jasno reći kosovskim albanskim liderima da njihova zloupotreba privremenih institucija, stvorenih od strane UN, ne sme da se nastavi. Ne sme tamo da se uupražnjava tiranija većine - ističe Braunbek u pismu. i nastavlja:
- Moramo da kažemo albanskim liderima da bez poboljšanja ljudskih prava Srba na Kosovu njihova stremljenja ka nezavisnosti nikad neće biti ostvarena. Nikad ne bi trebalo da razmišljamo o nezavisnosti jednog naroda, koji odmah po oslobođenju, etnički počisti četvrt miliona svojih sugrađana i uništi preko sto njihovih svetinja - naglašav asenator.
- Za srpski, hrišćanski narod na Kosovu, Miloševićeva tiranija je zamenjena novom tiranijom. Oni su napadnuti i proterani sa Kosova samo azto što su Srbi.
Podseća se da su manastiri i crkve iz 13. i 14. veka i dalje pod stlanom pretnjom i da nijedna od uništenih svetinja nije obnovljena od 1999. godine. Takođe, nijedno od ukupno tri hiljade ubistava i otmica Srba, hrišćana, bez kojih nema multietničkog Kosova, nije rešeno.
D. SAVIĆ

HITNO PROTIV NASILJA
PREDSEDNIK Vlade Republike Srbije vojislav Koštunica razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Ujedinjenih nacija Harijem Holkerijem povodom najnovijeg oružanog nasilja na Kosovu i Metohiji. Iznet je zahtev za efikasno delovanje međunarodnih snaga bezbednosti i hitno zaustavljanje nasilja nad srpskim stanovništvom u Čaglavici, Severnoj Mitrovici i drugim mestima. Uspostavljanje reda i mria, poručeno je Hariju Holkeriju, predstavlja sada najvažniji azdatak međunarodnih snaga. Dogovoreno je da treba smiriti novonastalu situaciju i uspostaviti kontrolu na ovom zapaljivom prostoru.
Predsednik Vlade Koštunica razgovaroa je, takođe, sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem o neophodnim daljim koracima dve vlade.

ZLOČINAČKI AKTI
BRISEL (Beta) - Evropska unija i NATO najoštrije su osudili **međuetničko nasilje** na Kosovu i upozorili da takvi **zločinački akti** znače **korak unazad** od stvaranja multietničkog i demokratskog društva u pokrajini.
Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana saopštio je da su **takvi zločinački akti potpuno neprihvatljivi i da ozbiljno ugrožavanju napredak Kosova ka boljoj budućnosti**.
Portparol NATO-a DŽejmi Šej rekao je agenciji Beta da ovakvo nasilje i napadi na vojnike KFOR-a i policiju UNMIK-a ozbiljno ugrožavaju sprovođenje demokratskih standarda i željeno stvaranje multietničkog i demokratskog Kosova.
Šej je rekao da je u današnjim napadima povređeno jedanaest vojnika KFOR-a, od kojih su trojica u teškom stanju.
Solana i Šej su preneli i žaljenje zbog žrtava među civilima i naglasili da vinovnici nasilja apsolutno moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni.
Visoki predstavnik EU je zahtevao od političkih vođa na Kosovu da se pridruže opštoj osudi nasilja i da se bore protiv nasilja i svakog vida bezakonja.
Solana je od vođstva u pokrajini zatražio da sarađuju sa KFOR-om i UNMIK-om da bi se na Kosovu povratila stabilnost.
**KFOR je u punoj mobilizaciji i čini sve što je u njegovoj moći da uspostavi mir i red. LJudi na Kosovu i obe zajednice moraju sarađivati sa KFOR-om, a ne činiti ono što se dosad događalo**, rekao je portparol NATO-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije