U Šapcu upućen novi prigovor: Propustili da raspišu ponovne lokalne izbore

A.D.

utorak, 30. 06. 2020. u 15:23

У Шапцу упућен нови приговор: Пропустили да распишу поновне локалне изборе

Foto: A. Delić

Gradskoj izbornoj komisiji u Šapcu upućen je prigovor zbog propuštanja da raspiše ponovne lokalne izbore na 27 biračkih mesta

ŠABAC – Gradskoj izbornoj komisiji u Šapcu upućen je prigovor zbog propuštanja da raspiše ponovne lokalne izbore na 27 biračkih mesta. Dokument je potpisao kandidat za poslanika i odbornika dr Boban Birmančević, a kako se navodi, nakon odluke Upravnog suda, GIK je dužan da donese odluku o ponavljanju izbora tako da novo glasanje bude održano u roku od sedan dana od dana utvrđivanja nepravilnosti.

Na lokalnim izborima u Šapcu veliki trijumf zabeležili su naprednjaci, osvojivši preko 30.000 glasova, što znači da sa 37 od 69 odbornika, mogu samostalno da formiraju vlast. Međutim, GIK je doneo odluku o poništavanju glasanja na svih 100 biračkih mesta, nakon čega je SNS uputio žalbu Upravnom sudu. Ova institucija 29. juna donela je odluku o ponavljanju glasanja na 27 birališta, što je oko 30 posto biračkog tela.

U prigovoru GIK, upućenom u utorak, navodi se i da je Zakonom o lokalnim izborima precizirano da ponovne izbore raspisuje Gradska izborna komisija, a izbori se ponavljaju u roku od 7 dana. Sledstveno tome, GIK je bio dužan da odmah pošto je Upravni sud potvrdio da se poništavaju izbori na 27 biračkih mesta, raspiše ponovljene izbore na tim biračkim mestima.