Velika akcija Vojske Srbije: Upotrebljene rakete vazduh-zemlja, pokrenuti helikopteri Mi-35

Novosti online

05. 04. 2020. u 20:38

Велика акција Војске Србије: Употребљене ракете ваздух-земља, покренути хеликоптери Ми-35
Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade izveli su danas na poligonu “Pasuljanske livade” gađanje
Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade izveli su danas na poligonu “Pasuljanske livade” gađanje po zemaljskim ciljevima protivoklopnim vođenim raketama i iz topa 23 milimetra.

- Svi procesi obuke odvijaju se u skladu sa našim mogućnostima i preporukama očuvanja zdravlja naših pripadnika, ali ne pravimo nikakve kompromise kada je u pitanju naša sprema i naša obuka - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao gađanju. 
 
Kako je istakao, danas se videlo da je najsavremenija tehnika naših pilota operativna i sposobna.
 
- Svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i u stanju su da sačuvaju suverenitet naše zemlje. Svi naši borbeni sastavi i sva naša borbena tehnika je zadejstvovana i spremna da čuva našu zemlju - poručio je ministar Vulin.
 
Prema rečima komandanta 714. protivoklopne helikopterske eskadrile potpukovnika Dobrosava Drndarevića danas su se posade Mi-35 obučavale za dejstva s vođenim raketama.

- Prelep je osećaj dejstvovati jednom takvom raketom, čak i u teškim vremenskim uslovima, kakvi su bili danas, ali pokazalo se da raketa ispunjava sve naše zahteve - rekao je potpukovnik Drndarević i dodao da se uporedo s ovom obukom realizuje i obuka u noćnim uslovima.

 
Današnjem gađanju prisustvovali su načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva  i PVO general-major Duško Žarković i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović.

Piloti i tehničari 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ovih dana obuku realizuju na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“. Cilj je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka. Tokom obuke, po ciljevima na zemlji dejstvuje se nevođenim raketnim zrnima, raketama i topom 23 milimetra.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.
 
Helikopteri Mi-35 u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Namenjeni su za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga kopnene vojske. Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Poseduju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.
 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miloš

06.04.2020. 10:27

Pa protiv koga bi Srbija mogla ratovati. Kao i ogromnoj većini zemalja opasnost prijeti jedino od komšija. Problem je što su sve naše komšije članice NATO pa bi rat s nekom od njih bio rat protiv NATO u kome, nažalost kao i 99. ne bi imali ni promila šansi. Kao i 99.glavni zadatak vojske bi bio da sakriva i spašava oružje, pogotovo avione, a pilot koji bi bio poslat da uzleti, opet kao i 99.bio bi gurnut direktno u smrt. Budimo realni i ne bacajmo novac.

pavel

06.04.2020. 13:04

@Miloš - Pametnjakovicu,Srbija danas za razliku od 99.nije sama,a ti drugi danas u najmanju ruku imaju oruzje kao i ove siledzije iz NATO saveza.