OSTAĆE večita tuga za tobom i praznina u nama. Ona učionica postaje prazna, iako nas je tridesetoro u njoj. Kad nema tebe, nema ni četvrtog jedan. Trebalo je da živiš i uživaš u životu, da se smeješ i plačeš, ali samo da ne ideš nikuda. Ponosni smo na tebe, iako je tek trebalo da budeš najbolji. Oprosti nama ako smo uradili nešto loše.

Tebi nema šta da se oprosti. Spavaj mirno druže, a tvoji drugovi će te uvek voleti.

Ovim rečima se drugarica iz odeljenja oprostila od Stefana Filića (18), koji je u četvrtak sahranjen na groblju u Starom Selu, kod Velike Plane. Od mladića, koji je preminuo dan posle brutalnog prebijanja ispred kafića, oprostili su se u četvrtak njegovi roditelji Nenad i Ljubinka, brat Andrija, porodica, familija, prijatelji, školski drugovi, nastavnici... Sa barjacima, uz zvuke posmrtnog marša, zanemeli od bola, ispratili su Stefana na večni počinak.

Ispred kuće Filića, satima se čekalo u koloni na izjavu saučešća porodici. Tragedija je tolika da ne postoji reč utehe. Brat Andrija (16), koga je Stefan štitio od nasilnika, danima ne može da se pribere. Roditelji su više senke nego ljudi. Dva vozila hitne pomoći danima dežuraju ispred njihove kuće.

Pročitajte još - Nikola i Mitar, koji su pretukli Stefana nasmrt, odranije poznati po NASILjU: Gnev u Velikoj Plani posle zločina, nasilnici SEJU STRAH po gradu

Stefan je bio maturant Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani. Na polugodište je otišao sa svim peticama.

- Bio je predivno dete, talentovano, kreativno. Nekoliko dana pred tragediju, rekla sam profesorima da ga odmah posle raspusta angažuju da napravi film o školi, što je radio i ranije. Sada, umesto da ga spremamo za maturu i najduže brucoško leto, ispraćamo ga ovako - kaže Aleksandra Ilić, direktorka škole. - Umesto prvog časa, nakon zimskog raspusta, biće održan protest nastavnika, učenika i roditelja. Jer, Stefan je, ni kriv, ni dužan, još jedna žrtva vršnjačkog nasilja. I nasilnik je bio učenik naše škole, i odgovorno tvrdim da smo učinili sve da ga izvedemo na pravi put. Želimo zato da protestom pošaljemo poruku da ovo bezglavo nasilje mora da stane, da nikada više nijedno dete ne izgubi ovako život. Očekujemo i verujemo da će ubica biti kažnjen po zakonu - izjavila je direktorka.

Stefan je preminuo pošto je prošog vikenda mučki pretučen kada je pokušao da odbrani mlađeg brata koga su maltretirali. Policija je uhapsila Nikolu B. i Mitra P. zbog sumnje da su pretukli Filića.

JOŠ SE ČEKA NALAZ OBDUKCIJE

ČETIRI dana od smrti mladića, nalaz obdukcije još nije stigao u Više javno tužilaštvo u Smederevu. "Novosti" nezvanično saznaju da je kobna povreda, navodno, mogla biti prekid kičmene moždine u vratnom delu. Ipak, to zasada ostaje u domenu pretpostavki lekara koji su mu pružili pomoć kobne večeri ispred kafea "Brodolom".

OPŠTINA: OPOMENA SVIMA

OPŠTINA Velika Plana u četvrtak je izjavila saučešće porodici Filić:

- Reči utehe ne postoje, jedan mlad život je ugašen. Ovakvo nedelo ne sme ostati nekažnjeno, potrebno je da počinioci odgovaraju pred zakonom. Niko nema pravo da nekome oduzme život! Ovo je opomena nama kao lokalnoj samoupravi, školama, nadležnim organima, svim institucijama, ali i samim roditeljima. Da se nešto ovakvo više nikada ne ponovi. Počivaj u miru mali anđele - navedeno je u saopštenju.