NIKOLA B. (20) i Mitar P. (20) iz Velike Plane, osumnjičeni za prebijanje Stefana Filića (18), koji je preminuo od zadobijenih povreda, odranije imaju policijski dosije i krivične prijave za nanošenje teških telesnih povreda i nasilničko ponašanje. Prema informacijama iz Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani, protiv njih su u toku dva postupka.

- Osnovnom tužilaštvu je policija u Velikoj Plani 12. decembra 2017. podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenog Nikole B. zbog krivičnog dela teška telesna povreda. Postupak je okončan rešenjem ovog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave. Takođe, 27. decembra 2018. podneta je krivična prijava protiv Nikole B. zbog nasilničkog ponašanja, a postupak je još u toku - izjavila je, za "Novosti", Nevena Arsić, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani. Ona navodi i da je osumnjičeni Mitar P. optužen 20. januara ove godine zbog sumnje da je neovlašćeno držao narkotike, a optužni predlog je podnet Osnovnom sudu u Velikoj Plani. Kako saznaju "Novosti", protiv njega se vodio postupak i 2016. jer je pretukao mladića nanevši mu teške povrede, a kao maloletnik kažnjen je društveno korisnim radom. Njih dvojica sada se nalaze u pritvoru po odluci Osnovnog suda u Velikoj Plani, i to zbog krivične prijave za teške telesne povrede. Delo za koje se terete, verovatno će biti prekvalifikovano u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, koje je posle smrti Filića preuzelo slučaj.

Pročitajte još - „Stefana (18) su TUKLI DO SMRTI, a MOLIO ih je da prestanu”: Potresna ispovest drugarice mladića koji je izdahnuo posle 30 sati provedenih u komi

- Zbog okolnosti koje su nastupile, osumnjičenima će, u ovoj fazi postupka, na teret biti stavljeno krivično delo nanošenje teških telesnih povreda kvalifikovanih smrću - rečeno nam je u smederevskom Višem tužilaštvu. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Kako nam je saopšteno u Tužilaštvu, uslediće novo saslušanje osumnjičenih, a potom i svedoka.

Snimke sa video-nadzora kluba "Brodolom", ispred kojeg je nastradao Filić, policija je uzela, oni su predati tužiocu i biće korišćeni tokom istrage.

Stefan Filić

Uprkos nekim spekulacijama, vlasnik kluba "Brodolom" Srđan Milenković tvrdi da u lokalu nije bilo incidenata između mladića.

- Sve se odigralo na pedesetak metara od ulaza u klub, a prebijanju je prethodilo gurkanje, što se i vidi na snimku. Kada je momak pao, dobio je više udaraca nogom u glavu, a odmah je stigla i policija - kaže Milenković. Napad na Stefana Filića dogodio se u nedelju ujutru. U bolnicu je primljen bez znakova života, a narednih 30 sati bio je u komi dok nije nastupila smrt. Obdukcija, koja će pokazati uzrok smrti mladića, obavljena je na Institutu za sudsku medicinu, a rezultati se još čekaju.

- Tražili smo da se izveštaj sa obdukcije dostavi u što kraćem roku, ali ne možemo reći kada će stići - kaže tužilac koji vodi postupak.

TUGA I NA KOSOVU

VEST o Stefanovoj smrti potresla je mnoge prijatelje porodice Filić i u Kosovskom Pomoravlju, odakle su njegovi roditelji. Stefan je provodio raspuste kod tetke u Ranilugu, gde su ga obožavali. - Poznavala sam Stefana i roditelje. Porodica za primer. Vredni i pošteni ljudi. Deca kulturna i lepo vaspitana. Bio je odličan učenik, škola mu je bila na prvom mestu, spremao se da upiše fa- kultet. Ne postoje reči kojima bih mogla da izrazim bes i tugu zbog ovoga što se desilo nedužnom detetu - kaže, za "Novosti", prijate- ljica porodice Filić iz Raniluga.

(J. S.)

DANAS SAHRANA, U NEDELjU PROTEST

STEFAN Filić biće sahranjen u četvrtak, 6. februara u 13 časova na groblju u Starom Selu. Građani ogorčeni nasilnom smrću mladića, preko društevnih mreža organizuju okupljanje u nedelju, 9. februara u 12 časova ispred Doma kulture u Starom Selu, posle čega će krenuti u protestnu šetnju do Velike Plane.