Datum izručenja Jovice Vukotića je STROGA TAJNA, stručnjaci otkrivaju zašto

E. H.

29. 01. 2020. u 08:15

Датум изручења Јовице Вукотића је СТРОГА ТАЈНА, стручњаци откривају зашто

Foto Z. Jovanović

Ekstradicija Kotoranina Crnoj Gori pitanje dana. Advokati: Njegovo prebacivanje treba da interesuje samo državne službe

IZRUČENjE Kotoranina Jovana Jovice Vukotića (38) Crnoj Gori, koja ga potražuje zbog pokušaja ubistva, neovlašćenog posedovanja oružja, kao i sumnje da je, navodno, visokopozicionirani član takozvanog škaljarskog klana, pitanje je dana, saznaju "Novosti" iz izvora bliskih pravosuđu. Tim pre, jer su se tokom utorka u javnosti oglasili neki crnogorski, ali i srpski mediji, koji tvrde da je Ministarstvo pravde Srbije dalo saglasnost za njegovo izručenje.

Molba Crne Gore za izručenje je, podsetimo, navodno usvojena nakon pravosnažne odluke beogradskih sudova - Višeg, a potom i Apelacionog, prema kojoj su ispunjeni zakonski svi uslovi za izručenje Vukotića, koji je u ekstradicionom pritvoru od 6. decembra prošle godine. Na zvaničnu odluku trebalo je samo da, na kraju, svoj potpis stavi ministar pravde Srbije, što je, kako tvrde crnogorski izvori, i učinjeno.

Ovu informaciju, međutim, iz Ministarstva pravde Srbije u utorak nisu potvrdili, ali ni demantovali. Poznavaoci prilika tvrde da je razlog "ćutanja" neophodnost najviših mera bezbednosti prilikom primopredaje Vukotića, zbog čega se datum izručenja čuva u najvećoj tajnosti.

Advokat Zora Dobričanin Nikodijević, Vukotićev branilac iz Beograda, za "Novosti" kaže da nema informaciju o tome da li će njen klijent biti izručen Crnogorcima.

- Lično nemam i ne želim da imam informaciju o trenutku u kome će Vukotić biti izručen Crnoj Gori - kaže advokat. - Smatram da to ne treba da interesuje nikoga osim državnih službi Srbije i Crne Gore, čiji je to posao. Onaj ko bude imao informaciju o izručenju Vukotića, ne treba javno da je objavljuje, s obzirom na stepen ugroženosti njegove bezbednosti. Takav podatak trebalo bi da predstavlja službenu tajnu.

S druge strane, advokat Ognjen Radić, koji je upoznat sa Vukotićevim slučajem, kaže za "Novosti" sledeće:

- Čuo sam informaciju da će Vukotić, navodno, biti izručen Crnoj Gori, što se naveliko već plasira po tamošnjim medijima. Međutim, o tome se niko od zvaničnika u Srbiji, kao ni u Crnoj Gori još nije izjasnio, pa mislim da treba sačekati da se to desi i tek onda komentarisati.

NEGIRAO SVE OPTUŽBE

DOK je izdržavao kaznu od 15 meseci zbog falsifikovanog pasoša, u Srbiju je stigao zahtev crnogorskih vlasti za njegovo izručenje zbog, kako je saopšteno, pokušaja ubistva u Kotoru 2016. i nedozvoljenog nošenja oružja. Vukotić (na slici) je ispitan u Beogradu i tada je negirao dela za koje se tereti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije