PRED Višim sudom u Beogradu u ponedeljak je posle dve godine odlaganja počelo suđenje u slučaju "Asomakum", u kojem se 18 ljudi tereti da su falsifikovanim ličnim kartama osnivali firme za koje su lažno prikazivali da posluju kako bi dobili povraćaj poreza od oko 29 miliona dinara. Oni su optuženi za prevare, pranje novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica. Inače, pre nekoliko godina Privredni sud je utvrdio da je "Asomakum" osnovan lažnom ličnom kartom i falsifikovanim potpisom Andreja Vučića.

PROČITAJTE JOŠ - U lažnoj ličnoj karti Andreja Vučića podaci žene iz Šapca!

Zbog bolesti, postupak je razdvojen protiv dvoje optuženih, dok je isto urađeno i za još četvoro, kojima se na teret stavlja saizvršilaštvo. Branilac prvookrivljenog Dragoslava Joksimovića preporučio je klijentu da kasnije iznese odbranu, kako bi prethodno proučili šta je sve od dokaza izdvojeno iz spisa.

Ipak, u ponedeljak su se svi izjasnili da nisu krivi, a troje optuženih je iznelo odbranu.

Snežana Đurđić je navela da ona nije čula ni za kakve fantomske firme i da ne zna zašto je optužena i zašto je bila u pritvoru, dok je osumnjičeni za fingiranje poslova Jefto Jovanović tvrdio da je njegova firma radila projekte i da oni nisu ništa simulirani, već da su svi radovi izvedeni i infrastruktura izgrađena. Kazao je da su projektovali toplovod za Toplanu Pančevo, ali i za druge firme i da mu nije jasno zašto se sve te fakture u optužnici guraju da su za toplanu. On je rekao i da nije znao da "Asomakum" ne obavlja stvaran promet, da nije ništa sumnjao i da su bili registrovani u APR-u.