Istraga o zapleni droge na imanju kompanije Jovanjica: Konoplja maska za marihuanu

Z. USKOKOVIĆ

28. 11. 2019. u 07:20

Истрага о заплени дроге на имању компаније Јовањица: Конопља маска за марихуану

Marihuana u plastenicima "Jovanjice"

Stabljike su gotovo identične, razlika samo u vrednosti THC

VEĆINSKI vlasnik Kompanije "Jovanjica" Predrag Koluvija (38), prema prvim rezultatima istrage koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), kanabis je uzgajao i pre nego što je zvanično dobio dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje. Sada se sumnja da je, zapravo, pomenuta dozvola bila samo "maska" za nezakonitu proizvodnju marihuane!

U zahtevu za sprovođenje istrage protiv Koluvije i još osmoro zaposlenih u ovoj kompaniji, u čijim je plastenicima otkriveno i zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika kanabisa, navodi se da se sumnja da su oni od januara ove godine, do trenutka hapšenja, u staklenicima uzgajali opojnu drogu. Rešenje na osnovu kojeg su mogli da uzgajaju industrijsku konoplju, međutim, dobili su tek u aprilu.

- Sada sumnjamo da je to bio manevar kako bi pravi "biznis" bio daleko od očiju javnosti - navodi naš sagovornik iz istrage. - Stabljike kanabisa i industrijske konoplje se gotovo ne razlikuju. Tek kada se meri psihoaktivna komponenta, THC, vidi se razlika. Kod industrijske konoplje ona je manja od 0,3 odsto, a kod kanabisa je taj procenat daleko veći. Istraga je sada usmerena ka prodavcu semena. Videćemo šta će tu sve da izađe na videlo, odnosno od koga su nabavili semenke i po kojoj ceni. Jer, zakonski je sve regulisano kada je reč o nabavci semena industrijske konoplje.

Sa druge strane, naš izvor iz Tužilaštva za organizovani kriminal navodi da se sada ispituje kako je "Jovanjica" dobila dozvolu da proizvodi industrijsku konoplju i da je potom izvozi u Sloveniju i Makedoniju, u dve malobrojne evropske države, gde je dozvoljen uzgoj marihuane u medicinske svrhe. "Novosti" su pisale da su naši poznati "biznismeni" sa one strane zakona, u Makedoniji pokupovali zemlju i sade marihuanu, navodno za potrebe lečenja. Tako su ne samo oprali novac, već i nastavili da se bave starim "poslovima".


PROČITAJTE JOŠ - U rutinskoj kontroli su zaustavili beli "audi A8", a onda je usledio šok: Zbog falsifikovane legitimacije MUP i blinkera došli do četiri tone marihuane! (VIDEO)


- Litar ulja od marihuane prodaje se po ceni od skoro 95.000 evra - navodi naš sagovornik. - Da je ovo što je zaplenjeno u "Jovanjici" završilo u ulju, zarada bi bila enormna. Policija je zaplenila oko četiri tone kanabisa u stabljikama.

Osumnjičen Predrag Koluvija Foto Tviter


Tužilaštvo za organizovani kriminal sada ispituje i jednu firmu iz Velike Plane, koja je nosilac dozvole za uzgoj industrijske konoplje i u čijoj se laboratoriji obrađuje seme. Sam uzgoj, prema dostupnoj dokumentaciji, trebalo je da se organizuje u "Jovanjici".

- Interesantno je da su firme, gde je trebalo da završi kanabis, u Sloveniji i Makedoniji, tesno povezane sa Koluvijom - navodi naš sagovornik. - NJegovi bliski saradnici su rukovodioci u tim ograncima.


FIRME

INTERESANTNO je da je Predrag Koluvija osnovao "Jovanjicu" 2011, i u njegovom je vlasništvu 75 odsto firme. Koluvija se vodi i kao vlasnik restorana "Jovanjica", firme "Balkan grov", kompanije "Jovanjica gradnja", firme za računarsko programiranje... NJegova je navodno i prodavnica "Pjaca organika", a suvlasnik je u preduzeću za vazdušni prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Zoran Kg

28.11.2019. 07:58

Šta bi sa političarima koji su se slikali tamo, njih ne ppminjete, čakate NIN ?

KOTA CIMBAU

28.11.2019. 11:33

@Zoran Kg - ako ste slušali izjavu politicara koji su bili tamo I rekli da je ovo buducnost srbije onda nema šta ni da se objavi pardon politicara iz ove vlasti ne iz ranih vlasti amerika sece na sve nacine drogue koja bi ušla u srbiju ili koja se gaji u srbiji tako daje do znanje ovim politicarima koji su rekli da je ovo buducnost srbije da to nije buducnost srbije I da ne može u evropi kao u rusiji da jedna zemlja I njeni politicari hvale ovako nešto a sada kada bih pitali oni bi se providno pravdali

jovica

28.11.2019. 08:19

Занимљиво је да се "органско воће" које се продавало у његовој радњи на Каленићу стизало из Словеније.

bager

28.11.2019. 08:29

Koliko takvih firmi uzgaja " konoplju" po Srbiji,,jos od 1975 godine na istu foru se sadila indijska konoplja u okolini Leskovca oko sela Milanovo,,,

toma

28.11.2019. 08:33

Sve je to trulež od ljudi? Kakvi bre biznismeni,lopovi i zločinci su to koje treba strogo kazniti. Koliko ljudi i naše dece bi potrovali ovim sr...em?a ovim sirovim konopljem bih sam ih hranio u zatvoru tri puta dnevno da osete kako to izgleda. Decu nam zatvarate po 5 god.kad im nađete 2-3 grama ovog sra..a?a ove mafijaše će te verovatno pustiti?i moćiće da nam i dalje truju i uništavaju decu i familije. Neka to probaju u Turskoj,Iran i sl.odmah bi im glave otišle dole po brzom postupku.

Сурутка

28.11.2019. 08:59

И све те фирме од ношења гајбица..Пореска управо стиди се.

Drax

28.11.2019. 09:02

kompanija Jovanica aktivno radi na domacoj proizvodnji. Za gajenje konoplje u kucnim. il ormarskim uslovima, opet treba kupiti seme u Holandiji.

Obi Van

28.11.2019. 09:34

vi niste normalni čime se bavite. Ulje od kanabisa kupuju pacijenti od raka a ne narkomani. Uništili ste čovjeku život za nešto što je u većini država dozvoljeno

vetruška

29.11.2019. 09:34

@Obi Van - kako drogoši brane uzgaivaca cudo jedno zar mnogi državnici bogataši koji pomreše od kancera nisu znali za to ulje da seizlece a onaj ko tvrdi da je izlecen od kancera uljem kanabisa imao je pogrešnu dijagnozu da ima kancer ili je drogoš pa reklamira ovako nešto ne pitate koliko je drogoša dece umrlo u uriniranim coškovima od ove droge greota I sramota što branite drogiranje pod izgovorom lecenja

plemenito srce

29.11.2019. 10:08

@Obi Van - kako su bože me oprosti drogoši skocili da brane uzgaivaca droge zar presednici država I bogati bizmismeni koji su umrli od kancera nisu znali za to spasaonosno ulje pod znakom navoda koliko je dece drogoša umrlo po uriniranim coškovima od tog spasonosnog ulja a te bajke da ima izlecenih od kancera ima ali kojima je pogrešena dijagnoza da imaju kancer pa se kao izlecili od ulja drogiraša greota I sramota da ima onih koji podržavaju proizvodnju droge kao plemenit cin

Владотимор

28.11.2019. 10:04

Сад треба држава да заврши производњу, произведе уље и поклони га својим грађанима којима тај лијек треба, а не да запале све.

Jovan

28.11.2019. 10:50

Nije to mogao da radi i da dobije kredit bez znanja nekoga ko je blizak vrhu Države. Bolje prvo to da ispitaju, pa tek onda poreklo semenki.

Deyan X

30.11.2019. 04:54

Stvarno ga preterase. Čovek napravio biznis, a sada ga u zatvor oterase. Opet uništavaju domacu pamet. A sutra ce se pojaviti neki Holandjani i to ce biti u redu.