BURIĆI sa otpadom, za koji se sumnja da je opasan, ponovo su otkriveni u Srbiji! Ovaj put, u krugu fabrike "MG Serbijen", u Baljevcu kod Raške, nekadašnjeg giganta u proizvodnji metalnog magnezijuma, koji je dugo nosio ime "Bela stena". Zasad su pronađena i iskopana dva bureta, na dubini od dva metra i urađeno je uzorkovanje. Za tri nedelje očekuje se da će iz Instituta u Vinči biti potvrđen i sadržaj zakopane buradi.

Iskopavanje sumnjivog otpada započeto je po nalogu Dragice Rosić, osnovnog tužioca u Raškoj, a, prema nezvaničnim informacijama, sve je počelo na osnovu zahteva žitelja Baljevca i okolnih sela. Oni već godinama strahuju da ih odatle truju opasnim materijama, kao i da su izloženi otrovnim gasovima koji se svakodnevno ispuštaju iz ove topionice.

- Predmet istraživanja trenutno su dve lokacije površine oko 30 metara kvadratnih i do sada su pronađena i iskopana dva bureta - ispričala je Rosićeva. - Ne znamo još da li se radi o otrovnim sadržajima. Iskopavanju su prisustvovali i predstavnici MUP, vatrogasci i ljudi iz firme koja je specijalizovana za ovakva iskopavanja. Pretraživanje i iskopavanje će biti nastavljeno i narednih dana. Ne znamo ni da li je sadržaj bureta stigao do Ibra, niti da li se izlio po okolnim imanjima.

PROČITAJTE JOŠ - Pokrenuta istraga zbog zakopanog otpada kod Raške

Prema rečima meštana iz Baljevca, njihove nevolje počele su 2005. godine, kada je topionica privatizovana, jer je počeo da se pretapa svakakav otpad, koji se dovozi sa raznih strana.

- Rudnik je nekada hranio pola opštine Raška i u to vreme topionica je zagađivala Baljevac, ali tada niko nije tome poklanjao posebnu pažnju - ispričali su nam meštani ovog sela. - Na nove gazde više puta smo se žalili nadležnim inspekcijama i tražili zaštitu, ali nije vredelo. Čak ni kada je 2007. godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo odluku da se fabrika zatvori, topionica je nastavila normalno da radi. Ovde malo ko zna i čija je firma "MG Serbijen".

U firmi "MG Serbijen" juče nisu želeli da komentarišu zakopanu burad sa otpadom. Kako su nam rekli, direktor je sa inspekcijom i ne može da priča.Prema rečima Filipa Radovića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine, opasan otpad je dobar biznis i to je razlog zbog čega ga mnogi zloupotrebljavaju.

- Zbog nedostatka kapaciteta za tretman opasni otpad se gomila, a onda se pojave nesavesni pojedinci, koji kažu da će oni to da zbrinu, a zapravo ga zakopaju negde - kazao je Radović. - To mora da se tretira ili izveze u zemlje gde postoji odgovarajući tretman.

INDUSTRIJSKA ZAGAĐENOST

BALjEVAC na Ibru, svojevremeno je važio za primer industrijske zagađenosti, jer su u njemu osim "Bele stene" i Ibarskih rudnika, radili i Rudnik azbesta u Korlaću, Fabrika staklene vune "Eteks" i fabrika metalne stolarije "Seko". Na teritoriji Baljevca otkrivene su i ogromne rezerve ruda bora, bazalta, dolomita za koje su bili zainteresovani i stranci.