Uzgajali tonu droge za Evropu

O. MATAVULj

17. 07. 2019. u 10:20

Узгајали тону дроге за Европу

Foto D. Pozderović

U akciji "Unikat" inspektori MUP RS otkrili u Banjaluci dve laboratorije za proizvodnju opijata skank. Četiri osobe uhapšene zbog sumnje na organizovani kriminal. Zaplenjeno oko hiljadu stabljika

U OPERATIVNOJ akciji "Unikat" inspektori MUP RS otkrili su u Banjaluci dve laboratorije za uzgoj genetski modifikovane marihuane skank, u kojima je zatečeno oko 1.000 stabljika te droge, koje u sirovom stanju teže oko jednu tone. Kako je potvrđeno "Novostima", u akciji su uhapšeni Nenad D., Dean Đ., Danijel T. i Sanel Š. iz Banjaluke. Sanel Š. je označen, kako se sumnja, kao vođa kriminalne grupe koja se navodno bavila uzgojem skanka i međunarodnom trgovinom.

Laboratorije su otkrivene u privatnom stanu u Banjaluci, kao i u hali u Trnu kod Laktaša, čiji je vlasnik Ljubiša Buco Kragulj, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Banjaluke i vlasnik Big radija. U policiji pojašnjavaju da Kragulj nema nikakve veze s uhapšenom grupom, te da je halu iznajmio osumnjičenima.


PROČITAJTE JOŠ:
Otkrivena laboratorija za uzgoj skanka

Mirna Miljanović, načelnik Odeljenja za odnose s javnošću MUP RS, kaže da je akcija "Unikat" rezultat višemesečnog rada Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

- U akciji su otkrivene dve laboratorije za uzgoj skanka i uhapšene su četiri osobe. Oni se sumnjiče da su kao članovi međunarodne organizovane kriminalne grupe izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i promet droge. Skank su uzgajali u Banjaluci i dalje ga distriubirali prema zemljama Evropske unije - rekla je Miljanovićeva.

Savremena laboratorija za uzgoj skanka / Foto MUP RS

Prema njenim rečima, jedna od laboratorija imala je veliki kapacitet i spada u jednu od najvećih koje je policija otkrila u poslednjih nekoliko godina. Veruje se da su u nju uložena i značajna sredstva, jer je bila opremljena savremenom opremom poput UV lampi, koje simuliraju sunčevu svetlost, imala je sistem za navodnjavanje, grejanje, ventilaciju...

- U toku je demontaža obe laboratorije za veštački uzgoj skanka, nakon čega će biti izvršeno vaganje pronađene droge. Procene s terena ukazuju da se u njima nalazilo oko 1.000 stabljika indijske konoplje - pojasnila je Miljanovićeva.

Ona kaže da je u pretresima kod osumnjičenog S. Š. pronađena i automatska puška, manja količina eksploziva, kao i određeni falsifikovani dokumenti. Zbog toga se on sumnjiči i za nedozvoljeno posedovanje oružja i falsifikovanje isprava.

- Osumnjičeni će biti predati Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci na dalje postupanje. Reč je o organizovanoj grupi od međunarodnog značaja. Osumnjičeni su odranije poznati ne samo policiji RS, nego i policajama u zemljama regiona, a dvojica imaju i "međunarodni dosije" - istakla je Miljanovićeva.

Hapšenje osumnjičenih / Foto MUP RS


PROČITAJTE JOŠ:
"Pali" sa 200 kg skanka u Bileći!

KRAGULj: HALU IZNAJMILA AGENCIJA

LjUBIŠA Kragulj, vlasnik hale u Trnu, za "Novosti" kaže da je šokiran što su pojedini mediji u prvi plan stavili njega, a ne osumnjičene.

- Doveden sam u kontekst nečega s čime apsolutno nemam nikakve veze. Halu sam iznajmio u februaru i to ne lično, već preko agencije za nekretnine, o čemu posedujem ugovor. Od tada u hali nisam bio. Uhapšene osobe ne poznajem, ali sam pomogao policiji u prepoznavanju jednog od osumnjičenih - rekao je Kragulj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije