MI smo saznali da je Neđo nestao 9. juna uveče... Mislili smo sve vreme da je otputovao negde sa njih dve i da će se u nekom trenutku javiti. Ovako nešto nismo mogli da zamislimo ni u najgorim snovima. Ne znamo kako i zašto se ubica odlučio na ovako težak i monstruozan čin.

Ovako, za "Novosti", pričaju najbliži iz porodice Neđa Šubare (42), koji je pronađen mrtav u ponedeljak uveče sa majkom Darinkom (80) i tetkom Miljom (78) u septičkoj jami u Surčinu. Da je trostruki ubica sumnjiči se pokojni Dragoslav Jovanović, koji je podlegao povredama prošle nedelje nakon što je pucao u sebe u Novom Beogradu. Zbog sumnje da su umešani u ovaj jezivi zločin, u ponedeljak su uhapšena trojica mladića i odmah saslušana u Višem tužilaštvu u Beogradu. Miloš S. (31) koji se sumnjiči za teško ubistvo u saizvršilaštvu i Lazar D. (22), kome se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo pomaganjem, branili su se ćutanjem. Nikola Č. (20) je juče izneo odbranu pred tužiocem, a on se sumnjiči za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Više tužilaštvo je predložilo pritvor samo za prvu dvojicu, što je sudija za prethodni postupak i prihvatio. Određen im je pritvor do 30 dana, zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke. Kako se navodi u saopštenju, prema Milošu S. je određen pritvor i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI DETALjI HORORA U SURČINU: Mučio ih 24 sata, pa smaknuo zbog duga?

Kako nam kažu u porodici Šubara, još nije poznat datum sahrana. O žrtvama imaju samo lepe reči, a na pomen stravičnih ubistava, zaneme...


Dragoslav Jovanović

- Mi nismo imali uvid u Neđove poslove, finansije, pregovore... Kada bismo se videli svi, pričali bismo o lepim stvarima, ko će gde na odmor, o Goraždu, ko je voljan da zasuče rukave, napravi pitu... Neđo je bio pravedan i iskren. Gospodin koji je svakog ispoštovao, a dug bi sigurno vratio. Možda u tom momentu nije imao - kažu Neđovi rođaci.

U toku dana je na društvenim mrežama objavljen potresan oproštaj jedne od rođaka ubijenih:

"Pa rat prođosmo a ne izgubismo život od suprotne strane, ali se nađe neki dečak da uzme sebi za pravo da ti presudi. I tebi. I bakama. Htela bih da prestanem pisati, da vidim kako su mi otac, majka, sestra, baba, ali imam utisak da nešto fali. Da nešto nisam rekla. Jedino što fali, fališ ti... Za sve što dolazi. Onaj što je uradio sve ovo, presudio je sebi, svojoj ženi. Ej dečače, šta nam priredi..."

U SURČINU MUK REPORTERI "Novosti" otišli su, nakon vesti o otkrivanju tela, do tržnog centra porodice Jovanović, iza kojeg se nalazi septička jama. Žitelji Vojvođanske ulice nisu mogli da naslute da su tela bila skrivana na imanju, blizu njihovih kuća, ali daleko od pogleda sa glavne ulice. Kažu da proteklih dana nisu primetili ništa sumnjivo, a na sam pomen trostrukog ubistva, ne žele ni da komentarišu slučaj koji im je uterao strah u kosti.

Prema poslednjim informacijama iz istrage, sumnja se da su žrtve otete najverovatnije 5. juna, a njih troje ubijeni su 24 sata kasnije, nakon brutalnog iživljavanja i mučenja. Klupko misterioznog nestanka Neđe i dve starice počelo je da se odmotava dok je Dragoslav Jovanović još bio u komi nakon što je pucao u suprugu Teodoru, pa pokušao da se ubije u parku u Novom Beogradu prošle sedmice. Njegov otac Ljubomir posumnjao je da mu sin ima veze sa ovim slučajem, nakon što su do njega stigle informacije da je u mladićevim kolima viđena krv. Dragoslav je navodno rekao radnici u perionici da drži jezik za zubima.

- Čuli smo sve te priče i ništa nam nije bilo jasno - ispričao je u utorak novinarima stariji brat Dragoslava Jovanovića. - Posle njegove sahrane, otac i ja smo zvali jednu po jednu osobu, i delimično su nam potvrdili sumnje. Obratili smo se policiji da bismo znali šta stoji iza svega toga. U ponedeljak su na placu pronašli tela...

Kako nezvanično saznajemo, zbog duga koji je Neđo Šubara imao prema Dragoslavu, osumnjičeni ih je navodno oteo. Mučio je, navodno, Darinku i Milju, pred očima muškarca, kako bi ga naterao da vrati ceo dug. Sve troje su bili vezani skoro 24 časa, a ubica je potom, 6. juna, ugušio starice, a kako se sumnja na osnovu prvih tragova - Neđa je upucao.

Policija je u ponedeljak podvrgla poligrafskom ispitivanju trojicu mladića, koji su bili bliski Dragoslavu. Nakon što se jedan od njih "odao", navodno, ispričali su inspektorima šta se dogodilo i otkrili lokaciju gde su sakrivena tela.