Slučaj Etnografskog muzeja: Menkovićeva ide pred sud

N. B. - D. B. M.

10. 04. 2019. u 14:02

Случај Етнографског музеја: Менковићева иде пред суд

Mirjana Menković, Foto Ž. Knežević / Etnografski muzej, Foto V. Danilov

Potvrđena optužnica podignuta protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja Mirjane Menković. Navodnim zloupotrebama nanela štetu muzeju od 14 miliona dinara

APELACIONI sud u Beogradu odbio je sve žalbe odbrane i potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja dr Mirjane Menković i Ranke Dedović, odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus", kojima se na teret stavlja da su navodnim zloupotrebama oštetili muzej za 14 miliona dinara. Pošto je optužnica ovim stupila na pravnu snagu, očekuje se da uskoro veće Specijalnog suda zakaže početak glavnog pretresa.

Kad je u oktobru prošle godine pokrenuta istraga, saopšteno je da je Menkovićeva od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa Etnografskog muzeja novčana sredstva uplaćuju na račune pojedinih preduzeća, iako, kako se navodilo, Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju. U saopštenju policije navodilo se da su iz tih preduzeća izdavali Muzeju lažne fakture.


PROČITAJTE JOŠ: Optužnica protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja

Zbog zloupotreba istraga se vodila i protiv još tri osobe, ali su oni u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice, koje je prihvatio nadležni sud. Reč je o Predragu Martinoviću, osnivaču Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "Nju rej", Igoru Šebešćenu, odgovornom licu Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastijan MBI", i Željku Markoviću, odgovornom licu preduzetničke radnje "Houm art". Oni su pomenutim sporazumima osuđeni na uslovne kazne.

Članovi sindikata "Etnografski muzej - Nezavisnost" prvi su posumnjali da postoje određene malverzacija, zbog čega su se obraćali svim nadležnim institucijama u zemlji. Glavni poverenik ovog sindikata i uzbunjivač Biljana Nojković je podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, ali su je oni okarakterisali kao "organizovani kriminal", zbog čega su je prosledili u TOK. Biljani Nojković je u međuvremenu uručeno rešenje o otkazu.

- To je bila odmazda - kaže Nojkovićeva za "Novosti". - Posle godinu dana, Viši sud u Beogradu je zahtevao od Prvog osnovnog suda da izda privremenu meru. Sada radim, ali sam pod privremenom merom.


PROČITAJTE JOŠ: DRI ČEŠLjA UGOVORE U MUZEJU: Nova bura u Etnografskom muzeju

RADI OD KUĆE

SPECIJALNI sud je krajem oktobra 2017. Mirjani Menković odredio meru zabrane prilaženja Etnografskom muzeju i komuniciranja sa svedocima. Ta zabrana je ukinuta u julu 2018. i Menkovićeva je vraćena na radno mesto kustosa, koje je obavljala pre direktorske funkcije. Tokom trajanja zabrane ona je potpisala aneks ugovora za rad od kuće, koji je i dalje na snazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije