Navijački sukobi odneli deset života

E. V. N.

nedelja, 11. 02. 2018. u 10:01

Навијачки сукоби однели десет живота

Navijači Vojvodine razvili su transparent sa imenom njihovog prijatelja Dejana Dimitrijevića / Foto M. Vukadinović

Stravičan bilans tuča zbog „klupskih boja“ koje su se dogodile od 1999. Do danas (7). Nebrojeno mnogo ljudi je lakše i teže povređeno. Među stradalima i strani državljani

ZA nepune dve decenije, u obračunima u kojima su učestvovali srpski huligani, živote je izgubilo deset osoba, među kojima ima i stranih državljana. Koliko je njih lakše i teže povređeno, teško je izbrojati. Odgovorni su uglavnom završavali pred sudom, gde su dobijali manje ili veće kazne zatvora. Ipak, ima i slučajeva koji su do danas ostali nerasvetljeni.

30. oktobar 1999. godine - Sa južne tribine Partizanovog stadiona JNA, na 113. večitom derbiju, ispaljenom raketom ubijen je sedamnaestogodišnji Aleksandar Radović iz Opova, navijač Crvene zvezde, koji je bio na severnoj tribini. Posle tragedije, tokom istrage, privedene su i saslušane čak 154 osobe. U istrazi je utvrđeno da su brodske rakete kupljene u Grčkoj i prošvercovane u Srbiju, a na utakmicu i tribinu unete su preko svlačionice crno-belih. Nadležni su tada utvrdili da ih je u rukama imalo 12 navijača. Sudski postupak koji je potom vođen nikad nije tačno utvrdio i ko je ispalio kobnu raketu. Umesto za ubistvo, optuženi su se teretili samo za remećenje javnog reda i mira, kao da su učestvovali u tuči. Među optuženima našao se i ekonom Partizana, koji je odgovarao za saučesništvo. Na kraju, osuđeno je nekoliko navijača na zatvorske kazne od osam do 23 meseca.

4. avgust 2005. godine - Bojan Majić, koji je imao 28 godina, ubijen je u obračunu navijača FK Rad i FK Voždovac. Tragičan događaj se dogodio oko 22.30, kada je veća grupa mladića, sa obeležjima fudbalskog kluba Rad, sačekala voz na stanici u Rakovici i ušla u vagon u kom su bili navijači Voždovca koji su pošli u Podgoricu na utakmicu Voždovac - Zeta iz Golubovaca. Došlo je, najpre, do verbalnog sukoba navijača u vozu, a Bojan Hrvatin, jedan od radovaca, potom je nožem, više puta udario Majića u vrat i rame, a njegovog druga koji je bio sa njim - u leđa. Hrvatin i još trojica radovaca su povukli ručnu kočnicu, zaustavili voz i pobegli. Bojan Hrvatin osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva Majića, a za krivično delo učestvovanje u tuči Aleksandar Kovačević dobio je osam godina i 11 meseci. Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović osuđeni su na godinu dana zatvora. Međutim, u martu 2012, Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je Hrvatinu kaznu na 15 godina, dok je za ostalu trojicu navijača ukinuo presudu zbog zastarelosti slučaja.

SLUČAJ "UROŠ MIŠIĆ" UROŠ Mišić, navijač crveno-belih, pred Okružnim sudom u Beogradu je 2007. osuđen na 10 godina zatvora, zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, kojem je "gurao u usta zapaljenu baklju", na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2007. godine. Tada je sud ocenio napad na Trajkovića kao "linč službenog lica". On je zatvorsku kaznu prvo služio u Valjevu, a onda je prebačen u "Zabelu" u Požarevac. Vrhovni sud Srbije je 2010. ukinuo ovu presudu Mišiću i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pa je on iste godine ponovo osuđen na 10 godina robije. Međutim, Apelacioni sud mu je prepolovio kaznu zatvora kojom je osuđen na pet i po godina. Pošto je ispunio uslove za umanjenje kazne predviđene stupanjem na snagu Zakona o amnestiji, Uroš Mišić je u decembru 2012. pušten na slobodu.

25. april 2006. godine - Navijač Partizana Petar Sedlak izboden je nožem. Njega je napala grupa navijača Rada na Bežaniji, u Beogradu. Ubio ga je tada 16-godišnji mladić, a Sedlak, koji je imao 23 godine, od povreda zadobijenih nožem u leđa, preminuo je u Kliničko-bolničkom centru Zemun, nedugo posle incidenta.

14. april 2008. godine - U tuči navijača Vojvodine i Partizana u Futogu, kod Novog Sada, ubijen je navijač Dejan Dimitrijević zvani Lonac (27). Za ubistvo navijača Vojvodine osuđen je Stevan Stanković. Prvom presudom, trebalo je da robija 15 godina, ali mu je kazna smanjena na 10 godina i osam meseci.

17. septembar 2009. godine - U strogom centru Beograda, na Obilićevom vencu, fizički je napadnut i teško povređen Bris Taton, navijač francuskog Tuluza. On je, međutim, podlegao povredama u bolnici 29. septembra iste godine. Taton je, kako je istraga utvrdila, zajedno sa grupom navijača francuskog kluba došao u Beograd, na utakmicu protiv Partizana. Međutim, pre utakmice, navijači beogradskog kluba su ih napali, dok su sedeli u kafiću.

Optužnica je navijače Partizana teretila da su tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je on ležao na trotoaru. Potom su ga, navodno, odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže. Preminuo je 12 dana kasnije, u Kliničkom centru Srbije.

Viši sud je optužene najpre osudio na ukupno 240 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu, krajem januara 2012, prepolovio kazne osuđenima. Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

23. oktobar 2011. godine - Dvadesetogodišnji Ivan Perović, ubijen je u Novom Beogradu, u obračunu navijača Partizana. Tada je ranjen i Đorđe Stanojević (20). Perović je ubijen hicima iz pištolja. I ovo suđenje je bilo neadekvatno, optužnica je bila "labava", pa je u januaru 2014. Viši sud u Beogradu, zbog "nedostatka dokaza", oslobodio glavne osumnjičene Vladimira Maljkovića, Milana Krasića i Marka Isakovića.

Paljenje sveća nastradalom Aleksandru Jaćimoviću iz Čačka


10. jun 2012. godine - U masovnoj tuči navijača, na parkingu kod kod Sava centra u Beogradu, posle obračuna pesnicama i flašama, iz vatrenog oružja je upucan Dušan Grijak (24), vođa "nomada" i pripadnik navijačke grupe FK Rad. Podlegao je povredama desetak dana kasnije u Urgentnom centru. Posle snimka nemilog događaja, objavljenog na "Jutjubu", policija je uspela da identifikuje dvojicu učesnika tuče, navodno navijača Crvene zvezde za koje je, međutim, utvrđeno da nisu duže vreme u Srbiji.

22. novembar 2014. godine - Zemunac Marko Ivković zvani Jagoda (25), navijač Crvene zvezde, ubijen je u Istanbulu, kad su turski huligani napali grupu od 400 Zvezdinih navijača, koji nisu uspeli da uđu u halu "Abdi Ipekči", da prisustvuju meču Evrolige. Dok je u toku bio meč između Galatasaraja i Crvene zvezde, ispred hale su navijači Galatasaraja kamenicama i bakljama gađali navijače crveno-belih, a onda je došlo i do fizičkih sukoba. U opštoj tuči, Ivković je zadobio smrtonosne povrede nožem.

Pretučeni Bris Taton


23. april 2016. godine - Velika tragedija se dogodila i u Čačku, gde je u tuči navijača Borca i Crvene zvezde, na Gradskom trgu, ugašen jedan mlad život. Zvezdaš Aleksandar Jaćimović iz Čačka, student DIF-a, ubijen je, a imao je samo 22 godine. Tada je teško povređen još jedan navijač Zvezde, poreklom iz Negotina, koji je izboden nožem u tuči. Uhapšeni su osumnjičene za ubistvo i pokušaj ubistva - trojica dvadesetogodišnjaka iz Čačka.

10. jun 2017. godine - U sukobu navijačkih grupa Partizana i Crvene zvezde u novobeogradskoj ulici Ivana Ribara, upucan je Demir Jukić (18), a još jedna osoba je lakše ranjena u tuči. Grupu navijača crno-belih napala je grupa navijača suparničkog kluba. Jukić je teško ranjen i posle dva meseca borbe za život, podlegao je povredama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije