ČETIRI devojčice koje su povređene jutros oko sedam časova na raskrsnici Bulevara cara Konstantina i Nišavske ulice u Nišu u stabilnom su stanju, potvrdila je za "Novosti" direktorka Dečije hirurške klinike Anđelka Slavković. Na njih je, dok su bile na putu ka školi u naselju "Nikola Tesla", naleteo "pežo", kojim je upravljao policajac M. K. (30) i protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

- Najteže povrede lica, zuba, nosa i gornje vilice ima M. M. (12) - kaže doktorka Slavković. - Ostala je bez tri zuba, ušivena joj je usna i očekuje je dug oporavak. Njene drugarice i vršnjakinje iz razreda S. A., K. E. i T. K. srećom imaju lakše su povrede.

"Pežo" koji je pokosio devojčice kretao se iz pravca Niške Banje ka Nišu. Teže posledice i tragedija su izbegnuti, jer je pre udesa vozač kočio i zaneo automobil, pa je decu udario bočnim delom "pežoa". Nesreću su osim neprilagođene brzine, izazvale najverovatnije i vremenske prilike, jer je zbog kiše, vidljivost bila slaba, a kolovoz klizav. Prema izjavama očevidaca, deca su se u grupi kretala ka školi, kada je na njih naleteo automobil.

- Scena je bila jeziva - kaže Slađana, radnica obližnje mesare. - Deca su vrištala i plakala, bilo ih je desetak. Jedna devojčica je ležala krvava, ostala deca su ustala. Devojčice su izašle iz autobusa koji je stigao iz Lazarevog Sela, a neke su i iz našeg naselja. Ovde niko ne poštuje pešački prelaz, zato se često i dešavaju tragedije.

PLAKAO TOKOM SASLUŠANjA KAKO saznajemo, tokom saslušanja policajac M. K. je plakao i kolegama govorio "bolje da su me ubili, nego što mi se ovo desilo. Pa i ja imam dvoje dece".

Dve povređene devojčice su iz naselja Nikola Tesla, a dve iz Prve Kutine. Sve su učenice istog odeljenja šestog razreda Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Niškoj Banji.


CRNA TAČKA JOŠ ČEKA SEMAFOR

Na istom pešačkom prelazu, na Bulevaru cara Konstantina, marta 2014. stradao je desetogodišnji Mihajlo Dumitru. On je bio učenik četvrtog razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić".

- Grad Niš je kupio semafor i ostalu prateću opremu, ali tehnički uslovi još ne dozvoljavaju da semafor na ovoj lokaciji na Bulevaru cara Konstantina bude montiran - tvrde u kabinetu gradonačelnika.

ĐACI U ŠOKU

DIREKTOR OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Niškoj Banji, Steva Tričković, kaže da su svi u šoku.

- Više od 50 dece videlo je nesreću - ističe Tričković. - Učenici su uplašeni. Psiholozi i pedagozi radiće sa učenicima, kako im ne bi ostale traume. Deca su pravilno prelazila ulicu na pešačkom prelazu. Ali, mesto nesreće je udaljeno od škole tri kilometra, tako da mi nemamo mehanizame da nešto učinimo.