AVGANISTANAC Safi Gorit (26) izboden je nasmrt u međusobnoj tuči migranata koja se, oko 15 časova, dogodila u Kameničkoj ulici, u samom centru Beograda. U međusobnom obračunu azilanata povređena su još dva muškarca koja su zbrinuta u Urgentnom centru, a policija je, zbog sumnje da su učestvovali u ovom sukobu, uhapsila pet stranih državljana.

Kako smo saznali od očevidaca, tuča migranata počela je na uglu Reljine i Ulice kraljice Natalije. Prema njihovim rečima, grupa od desetak momaka bila je stacionirana u parku, iza hotela "Moskva".

- U jednom trenutku sam čuo galamu i video jednog od momaka kako počinje da beži ka Zelenom vencu - kaže Vladimir Žilić, taksista, koji se nalazio na obližnjoj taksi-stanici. - Za njim su potrčali ostali migranti iz parka i krenuli da ga jure. Stigli su ga kod Kameničke ulice, opkolili ga i počeli da ga tuku motkama i štapovima. U tom haosu i metežu, neko od njih je, verovatno, izvadio nož i izbo ga.

Nesrećnom momku pokušali su da pomognu prolaznici i taksisti koji su se zadesili u blizini. Jedna devojka je donela ćebe i stavila mu pod glavu.

- Prizor je bio jeziv, čovek je okrvavljen ležao na asfaltu i nije davao znake života - priča naš sagovornik. - Pozvali smo lekare, ali mu, nažalost, nije bilo spasa.

U službi Hitne pomoći koja je izašla na teren na poziv sugrađana kažu da su u ovom incidentu, osim mladića koji je nastradao, povređene još dve osobe.

- Radi se o mlađim muškarcima, koji nisu imali dokumenta - tvrdi Nada Macura, portparolka Hitne pomoći. - Jedan je zadobio ubodne rane ramena i sedalnog dela, a drugi tupe povrede glave i stomaka.

Nakon drame koja se odvijala pred očima Beograđana, usred dana, migranti koji su učestvovali u tuči su se razbežali po okolnim ulicama. Ipak, policija je brzo uhapsila njih petoricu za koje se sumnja da su učestvovali u sukubu.

- Na mestu tuče, ostalo je ćebe i štap kojim su se tukli - saopštili su u MUP. - Kod uhapšenih su pretresom pronađeni noževi. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su nakon ubistva zatvorili Reljićevu ulicu za prolazak pešaka, kako bi obavili uviđaj i onemogućili eventualno bekstvo migranata koji su izazvali tuču.

SUKOB MAROKANACA I ALŽIRACA

INCIDENT sličan ovom, u kome je takođe došlo do opšte tuče migranata, dogodio se u februaru ove godine, blizu autobuske stanice u Beogradu. Naime, azilant iz Maroka zadobio je teške povrede kada su ga, nakon međusobne tuče, nožem izbola dvojica Alžiraca.