Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas u Hamburgu da se plaši da će državni organi teško otkriti ko su osobe koje su ostavile oružje u blizini njegove porodične kuće u Jajincima kod Beograda.

"Verujem službama i državi Srbiji, ali plašim se da ćemo teško otkriti ko su lica koja su tu donela to oružje i u koje svrhe je to bilo doneto", rekao je Vučić novinarima u Hamburgu.

On je dodao da mu slučaj izgleda komplikovano da bi bio lako rešen.

"Šta god da je u pitanju, zamislite nekoga, a čini mi se da svako ko ostavlja oružje zna da zolja nije praćka, pa bi bar nešto obrisao, ili zna da nije na teritoriji određene zemlje, pa mu je sve jedno šta će da ostane, jer ne možete da uđete u trag DNK", rekao je Vučić.

STEFANOVIĆ: NAJMANjE TRI OSOBE DOVEDENE U VEZU SA ORUŽJEM


Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je na oružju pronađenog kod porodične kuće Aleksandra Vučića pronađeni DNK tragovi najmanje tri osobe.

Prema njegovim rečima, radi se o delimičnim tragovima koji se preklapaju i njihova identifikacija neće biti laka, izjavio je ministar Stefanović u Skupštini Srbije.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslova, Stefanović je rekao da nisu svi tragovi nađeni i na oružju i na municiji i da su neki nađeni jedni preko drugih, pa je teško izolovati jedan DNK koji bi mogao da se koristi za upoređivanje.

On je, međutim, naveo da će policija pokušati da drugim metodama sada dođe do uzorka za poređenje i da će onda pokušati da ga uporedi s parcijalnim tragovima nađenim na oružju.

Govoreći o pravcima istrage, Stefanović je rekao da se u razgovoru sa stručnjacima došlo do zaključka da je malo verovatno da je neko doneo to naoružanje u šumu u Jajincima kod Beograda samo da bi ga tu odložio.

"Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno... Pratili smo sve mogućnosti i pravce (istrage) ali je malo verovatno da se to desi. Inače, imamo dva ili tri moguća scenarija", rekao je Stefanović.

On je dodao da će policija učiniti sve što može da reši taj slučaj, ali da ne može da kaže da je taj slučaj jednostavan i da će ga lako rešiti.

U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda u subotu su otkriveni sanduci puni oružja - raketni bacač zolja, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra.

Vučić je u nedelju rekao da je siguran da će se na oružju naći parcijalni DNK.

"Ja sam siguran da će se naći parcijalni DNK, pa ćemo ustanoviti šta se dogodilo, možda je to neko slučajno ostavio. Ako ne pronađemo i parcijalni DNK, onda mi je jasno o čemu se radi", rekao je Vučić.