GLEDALA sam sa tatom kroz prozor, bilo je veoma oblačno. Odjednom je nešto puklo. Sledećeg trenutka ugledali smo devojčice kako leže i ljude koji su prilazili da im pomognu. Jednu devojčicu je grom odbacio u kanal, a drugoj su gorele noge....

O ovim potresnim scenama svedočila je Katarina Janković, komšinica Anđele, jedne od poginulih devojčica iz Aleksandrovca.

Dan nakon ove tragedije, u kojoj su od posledica udara groma poginule Anđela Bačević (15) i Ivana Ivanović (15), meštani Aleksandrovca pale sveće i ostavljaju bukete cveća ispod drveta u Kruševačkoj ulici u Aleksandrovcu, gde su pokušavajući da se zaštite od grmljavine i kiše nastradale nesrećne devojčice.

I drugi očevici navode da je prizor pogibije bio stravičan. Jedan od njih je i Boško Šimunović, radnik pogrebnog odeljenja JKP iz Aleksandrovca, koji živi preko puta drvoreda gde se odigrala tragedija.

Priča da je neki sekund pre nesreće izašao ispred kapije, jer je iščekivao da se njegova deca vrate sa bazena. Onda su pale prve kapi kiše...

- Video sam ćerku kako dolazi i viknuo joj da požuri - kaže Boško, koji je među prvima pritekao da pomogne devojčicama. - Zasvetlelo je dva puta. Samo par trenutaka nakon toga, prolaznica je zaustavila auto pored te lipe, gde su se našle devojčice i viknula: " Upomoć!" Kada sam prišao, video sam ih kako leže. Uspeli su da ih transportuju autom do Hitne pomoći.

Tamo, međutim, nesrećnim tinejdžerkama nisu mogli da pomognu uprkos nadljudskim naporima. Anđela je na licu mesta podlegla povredama, a ni dvosatni pokušaji stručnjaka sa Internog odeljenja Opšte bolnice u Kruševcu da ožive Ivanu nisu dali rezultate.

Prijatelji polagali vence na mestu pogibije devojčica

Samo dva dana pre tragedije dve dobre drugarice došle su u aleksandrovački kraj iz Cuga, u kantonu Cirih u Švajcarskoj, gde žive i gde su im se i porodice družile.

Ivana Ivanović, najmlađa ćerka Bobana i Mirjane poreklom iz Rudenice kod Aleksandrovca, radovala se venčanju najstarije sestre Andree 6. avgusta. Zbog tragedije, otkazana je ova, kao i svadba bratanca Bobana Ivanovića koja je trebalo da bude za desetak dana.

U porodičnom domu Ivanovića baka Milunka i deka Zoran pokušavaju da pronađu reči kako bi opisali svoj bol. I oni su godinama radili u Švajcarskoj. Vratili su se u Župu da u miru dočekaju starost.

I Anđela i Ivana učene su da neguju srpske običaje. Tako su se sticajem okolnosti združile igrajući folklor u Kulturno-umetničkom društvu "Sveti Sava" u Cugu. Tog kobnog dana deda Zoran je odvezao Ivanu da dan provede sa svojom dobrom drugaricom Anđelom.

- Javili su nam šta se desilo i otišli smo nekih dva sata nakon nesreće u bolnicu - teško govori baka Milunka Ivanović. - Još ne verujemo šta se desilo. Očuvali smo naše unuke, radovali se...

Ivanina baka Milunka

Za Ivanom su zauvek neutešni ostali roditelji Boban i Mirjana koji su odlučili da njihovu mezimicu sahrane u sredu na groblju u Rudenici u 14 časova.

Anđela Bačević biće sahranjena u sredu u 13 sati na Stanjevačkom groblju na ulazu u Aleksandrovac. Porodica u kući u Industrijskoj ulici u Borju nije imala snage da govori. U njihov dom pristizali su brojni prijatelji, rođaci, članovi porodice. Od Anđele su se opraštali u grobnoj tišini. Muk je samo nekoliko puta prekidao jauk.

- Doputovale su prekjuče u radosti - govore u porodici Bačević.

Za Ivanom i Anđelom žale i u KUD "Sveti Sava". Na fejsbuk-stranici udruženja, odmah posle vesti u tragediji iz Srbije, posetioci, znani i neznani, članovi brojnih kulturno-umetničkih društava iz dijaspore, počeli su da ostavljaju potresne poruke.

Skoro je izvesno da su devojčice preminule usled posledica udara groma, na oko 130 metara od Hale sportova. Nevreme u Aleksandrovcu počelo je u ponedeljak, oko 17 sati, a 50 minuta kasnije grom je pogodio mesto gde su na trotoaru, ispod drveta, Anđela Bačević i Ivana Ivanović potražile zaklon od oluje.

Uviđaj na licu mesta otežala je kiša. Veći deo Župe imao je problem sa snabdevanjem strujom nekoliko sati kasno popodne u ponedeljak.

- Više javno tužilaštvo ne preduzima radnje iz svoje nadležnosti, jer je zaključeno na osnovu prikupljenih podataka da se radi o zadesnoj smrti - predočava za "Novosti" dr Bratislav Petrović, viši javni tužilac. - Obdukcija nastradalih devojčica nije rađena.


PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI

ALEKSANDROVAC, opština sa oko 20.000 duša, u utorak je disala kao jedno. Tragedija je ujedinila Župljanje u bolu. Opštinsko veće je na vanrednoj sednici donelo odluku o proglašenju Dana žalosti.

- Za samo tri dana izgubili smo tri mlada života, Mile Obradović, mladić iz Mrmoša poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a onda je grom usmrtio Anđelu Bačević i Ivanu Ivanović, petnaestogodišnjakinje iz naše opštine - kaže Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac. - Doneli smo i odluku o pružanju pomoći porodicama.

Dan žalosti stupio je na snagu u ponoć. Otkazane su sve manifestacije, zabranjeno je puštanje muzike na svim javnim mestima. Veselije melodije nisu se, međutim, ni mogle čuti u većini aleksandrovačkih lokala.