Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je danas da je bespredmetno razgovarati o obučenosti posade koja je rukovodila letilicom u kojoj je poginulo sedam osoba, izrazivši uverenje da je helikopter u trenutku poletanja bio ispravan.

"Nije sporno da je helikopter u trenutku poletanja bio ispravan jer sam sto posto siguran, znajući procedure u Vojsci Srbije, da oni ne bi dopustili da helikopter koji nije u ispravnom stanju poleti", rekao je on gostujući na televiziji Pink.

Dragišić je međutim ukazao da treba imati u vidu da je helikopter star četvrt veka i naveo da će istraga utvrditi da li eventualno nije došlo do kvara letelice u toku samog leta ili prilikom sletanja.

"To u ovom trenutku niko ne može da tvrdi", naveo je on.

On je odbacio bilo kakve sumnje u obučenost i iskustvo posade i naveo da su članovi posade samo u toku prošle godine, preko Feketića do Obrenovca učestvovali u stotinama akcija koje su bile mnogo složenije od ove.

"Bilo kakakve spekulacije vezane za osposobljenost ove posade su bespredmetne", naveo je on.

Upitan da li je bilo dovoljno vremena da se procene svi rizici i drugačije reaguje pre nego što je posada poletela, on je rekao da nadležni u svakom trenutku procenjuju meteorološku situaciju i stanje letelice, kao i da su posade pripremljene u svakom trenutku da polete.

"Od trenutka kada je ministar odbrane doneo odluku da se poleti, oni su poleteli sat vremena nakon toga i imali su vremena da urade procenu", pojasnio je on.

Procena je, kako tvrdi Dragišić, očito bila da helikopter može da se uputi u Rašku i preuzme bebu kojoj je bila potrebna pomoć.

"Siguran sam da helikopter ne bi poleteo da uslovi nisu odgovarali. Kako se kasnije cela situacija odvijala, to mora biti predmet istrage", rekao je on.