Minimalac zakrpio prihode: Epidemija teško pogodila tekstilce

E. B. TALIJAN

sreda, 03. 06. 2020. u 11:02

Минималац закрпио приходе: Епидемија тешко погодила текстилце

Foto Tanjug

Industrija tekstila, kože i obuće pretrpela udar zbog virusa korona. Proizvodnja u aprilu pala za 62 odsto, ali očekuje se brz oporavak. Najteže pogođene kompanije koje šiju modnu i sportsku konfekciju

PROIZVODNjA tekstila u našoj zemlji, koja je u aprilu smanjena za 62 odsto u odnosu na isti mesec lane, jedna je od industrijskih grana koje su pretrpele veliki udar zbog posledica izazvanih pandemijom virusa korona, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Na kvartalnom nivou zabeležen je pad od 14 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Uprkos takvim podacima, očekuje se brz oporavak ovog sektora, jer firme nisu delile otkaze zahvaljujući državnoj pomoći, pre svega isplati tri minimalne zarade.

Prema poslednjem istraživanju Privredne komore Srbije, kompanije iz industrije tekstila, odeće, kože i obuće nisu smanjivale broj radnika i počinju normalno da funkcionišu.

- U najnepovoljnijoj poziciji su proizvođači modne i sportske konfekcije, koji su finansirali i proizveli naručene kolekcije za proleće-leto, a zbog krize nisu uspeli da ih prodaju - kaže za "Novosti" Nemanja Jovanović, iz PKS. - Platili su radnike, troškove režije, materijal, ali će tek od marta sledeće godine moći da vrate taj novac, kada tu robu budu pustili kroz popuste i rasprodaje. Za njih će se situacija stabilizovati od jeseni kada "izbace" novu kolekciju.

On ističe da našim kompanijama predstavlja veliki problem to što od marta moraju avansno da plaćaju sirovine koje uvoze, a ranije su imale rok do 90 dana. S druge strane, naplata robe koja se izvozi je nepromenjena i firme čekaju svoj novac od 90 dana do tri meseca.

- Najbolje je prošlo oko 80 malih i srednjih preduzaća koja su preusmerila proizvodnju na zaštitnu opremu, pa su zbog obima posla zapošljavali i nove radnike tokom krize - navodi Jovanović. - Na nivou čitavog sektora, sve što nije bilo realizovano tokom aprila, biće sada. Očekujem da se do kraja godine nivo proizvodnje vrati na onaj iz perioda pre uvođenja vanrednog stanja, ukoliko ne bude novih nepredviđenih situacija.

Gotovo sva preduzeća su se prijavila za pomoć države koja obuhvata isplatu tri minamalne zarade za zaposlene i odlaganje naplate poreskih obaveza.

Saša Miljković, direktor kompanije "Brami", koja proizvodi konfekciju i uniforme za vojsku i policiju, ističe da ne zna kako bi prebrodili krizu da nije bilo državne pomoći od tri minimalca. Ova kompanija ima 80 zaposlenih, a svi su radili i tokom vanrednog stanja, jer su preusmerili proizvodnju na izradu zaštitnih maski, koje su jednim delom i donirali.

- Velika količina ugovorene sezonske konfekcije za inostrano i domaće tržište ostala je neisporučena - kaže Miljković. - Neizvesno je da li ćemo uspeti da prodamo tu robu sledeće godine. Tržište se promenilo, narudžbine za jesenju kolekciju su za 50 odsto smanjene.

LIKVIDACIJA

TRI fabrike tekstila koje posluju u Nišu, kooperanti "Olimpijas grupe", kao dela "Benetona", obustavile su proizvodnju i ušle u postupak likvidacije. Njihovi radnici su ostali bez posla.

NEMCIMA PRODAJEMO ČARAPE

U tekstilnoj industriji zaposleno je oko 65.000 radnika, a u proizvodnji kože i obuće oko 14.000. Malih i srednjih preduzeća u ovom sektoru ima oko 2.100, a velikih oko 50. Većina kompanija je radila tokom krize, a mali broj njih je obustavio proizvodnju. Kapacitetom manjim od 50 odsto proizvodilo je oko 150 kompanija.

Ukupan izvoz Srbije u industriji tekstila, kože i obuće, lane je bio 1,4 milijarde dolara. Najveći plasman tekstilne robe u toku prošle godine ostvaren je na tržištima Nemačke, Italije i Rusije. Najviše smo izvozili čarape u vrednosti od 249,4 miliona dolara, zatim rublje i odeću.