U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" postavljen je prvi dezinfekcioni tunel. Donator Zvonko Gobeljić, vlasnik Kompanije "Voda Vrnjci", nije se dvoumio šta da pokloni za veću bezbednost pacijenata i zdravstvenih radnika u doba pandemije novog virusa korona.

- Zahvalni smo Kompaniji "Voda Vrnjci" na poklonu - kaže anesteziolog dr Dragana Unić Stojanović, pomoćnik direktora Instituta "Dedinje". - To je još jedna mera zaštite koja će nam pomoći u zaštiti naših pacijenata i povećanju bezbednosti u radu.

Dezo-prolaz, koji neutralizuje potencijalno prisustvo virusa i u samo četiri sekunde dezinfikuje obuću i odeću, postavljen je na jednom od ulaza u Institut. Rezervoar od 50 litara dovoljan je za 1.500 ciklusa dezinfekcije u kojima se dezinfekciono sredstvo ravnomerno raspršuje u mikrokapljice. Neutrališe virus, dezinfikuje obuću i odeću. Po prolasku kroz tunel, otklonjena je opasnost od potencijalne kontaminacije.

- Ovo je još jedna u nizu akcija koje sprovodimo za vreme pandemije - kaže prof. dr Miljko Ristić. - U Institut "Dedinje" svakodnevno dolazi na stotine pacijenata, a uz adekvatnu dezinfekciju rizik od zaraze je manji. I pored toga što su preduzete sve mere zaštite pacijenata i osoblja, koje su preporučili Ministarstvo zdravlja i Zavoda za javno zdravlje, kovid 19 je ušao u bolnicu. Očito je da je ovaj virus veoma lukav. Uveli smo maksimalne mere zaštite, preostalo je samo da nabavimo još dva dezinfekciona tunela da bismo pokrili sva tri ulaza u Institut. Više od ovoga ne možemo da preduzmemo.

Institut je sve vreme epidemije virusa korona bio dežuran. U njemu se i dalje leče kardiovaskularni bolesnici iz cele Srbije koji nisu zaraženi kovidom.

Inače, Zvonko Gobeljić i "Voda Vrnjci" donirao je ovakve prolaze i Infektivnoj klinici na ulazu u intenzivnu negu, kao i Reumatološkom institutu.

OPREZNI

- TOKOM ove pandemije dva puta smo dezinfikovali bolnicu, razdvojili smo odmah puteve gde je moguće ukrštanje zaraznih i zdravih ljudi - kaže doktor Ristić. - Ispred Instituta su razapeti šatori u kojima se pacijenti testiraju na kovid. Samo pacijenti sa negativnim nalazom mogu da uđu u bolnicu. Moramo da budemo posebno oprezni, jer je poznato da ovaj virus najjače napada kardiovaskularne bolesnike.