RAZVOJNA banka Saveta Evrope (CEB), čije je sedište u Parizu, odobrila je pre desetak dana zajam u vrednosti od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u Srbiji u cilju borbe protiv širenja virusa korona. Zajmovi CEB su vrlo povoljni, u ovom trenutku sa kamatom od nula do 0,5 odsto, što je značajno u vreme krize kroz koju ceo svet prolazi.
U ovoj banci radi i Srpkinja Jasmina Glišović, rukovodilac za Srbiju i Severnu Makedoniju pri CEB, koja u razgovoru za "Novosti" kaže i da kreditni uslovi zavise od vrste projekta i situacije na tržištu.
- Povoljne kamatne stope su rezultat veoma dobrog kreditnog rejtinga Banke kao i činjenice da CEB ima socijalni mandat i fokus na socijalne projekte. Banka takođe odobrava i bespovratna sredstva za pripremu projekata i tehničku podršku - kaže naša sagovornica.

o Koliko ste do sada pomogli Srbiji?

- Republika Srbija i CEB sarađuju već više od 15 godina u različitim oblastima kao što su obrazovanje, kultura, zdravstvo, zaštita životne sredine, unapređenje energetske efikasnosti, modernizacija kazneno-popravnih ustanova i socijalno stanovanje. Istakla bih nedavno odobrenu investiciju u vrednosti od 200 miliona evra za izgradnju i modernizaciju kanalizacione mreže širom Srbije, postrojenja za preradu otpadnih voda i vodosnabdevanje. Sa najnovijim kreditom za vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje virusa, tekuće investicije CEB u Srbiji će dostići gotovo milijardu evra. Htela bih da pomenem i Regionalni stambeni program koji će obezbediti trajno stambeno rešenje za više od 20.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a kojim upravlja CEB. Program realizuje Srbija uz još tri zemlje u regionu, a finansira se iz donatorskih sredstava od kojih je najveći doprinos dala EU. Osim toga, CEB je odobrio i blizu četiri miliona evra bespovratne pomoći Srbiji iz Fonda za migrante i izbeglice za finansiranje tranzitnih i prijemnih centara.

o Godine 2018. ste odobrili kredit za zdravstvenu infrastrukturu i unapređenje institucija javnog zdravstva u zemlji. Koliko ste time time doprineli borbi protiv korone u Srbiji?

- CEB već podržava zdravstveni sektor u Srbiji kroz nekoliko projekata. Banka je nedavno odobrila investiciju vrednu 54 miliona evra za izgradnju nove dečje bolnice Tiršova, kao i zajam od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje koji je odobren krajem 2018, a ratifikovan krajem maja prošle godine. Nabavka opreme i rekonstrukcija nekoliko opštih bolnica širom Srbije je u toku. Jedna od važnih investicija u okviru tog velikog projekta koji se realizuje preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a koja je započeta neposredno pre izbijanja pandemije, jeste i rekonstrukcija Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Zdravstvo je jedan od prioritetnih sektora za CEB i kovid kriza je samo naglasila potrebu za dugoročnim ulaganjima u ovaj sektor u svim zemljama Evrope i sveta.

o Koji sektor će vam biti prioritet za investiranje u Srbiji posle korone?


- Pored pripreme novih investicija, prioritet u narednom periodu će biti uspešna realizacija već odobrenih projekata. I tokom najtežih dana pandemije nije bilo prekida aktivnosti, tako da posle korone mi zapravo nastavljamo da radimo kao i do sada. Za CEB je realizacija svakog projekta u Srbiji podjednako važna jer su izgradnja i modernizacija socijalne infrastrukture, podrška malim i srednjim preduzećima kao i unapređenje zaštite životne sredine osnove održivog razvoja.

o Da li ćete pomagati i u očuvanju radnih mesta posle ove zdravstvene krize?

- Podrška kreiranju novih radnih mesta, kao i održavanju postojećih, sprovodi se preko direktnog finansiranja bankarskog sektora i CEB će i ubuduće nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća u Srbiji. U ovoj godini se planira saradnja sa tri komercijalne banke, uključujući potpisivanje ugovora za dva već odobrena projekta, u ukupnoj vrednosti od 80 miliona evra.


MNOGO POSLA
- MORAM da priznam da zbog velikog obima posla nisam ni imala vremena da izlazim, tako da su mi ova dva meseca prošla jako brzo - osvrće se Glišovićeva na rad u kriznom periodu koji je izazvao virus korona. - CEB je samo u aprilu i maju ove godine odobrio oko tri milijarde evra za finansiranje zdravstva, privrede i drugih potreba vezanih isključivo za posledice kovid krize.

KONAČNO RADIM ZA SVOJE

Jasmina Glišović je, inače, pre dolaska u CEB gotovo deceniju radila u jednom globalnom programu u sklopu Svetske banke, pokrivajući više od 20 zemalja u Aziji i Africi.
- CEB mi je pružio mogućnost da nakon mnogo godina radim u regionu i zemlji iz koje potičem, što je za mene veliko zadovoljstvo i dodatna motivacija - zaključuje naša sagovornica.