Nastavljaju se isplate dečjih dodataka, invalidnina, tuđe nege: Socijalna davanja od ponedeljka

J. Ž. S.

subota, 21. 03. 2020. u 22:49

Настављају се исплате дечјих додатака, инвалиднина, туђе неге: Социјална давања од понедељка

Foto Tanjug

Ministar Zoran Đorđević najavio rešavanje problema oko isplate prinadležnosti. Od ponedeljka nastavak isplate dečjih dodataka, invalidnina, tuđe nege...

DEČJI dodatak, invalidnine, novčana socijalna pomoć, tuđa nega i pomoć, posebna novčana naknada, naknada za porodični smeštaj, roditeljski dodatak i naknade sa tržišta rada, od ponedeljka će se ponovo isplaćivati, najavio je Zoran Đorđević, ministar za rad, posle informacije da je u pojedinim ekspoziturama "Pošte" isplata socijalnih davanja i novčanih naknada bila obustavljena.


Ministar je zahtevao od rukovodstva "Pošte" da hitno uspostavi proces rada i nastavi isplatu naknada, a tim povodom je za ponedeljak zakazan i sastanak sa čelnicima ovog preduzeća.


- Informisan sam da se radi o grešci, tako da će isplate nastaviti da se obavljaju po planu - rekao je Đorđević.


Što se tiče otpuštanja radnika i slanja zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti, po njegovom mišljenju to je bez osnova i predstavlja kršenje radnog prava. Svi poslodavci koji to rade biće kažnjeni, a država će stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.


On je naglasio da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da se preduzmu u vanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.


- To se ne odnosi samo na stalno zaposlene, ista prava imaju i radnici sa ugovorima na određeno i ugovorima o privremeno povremenim poslovima - rekao je Đorđević.


Ministar je objasnio da poslodavac ne može da pošalje radnika na neplaćeno bez saglasnosti radnika.


- Oni koji su izgubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu - kazao je ministar. - Šalteri od petka ne rade zbog mera koje je uvela Vlada, ali će od ponedeljka početi elektronsko prijavljivanje.


Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, naglašava da će NSZ omogućiti prijem zahteva elektronskom poštom za najvažnije usluge.


- Tu mislim, pre svega, na prijavljivanje na evidenciju, novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, zahteve za subvencije, izdavanje uverenja o statusu lica - kaže Martinović.


- Sve informacije o novom načinu komunikacije, biće objavljene na sajtu NSZ i obaveštenjima koja se nalaze na ulaznim vratima svih filijala.


POST-EKSPRES


JAVNO preduzeće "Pošta Srbije" privremeno je obustavilo obavljanje post-ekspres usluga, a ne obavlja se ni usluga keš-ekspres. Kako se navodi na sajtu ovog javnog preduzeća, "Pošta" će u narednom periodu nesmetano pružati univerzalne poštanske usluge i usluge novčanog poslovanja, i to se odnosi na pismonosne pošiljke mase do dva kilograma, pismena u sudskom, upravnom i prekršajnom postupku, pakete mase do 10 kilograma, novčane doznake u međunarodnom saobraćaju.


"GORENjE" STAJE NA DVE NEDELjE


FABRIKA rashladnih uređaja "Gorenja" u Valjevu, kineske kompanije "Hajsens", obustavlja proizvodnju dve nedelje, zbog rastuće epidemije virusa korona. Rukovodstvo kompanije i sindikat dogovorili su se da se proizvodnja nastavi 6. aprila. "Hajsens Gorenje" odlučilo je da zbog virusa korona prekine rad u svim svojim fabrikama u Evropi.

Komentari (1)

Zaza

23.03.2020. 13:04

E pa POŠTA U ŠIDU. Ne isplaćuje dečiji ni danas ni juče s ni u petak! Provereno zašto majmunišete narod