„Nema mesta za paniku, ukoliko ne napravimo redove u radnjama, svako može da kupi šta mu treba“: LJajić o namirnicama i ukidanju taksi Prištine

Tanjug

15. 03. 2020. u 08:55

Tokom obilaska distributivnih centara jedan od direktora, kako je kazao Ljajić, rekao da je broj potrošača isti, da je povećana kupovina određenih namirnica

„Нема места за панику, уколико не направимо редове у радњама, свако може да купи шта му треба“: Љајић о намирницама и укидању такси Приштине

Foto: Tanjug

Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić rekao je da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica, jer je resorno ministarstvo već obišlo distributivne centre i potvrđeno je da ima robe u zalihama i da nema mesta za paniku.


Ljajić je u gostovanju na RTS takođe rekao da je otvoren novi telefonski broj za građane 011/2699-610 koji je u funkciji svakog dana od 07:30 do 22:00 časova, a na kome će moći da prijave eventualne primedbe na račun trgovaca koji pokušavaju da zloupotrebe situaciju sa korona virusom za ekonomsku dobit.


Tokom obilaska distributivnih centara jedan od direktora, kako je kazao Ljajić, rekao da je broj potrošača isti, da je povećana kupovina određenih namirnica, ali da je to ipak daleko od količine namirnica koja se kupuje tokom praznika.


„Sami možemo da napravimo probleme ukoliko krenemo da kupujemo masovno hleba ili druge namirnice, a u ovom trenutku nema mesta za takvu vrstu histerije“, naglasio je Ljajić.


Kada je reč o snabdevanju namirnica u slučaju vanrednog stanja, Ljajić je kazao da sve to može da se menja na bolje jer, prema njegovim rečima, ne postoji nikakvnog, čak ni teoretskog, razloga da dođe do smanjenje snabdevanja osnovnih životnih namirnica niti u veleprodajama, niti u malim radnjama.


„Ukoliko ne napravimo redove u radnjama, svako može da kupi šta mu treba“, dodao je Ljajić.


Kako je istakao, nadležne službe od prvog dana su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja s ciljem da bi se sprečilo da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobitii.


"Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i nov telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske“, objašnjava Ljajić.


Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.


„Mi čemo i dalje kontrolisati, a novi telefon na kome se građani mogu obratiti i prijaviti nepravilnosti svakog dana od pola osam do 22 časova je 011/ 2699-610.


Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić govorio o meri zabrane izvoza nekih proizvoda iako ih, kako je naveo ima dovoljno, poput pšenice, brašna, ulja, šečera, ali, dodaje, mera služi i kako bi se sprečila psihološka panika, iako ima dovoljno robe za domaće potrebe i izvoz i bez takve mere.


„Ukoliko se nastavi besomučna potražnja možemo da ogranicimo količine, cene, ali ipak ne verujem da će doći do toga“, kazao je Ljajić i dodao da vlada Srbije može da iskoristi taj instrument.


Kako je kazao, srpski trgovci imaju dve vrste bojazni.


„Trgovci imaju dve vrste strahova, nemaju bojazni da će nestati robe, ali ono što ih plaši je radna snaga i pitanje šta ako neko od zaposlenih traži da se reorganizuje posao, kao i transport robe“, objašnja Ljajić.


Podsetio je da je juče rešeno da se propuštuja kamioni u komvojima i naglasio da ukoliko bude obezbeđen transport robe ne samo trgovci, već i srpski proizvođači neće biti u problemu.


Takođe naglasio je da Srbija iz Italije uvozi 60 odsto sirovina za proizvodnju koju koriste proizvođači u Srbiji.Kada je reč o hotelijerima i ugostiteljima Ljajić je kazao da će i oni biti pogođeni ali da će moći da iskoriste povoiljns kreditna sredstva za likvidnost, kao i da se razmatraju i druge opcije pomoći pre svega o hotelijerima i ugostiteljima.


„Hotelijeri su izgubili 2,7 miliona evra zbog otkazivanje aranžmana u februaru i martu i biće velikih šteta i tu nema nikave sumnje“, kazao je Ljajić.UKIDANjE TAKSI U POTPUNOSTI, POLOVIČNO BEZ SVRHE


Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić rekao je jutros da je Beograd spreman da razgovara sa prištinskim vlastima o svemu, ali nakon što Priština u celosti ukine takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.


Ljajić je gostujući na RTS rekao da može da se razgovara sa vlastima u Prištini o svim barijerama jer je, kako je naveo, srpski interes - slobodan protok robe.


Naglašava da je pitanje taksi na srpsku robu postalo unutrašnje pitanje Prištine, te da je reč o pitanju - ili će pasti tamošnje vlasti, ili će pasti takse.


Naglašava da su gubici zbog takse blizu 500 miliona evra, odnosno da je do 8. marta ove godine tačna procena gubitaka iznosila 477 miliona evra.


„Dnevno šteta je milion evra. Ali pritisci na Prištinu očito nisu dali rezultat“, kazao je Ljajić.


On je zaključio da je cilj potpuno ukidanje prištinskih taksi, te da najavljeno polovično ukidanje nema nikakvu svrhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije