Trećina života do novog stana, za 12 godina cena novogradnje skočila 100 odsto: Nekretnine u Srbiji sve skuplje, a u njih se ipak isplati ulagati

S. BULATOVIĆ

petak, 10. 01. 2020. u 18:00

Трећина живота до новог стана, за 12 година цена новоградње скочила 100 одсто: Некретнине у Србији све скупље, а у њих се ипак исплати улагати

Foto D.Dozet

Tokom poslednjih deceniju i po, u 12 godina je zabeležen konstantan rast cena. Potrebno 17,8 godina rada ili 24 uz minimalne troškove

NEKRETNINE se u Srbiji, a naročito u Beogradu - ne daju. Njihove cene, 15 godina unazad, uz izuzetak od svega tri godine, stabilno rastu. U odnosu na 2007. godinu vrednost kvadrata novogradnje je duplirana, iako su u istom periodu troškovi života porasli za 72,6 odsto. Pojedini ekonomisti se pitaju nisu li naše nekretnine u cenovnom "balonu".

Kada bi čovek mogao bukvalno celu prosečnu platu da daje samo za kupovinu stana, trebalo bi da radi 17,8 godina. Tako je izračunala statistika na kraju 2018. godine. Najbolje bi prošao 2013. godine, jer je u tom trenutku odnos prosečne cene novoizgrađenog stana i prosečne plate bio takav da je za nekretninu od 60 kvadrata građanin Srbije morao mukotrpno da radi 14,4 godine.

PROČITAJTE JOŠ - Kako "ušminkati" stan za prodaju

- Iako opšte prihvaćen, ovaj indeks podrazumeva izostanak ostalih troškova u ostvarenoj zaradi, odnosno izdatak isključivo za nekretninu - objašnjava Aleksandar Radivojević, ekonomista Fondacije za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. - Ovako definisan indeks koristi se za upoređivanje različitih država i gradova, kao i za upoređivanje vrednosti sa onima ostvarenim tokom "balona" na tržištu nekretnina, a kako bi ukazali na moguće rizike.

Radivojević napominje da ovaj indeks ne ukazuje na stvarno vreme potrebno da se reši stambeno pitanje. Kod korigovanog indeksa, kada se ostvarena zarada umanji za iznos troškova života koji osobu dovodi iznad linije siromaštva, broj godina raste. U 2018. godini je bilo potrebno nešto manje od 24 godine na liniji apsolutnog siromaštva da bi se obezbedio stan. To je trećina očekivanog trajanja života.

PROČITAJTE JOŠ - Dijaspora voli luksuz, mladi nove nekretnine: Šta stručnjaci predviđaju, da li će dogodine biti zaustavljen rast cena kvadrata?

- Isplati se ulagati u kupovinu stana, što zbog izdavanja, što zbog porasta vrednosti. Broj godina potrebnih da se cena kupljenog stana otplati prihodima od rentiranja, manja je u Beogradu u odnosu na veliki broj značajnih svetskih gradova - objašnjava Radivojević.

Tokom poslednjih deceniju i po, u 12 godina je zabeležen rast cena nekretnina u Srbiji. U čak šest godina je zabeležen rast veći od deset odsto. Pad cene zabeležen je samo u tri godine i to po stopama od samo tri, četiri i šest odsto.

Foto N.Fifić

Analiza pokazuje da nema razloga da očekujemo da će u budućnosti doći do pada cena kvadrata u prestonici. Tržište nekretnina u Beogradu ima sposobnost prilagođavanja smanjivanju cena smanjivanjem ponude.

- Činjenica je da visoka ponuda može dovesti do određenog pada cena, nakon čega sledi i pad ponude - dodaje Radivojević. - Dodatno, politika Evropske centralne banke u narednom periodu će nastaviti da favorizuje kreditnu aktivnost niskim kamatnim stopama, kako bi odgovorila na usporavanje rasta evropskih privreda. To će značiti održavanje povoljnih uslova na tržištu stambenih kredita u Srbiji. Beograd se sve jače pozicionira kao regionalni centar Zapadnog Balkana, što utiče i na porast kupovine stanova kao investicije i na porast tražnje iz inostranstva. Shodno tome, iako je cena nekretnina u Srbiji, a posebno u Beogradu, precenjena iz ugla građana, veliki broj faktora na tržištu ukazuje da do značajnog pada cena u neposrednoj budućnosti neće doći.


NOVOGRADNjA

PREMA podacima Republičkog geodetskog zavoda, dobijenih iz kupoprodajnih ugovora, u prvoj polovini prošle godine cena kvadrata novogradnje u Beogradu je bila od 1.342 do 7.918 evra po kvadratu, koliko je koštala u "Beogradu na vodi". Prosek za ovu lokaciju je 3.102 evra po kvadratu. Novogradnja u Čajetini je 1.020, a na Kopaoniku 1.055 evra u proseku. Najpovoljniji novi kvadrati su u Loznici, u proseku 652 evra, a samo evro skuplji u Leskovcu. Prosek u Novom Sadu je 1.132, u Kragujevcu 969 evra, Užicu 894 evra, Zrenjaninu 841 evro.


HRVATI SE NAJBRŽE SKUĆE

GRAĐANIN Hrvatske za novih 60 kvadrata treba da radi 9,5 godina, u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini - 9,9 godina, a u Crnoj Gori 11 godina. Hrvatska beleži najbolji rezultat prema vrednosti indeksa i pored toga što je prosečna vrednost nekretnine najveća među posmatranim zemljama, usled činjenice da je prosečna neto zarada znatno veća u odnosu na ostale posmatrane zemlje. U odnosu na ostale posmatrane zemlje prevashodno je cena nekretnina u Srbiji razlog za ovako visoku vrednost indeksa, jer su zarade u Srbiji slične zaradama u ovim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bane

11.01.2020. 17:13

Sve vise mi se svidaju ovakvi tekstovi srecom vec sam na normalnom mestu zalim samo ljude vec 8 godina slusaju isto,a procice i decenije sa slicnim tekstovima