Kako ušminkati stan za prodaju

A. Mikata

28. 04. 2019. u 22:41

Како ушминкати стан за продају

Depositphotos

Bez velikih ulaganja i uz pomoć nekoliko brzih trikova, pripremite nekretninu za tržište. Oslobodite prostor nepotrebnog nameštaja i cveća. Okrečite zidove u belo i uklonite teške zavese

LOKACIJA, spratnost i pozicija određuju cenu i prodaju stan, ali i prodavac nekretnine može malo da pomogne kako bi postigao što bolju cenu.

Agenti za nekretnine se slažu da lokacija određuje stan i da kvadrat super-luksuznog stana u Altini nikada neće dostići cenu kakvu ima nekretnina na Vračaru.

- Kupci, pre svega, traže lokaciju koja im odgovara, a zatim poziciju stana - kaže Milena Maksimović iz agencije "Milmaks". - Najviše traže jugoistok ili zapad, jer ima dosta svetla i tokom čitave godine ima sunca. Međutim, iako se i dalje najviše traži sunčana strana, imala sam u poslednje vreme kupce koji su insistirali na severoistoku, jer im leti smeta sunce.

Traži se spratnost, većina insistira da bude što bliže zemlji, do petog sprata, bez obzira na to što je zagađenje veće nego na visini. Odbijaju neke pozicije stana, a važan im je raspored prostorija. Da li prodavac može da sredi stan koji će biti privlačan kupcu?

Pročitajte još - Pripremite stan za prodaju

- Svako voli da je stan iole sređen i da u njemu radi što manje, a to pogotovo traže kupci sa ograničenim budžetom, kakvih je najviše - ističe Maksimovićeva. - Najviše ih oduševe uređeno kupatilo i zamenjena stolarija, odnosno prozori, jer je to najveća investicija. Krečenje i hoblovanje ne utiču mnogo na cenu, jer se to smatra higijenskim radovima koje uradi većina novih stanara.

Dakle, kupci uvek traže svetao stan, a to može da se postigne čistim, belim zidovima. Teške zavese zatvaraju prostor, kao i velika količina sobnih biljaka. Prvi utisak se teško menja.

Depositphotos

Male sobe mogu da se vizuelno prošire ukoliko nisu zatrpane nameštajem. "Širenju" prostora pomažu i ogledala, a odmažu masivan nameštaj, regali, kutije, trpezarijski stolovi i previše ukrasa.

Depersonalizovanje prostora je jedan od trikova kojima se koriste prodavci, a pošto će se prodavac svakako iseliti iz stana, nema razloga da višak stvari ne baci, pokloni ili spakuje. U stanu koji se prodaje treba da postoji minimalna količina nameštaja, zavese da budu razmaknute, prozori oprani i otvoreni, a ukrasi treba samo da pokrivaju nedostatke. Staro kupatilo ostavlja bolji utisak ukoliko je zavesa čista, a peškiri novi. Slavine ne smeju da kaplju ili da nedostaje sijalica u hodniku, jer ukoliko je stan sređen, kupac će pomisliti da je vlasnik dobro održavao prostor.

Jedan od saveta agenata je da prodavac pozove u goste nekog ko nikada nije bio u stanu i ko može da pruži iskren savet.

Pročitajte još - Bez supružnika ne može da se proda stan

LjUBIMCI SPUŠTAJU CENU

VLASNICI kućnih ljubimaca ne žele da prihvate da mnogi ljudi ne vole životinje u stanu i može da ih odbije saznanje da kupuju stan u kojem je boravili pas ili mačka.

Naime, većina smatra da miris ljubimca ne može godinama da se ukloni iz životnog prostora, a pošto je takva većina ne treba sužavati broj potencijalnih kupaca i smanjivati cenu stana. Dakle, pre dolaska potencijalnog kupca obavezno treba poslati ljubimca u "goste" i ukloniti tragove kao što su kutija s peskom i igračke i pokriti pocepan nameštaj. Vremenom se vlasnik navikne na miris i dlake svog ljubimca, ali oni koji ih nemaju nepogrešivo prepoznaju njihovo prisustvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije