Dijaspora voli luksuz, mladi nove nekretnine: Šta stručnjaci predviđaju, da li će dogodine biti zaustavljen rast cena kvadrata?

E. B. TALIJAN

09. 12. 2019. u 16:02

Dobro se prodaju stanovi na ekskluzivnim lokacijama u prestonici

Дијаспора воли луксуз, млади нове некретнине: Шта стручњаци предвиђају, да ли ће догодине бити заустављен раст цена квадрата?

Najviše kupaca za stanove u "Beogradu na vodi" Foto Ž. Knežević

CENE nekretnina u Srbiji se neće snižavati, ali stručnjaci očekuju da se naredne godine uspori njihov rast zbog povećane ponude. Stanove u Srbiji, osim građana naše zemlje, kupuju i Srbi iz dijaspore, kao i pojedini stranci koji su poslom ili emocionalno vezani za ovaj prostor. Većina naših građana pazari ovu nekretninu za život, ali za veliki broj ljudi to je dobra investicija, jer mogu da je koriste i za iznajmljivanje.

Tržište stanogradnje i dalje dinamično raste, kao i cena. Učesnici Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina Balkans Proprety Forum 2019, koja se održava u Beogradu, ocenili su da će se u narednih nekoliko godina više graditi stambeni objekti dobrog kvaliteta a jeftinijih kvadrata. Razlog tome je što je tržište luksuznih, skupih stanova zasićeno, i u tom segmentu nekretnina postoji velika konkurencija. Prema njihovom mišljenju, projekti poput "Beograda na vodi" i "Skaj lajna" snažno menjaju izgled grada i podstiču razvoj.

Pročitajte još - Prodaja stanova u ekspanziji

Kaća Lazarević, agent za nekretnine, ističe da su najskuplji stanovi na Vračaru, Novom Beogradu i u "Beogradu na vodi".

- Te cene su iznad tržišnih, a najskuplji kvadrat je oko 8.000 evra - kaže Lazarevićeva za "Novosti". - U trendu je kupovina stanova u "Beogradu na vodi", i kulama "Vest 65", "Skaj lajn"...

Nekretnine u "Beogradu na vodi" se izuzetno dobro prodaju jer su, kako kaže, uslovi prilagođeni klijentima, isplaćuju se fazno i veliki je izbor stanova i zgrada.

- Kupci na tržištu su se izdiferencirali prema novogradnji i starogradnji - objašnjava Lazarevićeva. - Mlađe osobe, kreditno sposobne, u 90 odsto slučajeva kupuju novogradnju, zato što dobijaju stan koji je potpuno uređen, uglavnom sa garažom. Oni koji imaju manje para opredeljuju se za starogradnju, jer je jeftinija i dobijaju više kvadrata.


Ima mnogo klijenata koji, kako kaže, kupuju stanove kao investiciju, za izdavanje, naročito u "Beogradu na vodi".

- Tu je ogromna ponuda nekretnina u zakup, i ta cena je viša od tržišne - ističe Lazarevićeva. - Na primer, kirija za 130 kvadrata sa garažom je 2.500 evra, dok je u centru Beograda 100 kvadratnih metara sa garažom 1.100 evra.

Dodaje da srpska dijaspora uglavnom kupuje luksuzne stanove u vrlo atraktivnim zgradama. Stranci manje pazare, uglavnom iznajmljuju. Jedino kupuju u "Beogradu na vodi", zato što tu postoji praksa diskretne prodaje.

Foto N. Skenderija

- Sada je trend izgradnja kompleksa zgrada na Južnom bulevaru, "Kapije Vračara", "Voždove kapije", "Zemunske kapije", i svuda je cena iznad tržišne, viša od 2.200 evra, a prodaja se odvija dobro - naglašava Lazarevićeva. - Raste potražnja za vikendicama u okolini Beograda, koje koštaju od 30.000 do 50.000 evra.

NOVI SAD

NAJVIŠE se grade stanovi na Voždovcu, Zvezdari i na Novom Beogradu. Od ukupnih transakcija na tržištu nekretnina u Srbiji, 44 odsto u 2018. godini realizovano je u Beogradu. Lane je u Novom Sadu izgrađeno 3.500 kvadrata, a u Beogradu 6.000 kvadrata, što je 10 odsto više nego u 2017. godini. Cene su prošle godine bile više za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Solis nekretnine

11.12.2019. 10:14

Stiče se utisak da se gradi i prodaje u Beogradu, ali i u Novom Sadu se dosta gradi, ukoliko se uporede veličine gradova, onda procentualno možda više nego u Beogradu. cene su samo za nijansu manje, tako da kada se priča o tržištu nekrentinama, ne treba da se zapostavlja Novi sad i da se govori samo o Beogradu.