TREĆINA proizvedene pijaće vode u Srbiji "nestane" na putu od proizvođača do korisnika. Procena je da se prosečno godišnje po tom osnovu gubi više od 10 milijardi dinara prihoda preduzeća, ukazala je Državna revizorska institucija u svom najnovijem izveštaju.

Poslednji podaci zvanične statistike za 2018. godinu pokazuju da se u distribuciji izgubi 230 miliona kubika vode za piće, odnosno više od 35 odsto proizvedene vode za piće nikada se ne isporuči potrošačima.

- Gubici u mreži mogu se smanjiti investicijama u revitalizaciju i izgradnju vodovodne mreže, za šta su po državnim procenama, potrebna ulaganja veća od 800 miliona evra - ukazao je predsednik državne revizorske institucije Duško Pejović.

U Vojvodini je situacija u proseku najbolja - prosečni gubici iznose oko 25 odsto zahvaćene vode. Posle Vojvodine dolazi Beograd sa gubicima od oko 33 odsto, dok su gubici u ostalom delu zemlje iznad 40 procenata.

Glavni razlog za velike gubitke vode je starost vodovodne mreže. U sastavu "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" 22 odsto mreže je staro od 46 do 55 godina, a deset odsto mreže u dužini 400 kilometara starije je od 55 godina.

"Beogradski vodovod i kanalizacija" je od 2015. do 2018. godine investirao 68 odsto sredstava neophodnih za amortizaciju, niški "Naisus" svega devet odsto, dok lazarevački i vodovod iz Prokuplja nisu imali investicija u tom periodu.

Pročitajte još - Voda kao pivo, a nije za piće!

Revizori ističu da je međunarodno prihvatljiv prag za gubitke vode 25 odsto - ako se četvrtina i više vode ne fakturiše, smatra se da su gubici preveliki. Ovaj prag je prihvaćen i kod nas kao jedan od ciljeva u Strategiji upravljanja vodama.

Revizija je rađena u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", JKP "Naisus" iz Niša, JKP Lazarevac i JKP "Hameum" iz Prokuplja u periodu od 2015. godine do 2018. Revizija je, uz upitnik koji je poslat u 148 preduzeća za snabdevanje vodom, pokazala da deset odsto preduzeća ne meri vodu, 50 odsto ne proverava tačnost merača protoka vode, a samo pet odsto kontroliše količine vode koje se proizvedu i dopreme do potrošača.

NEDOSTAJE 2,6 MILIJARDI

DRI je analizirala i efikasnost nadzora nad eksploatacijom rudnog bogatstva u Srbiji. Utvrđeno je da su prihodi po osnovu naknada za eksploataciju rudnog bogatstva u 2018. godini iznosili šest milijardi dinara, a da je dug početkom ove godine prema budžetu Srbije iznosio 2,6 milijardi dinara.