POŠTARI u Srbiji u petak su prekinuli devetodnevnu obustavu rada i prihvatili prvobitni predlog o povećanju zarada, koji im je ponuđen prošle nedelje i koji su tada odbili. Sporazum je u petak potpisan između predstavnika radnika, rukovodstva preduzeća i Vlade, a očekuje se da se u narednih nekoliko dana normalizuje funkcionisanje celokupnog sistema, kao i isplata zaostalih penzija.

Osnovni zahtev radnika bio je uvećanje plata poštara i šalterskih radnika do republičkog proseka za zaposlene sa 20 godina radnog staža, a po ovom sporazumu dobili su oko 3.000 dinara manje od traženog.

Posle nekoliko sastanaka, radnicima je ponuđeno prosečno povećanje zarade za sve zaposlene na tehnološkim poslovima, što je 12.500 ljudi, za 13,1 odsto, počev od januarske plate, dok će ostalih 2.500 radnika dobiti povećanje od 6,1 procenat.

- Od 1. januara planirano je i povećanje regresa na 1.000 dinara neto, kao i dodatno zapošljavanje na neodređeno vreme još 100 radnika na tehnološkim poslovima do aprila naredne godine i dodatnih 50 u Regionalnom poštansko-logističkom centru Beograd - stoji u saopštenju Sindikata PTT radnika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Vlada uputila apel radnicima "Pošte" da prihvate ponudu - 10 posto povećanje mase zarade


Oni smatraju da 100 novozaposlenih treba rasporediti po organizacionim delovima, najpre u GPC Novi Sad i GPC Niš. Raspodela sredstava svim zaposlenima iz dela dobiti za 2019. biće isplaćena tokom marta 2020, i to linearno, u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, naglašava da Radna grupa ne sme da bude raspuštena i da u prvoj polovini naredne godine mora da radi na daljem poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

- Očigledno je da u "Pošti" nisu problem samo zarade, već poslednjih nekoliko godina i ozbiljan nedostatak kadra - kaže naš sagovornik. - Veliki broj ljudi napustio je šaltere zbog malih plata.


PADAJU SUSPENZIJE

NIKO od radnika neće biti suspendovan, a normalizacija poštanskog saobraćaja može se očekivati za sedam do deset dana - rekao je Vladimir Đokić, predstavnik zaposlenih. On naglašava da je predviđeno da radnici sa najmanjim primanjima, odnosno poštari, šalterski radnici i oni u regionalnim distributivno-logističkim centrima, dobiju povećanje plate od 16 do 17 odsto. Toliki procenat se dobija ukidanjem propisa kojima su zarade u javnim preduzećima bile umanjene od 2014. godine.