VIŠE od 45.000 novih privrednih subjekata godišnje se osniva u našoj zemlji. Iz republičkog budžeta u 2019. godini izdvojeno je najviše bespovratnih sredstava do sada za sprovođenje programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, u iznosu od 3,15 milijardi dinara. Grad Beograd je u prethodnom periodu uložio oko dve milijarde dinara za osnaživanje startap firmi.

To su juče istakli učesnici Evropske nedelje preduzetništva u Beogradu, koja se obeležava u 37 evropskih zemalja.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je otvarajući ovaj skup naglasio da su mala i srednja preduzeća generator razvoja lokalnih samouprava.

- Beograd je dosta učinio za unapređenje ovog sektora - kazao je gradonačelnik. - U prethodnom periodu je uloženo oko dve milijarde dinara, osnaženo je 120 novih startap preduzeća, koja su počela da funkcionišu, održano je 130 različitih obuka i 900 konsultacija, u kojima je učestvovalo više od 1.000 preduzetnika koji započinju posao.

Pročitajte još - Gradonačelnik Radojičić: U 2019. smo postavili temelje u oblasti energetske efikasnosti

Aleksandra Vučetić iz Ministarstva privrede je istakla da su u prvih devet meseci ove godine osnovana 37.562 privredna subjekta.

- Od 2016. godine ministarstvo dodeljuje sredstva za započinjenje poslovanja mikro, malim i srednjim preduzećima - kazala je Vučetićeva. - U ovom programu konkuriše oko 500 preduzeća godišnje, a do sada su odobrena ukupno 1.122 zahteva sa oko 807 miliona bespovratnih sredstava.

Podrška jačanju srpskih preduzeća nastavljena je kroz Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji se sprovodi u saradnji sa nemačkim partnerima. Poziv svim preduzetnicima, mikro, malim, srednjim preduzećima i fizičkim licima da konkurišu za dodelu sredstava otvoren je 1. novembra, a poslednji rok za slanje prijava je 31. decembar. Svi koji prođu selekciju prvo pohađaju petodnevnu obuku u regionalnoj kancelariji Privredne komore Srbije.

ZEMLjA NE MOŽE NA KREDIT

PREDSTAVNICI vlasti ističu da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta, ali ne postoji mogućnost da se kupi zemlja iz kredita koji se obezbeđuju kroz programe podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Ovo je na skupu istakla jedna od preduzetnica govoreći o preprekama sa kojima se suočila. Predstavnici Ministarstva privrede i PKS su kazali da će razmotriti ovaj problem.