Kostolac: Za termoblok B3 dosad stiglo osam dozvola

D. N.

05. 09. 2019. u 14:00

Костолац: За термоблок Б3 досад стигло осам дозвола
Završeno oko 85 procenata papirologije za projekat proširenja kapaciteta termoelektrane. Investicija od 613 miliona dolara plaća se iz kreditnog aranžmana naše države sa Kinom

U EPS-ovom ogranku u Kostolcu u toku je realizacija projekta izgradnje novog termobloka B3, čija će snaga biti 350 megavata. NJegova vrednost je 613 miliona dolara, koji se obezbeđuju u okviru kreditnog aranžmana Srbije i Kine. Radi bržeg dobijanja građevinskih dozvola i početka radova, projekat je podeljen na 14 faza i izvodi se u tri pravca: izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola i saglasnosti, izrada i isporuka opreme i, na kraju, izvođenje radova.

- Do sada je dobijeno osam građevinskih dozvola, što predstavlja više od 85 odsto projekta, čime se otvorila mogućnost izvođenja značajnih radova na gradilištu - rekao je Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicija EPS-a. Pošto se izradi sva dokumentacija i pribave neophodne dozvole, počeće proizvodnja i isporuka opreme, a onda kreće sama gradnja bloka B3.

PROČITAJTE JOŠ - PRISTANIŠTE PODNO KOSTOLCA: Završeni radovi na objektu na Dunavcu, projekat vredan 15,8 miliona evra

Pred početak gradnje, obaviće se neophodni pripremni radovi za gradilište, koje mora imati pristupne saobraćajnice, napajanje strujom i vodom i kanalizaciju. Pošto bude izgrađen, novi blok će elektroenergetskom sistemu isporučivati 2,5 milijardi kilovat-sati struje godišnje. NJegova gradnja deo je druge faze kreditnog aranžmana koji se od 2012. godine realizuje iz kredita Eksim banke, ukupno vrednog preko milijardu dolara. Toj fazi pripada i proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Prva faza uspešno je završena, a obuhvatila je gradnju sistema za odsumporavanje, revitalizaciju blokova B1 i B2, gradnju pristaništa i industrijskog koloseka dugog 21 kilometar.

PROČITAJTE JOŠ - RADOVI U KRUGU TE-KO "KOSTOLAC": Šire ugljenokop 

IZVOĐAČI

SVE radove prve i druge faze izvode radnici iz Kine, koje angažuje kompanija CMEK iz Pekinga, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje su izvele domaće kompanije.


BLOKOVI

U EPS-ovom ogranku u Kostolcu, koji godišnje obezbeđuje 15 odsto struje elektroenergetskog sistema Srbije, rade termoelektrane "Kostolac A" i "Kostolac B" i obe imaju po dva termobloka. Novi blok biće deo TE "Kostolac B", u čijem se krugu i gradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije