Na površinskom kopu "Drmno" u toku je realizacija druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine kojom će kapacitet ovog kopa biti povećan sa devet na 12 miliona toga uglja godišnje. U sklopu ove faze gradi se šesti BTO (bager-traka-odlagač) sistem, čija vrednost iznosi 97,6 miliona dolara. U okviru ovog sistema montiran je rotorni bager kapaciteta 6.600 kubika jalovine na sat, a nakon njega uslediće montaža još jednog bagera, kapaciteta 8.500 kubika.

Druga faza kreditnog aranžmana sa Kinom vredna je 715,6 miliona dolara i obuhvata i gradnju trećeg bloka termoelektrane "Kostolac B", snage 350 megavata. Da bi ovaj blok bio snabdevan dovoljnim količinama uglja, zbog toga je neophodno da se prethodno prošire kapaciteti kopa "Drmno". Vrednost obe faze kreditnog aranžmana, koji se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske Eksim banke, iznosi milijardu dolara. Prva faza obuhvatila je gradnju sistema za odsumporavanje i revitalizacije blokova B1 i B2, što je završeno, kao i gradnju pristaništa i industrijskog koloseka dugog 21 kilometar, koji su, takođe, završeni.

PROČITAJTE JOŠ - PRISTANIŠTE PODNO KOSTOLCA: Završeni radovi na objektu na Dunavcu, projekat vredan 15,8 miliona evra

Sve radove prve i druge faze u krugu TE-KO Kostolac izvode radnici iz Kine, koje angažuje kompanija CMEK iz Pekinga, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje su izvele domaće kompanije.