BLACE - Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otvorio je u nedelju u okviru Kompaninje Midi organik u blačkom selu Donje Grgure pogon za toplu preradu voća. Ova kompanija koja je još 2000 godine počela sa organskom proizvodnjom voća, a sa radom započela 2006. godine, pored 83 stalno zaposlenih u novom pogonu uposliće novih tridesetak radnika.


Pročitajte još: OTVORENA KINESKA FABRIKA U BARIČU: I u "Tojoti" turbine iz Srbije


- Danas je otvoren pogon za topu preradu maline šljive, kupine , jabuke, reč je o više stepenu prerade za dobijanje gotovih proizvoda kao što su voćni pire i u drugoj fazi proizvodnja džemova i marmelada. Reč je o organskim proizvodima koji se izvoze na zapadno tržište koje je veoma zahtevno - istakao je ministar Nedomović dodajući da su ovakvi pogoni recept kako treba da bude zasnovana proizvodnja u Srbiji.


Naime, pored toga što poseduju se bavi organskom proizvodnjom voća odnosno poseduje pogone za zamrzavanje i rashlađivanje voća a sada i pogon za toplu preradu, kompanija Midi organik po rečima ministra Nedimovića sarađuje sa oko 500 kooperanata odnosno oko 500 porodica privređuje od ove kompanije.


Pročitajte još: Nedimović: Novi pravilnik o prodaji robe biljnog porekla na jesen


Upravo ovakvi pogoni, po rečima ministra poljoprivrede su šansa da proizvođači voća postignu odgovarajuće cene budući da se radi o sitnim poljoprivrednim posedima na ovom području.


I dok ističe da se proizvodi Midi organika plasiraju u sve zemlje Evrope i Ameriku, ministar poljorivrede Branisla Nedimović podsetio je da Vlada Srbije daje 50% podsticaja za prerađivačku industriju naročito u ovim opštinama koja su nerazvijena, poput Blaca.