REVIZORI: Akademske nepropisne povišice - 3,38 miliona evra

D. I. K.

24. 05. 2019. u 11:17

РЕВИЗОРИ: Академске непрописне повишице - 3,38 милиона евра

Sporni bonusi na Filološkom fakultetu u Beogradu Foto A. Stanković

Državna revizorska institucija lane podnela 21 krivičnu prijavu za nenamensko trošenja budžetskih para. Problem je što je taj novac na nekim fakultetima greškom dodeljen od Ministarstva prosvete

OKO 400 miliona dinara "viška" podelilo je, na ime plata, pet fakulteta u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. Problem je što im je taj novac od 3,38 miliona evra dodeljen greškom Ministarstva prosvete, koje je budžet pripremalo na osnovu zastarelih podataka. Ovo je samo jedna od nepravilnosti i grešaka koje su državni revizori otkrili tokom protekle godine, zbog čega su podnete i prekršajne prijave protiv odgovornih na pet fakulteta.

Potencijalnih prekršaja bilo je 242 - toliko je lane i Državna revizorska institucija podnela prijava. Na ovo treba dodati još 26 prijava za privredni prestup, ali i 21 za krivično delo. Krivični zakonik Srbije je jasan: kada se budžetski novac nenamenski koristi u iznosu većem od jednog miliona dinara, odgovorno lice - direktor, načelnik, upravnik... biće kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.


PROČITAJTE JOŠ:
PORAŽAVAJUĆ IZVEŠTAJ REVIZORA: Na lokalu 93 procenta nabavki mimo pravila

Ipak, dobar deo ovih prijava na kraju ostane samo "mrtvo slovo na papiru", jer iako ih DRI podnese na vreme - one zastare do pokretanja sudskog postupka. To pokazuju i dosadašnji podaci iz rada ove institucije - od 2007. godine do danas DRI je podneo ukupno 263 krivične prijave, od kojih je gotovo polovina zastarela!

Najviše krivičnih prijava od državnih revizora lane su "zaradili" odgovorni lokalni čelnici pojedinih komunalnih preduzeća i ustanova kulture u Jagodini - ukupno devet. To su zamenik načelnika Gradske uprave za budžet, načelnik GU za društvene delatnosti, direktor JP "Direkcija", direktor Kulturnog centra, direktor Zavičajnog muzeja (stari), načelnik GU za opšte i zajedničke poslove, direktor Biblioteke, direktor Predškolske ustanove, direktor Zavičajnog muzeja (novi).

Za petama Jagodini po broju krivičnih prijava je Novi Pazar - ukupno šest. To su načelnik GU za izvorne i poverene poslove (stari), direktor Predškolske ustanove, direktor JP "Direkcija za izgradnju" (stari), načelnik GU za izvorne i poverene poslove (novi), direktor JP "Direkcija za izgradnju (novi), direktor JP "Zavod za urbanizam"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije