Kopač: Projekat Turski tok ide dalje,u to nema sumnje

Tanjug

09. 05. 2019. u 15:13

Копач: Пројекат Турски ток иде даље,у то нема сумње

Foto Promo

Projekat Turski tok ide dalje, u to nema sumnje, otkrio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač
Projekat Turski tok ide dalje, u to nema sumnje, otkrio je danas u eksluzivnoj izjavi Tanjugu direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i dodao da se trenutno pregovara sa Ministarstvom energetike Srbije o usvajanju dodatnih mera.

Kopač je istakao da je nastavak gasovoda Turski tok za Energetsku zajednicu pozitivan projekat i da Energetska zajednica neće započeti prekršajni postupak protiv Srbije zbog nepoštovanja određenih uslova za realizaciju Turskog toka.

"Što se nas tiče, za taj projekat procedura je završena. Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) nije poštovala naše uslove za izuzeće (iz Trećeg energetskog paketa). Mi smo dali zeleno svetlo za taj projekat uz neke uslove, koji bi po našem mišljenju doveli do veće konkurencije na gasnom tržištu unutar Srbije", kaže Kopač.

PROČITAJTE JOŠ - „Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

Dodaje da srpska agencija nije ispoštovala sve uslove Energetske zajednice.

"Neke jeste, neke nije. Projekat se gradi dalje. Mi smo sada u razgovorima sa Ministarstvom energetike Srbije, kako bi na neki način, dobrovoljno usvojilo dodatne mere, sa kojima bismo prevazišli formalnu odluku AERS-a, koja po našem mišljenju nije bila dobra", kazao je Kopač, koji učestvuje na Evropskom kupu i kongresu za energiju i životnu sredinu 2019. u Šibeniku.

PROČITAJTE JOŠ -  BUGARSKI MINISTAR: Bez „Turskog toka“ Bugarskoj preti teška situacija

Videćemo šta će biti, ali projekat se nastavlja, poručio je Kopač.

Na pitanje da li tu postoje neki rokovi, Kopač kaže da nema rokova.

"Teoretski mi bismo mogli početi prekršajni postupak protiv Srbije zbog nepoštovanja naših uslova, ali to za sada nećemo, jer smo u razgovorima", rekao je on Tanjugu.

Prema njegovim rečima, projekat Turski tok ide dalje, samo je potrebna veća konkurencija na srpskom tržištu, kako bi srpski potrošači imali koristi od toga.

Na pitanje šta misli o Balkanskom toku, o kojem se, takođe, sve više priča, a koji bi koristio, pre svega, ruski gas iz Turskog toka, Kopač navodi da se sada gradi nova interkonekcija između Bugarske i Grčke, sa velikom podrškom Evropske komisije.

"Ta interkonekcija će omogućiti da se prodaje na Balkanu i gas koji dolazi preko gasnih terminala u Grčkoj, azerbejdžanski gas koji sledeće godine dolazi iz Azerbejdžana od Italije, a ide preko Grčke".

Kopač navodi da je optimističan da će doći do veće likvidnosti, odnosno više izvora gasa u regionu, tako da se ne koristi samo ruski gas.

"Takva konkurencija je uvek nešto dobro za potrošače", zaključio je Kopač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

неимени

09.05.2019. 16:46

Ко је сад па овај? Вршљају по Србији ко да је њи'ова.

TRex

09.05.2019. 17:17

Kad ponude jefitiniji gas od ruskog, onda ćemo ga kupiti. A, dotle bolje da nas manje smaraju.