Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da, kada je reč o stanju u budžetu, za celu godinu planiran je deficit od 0,5 odsto, ali da je u prva tri meseca za 35 milijardi dinara bolji rezultat od projektovanog.

"Ako se po jutru dan poznaje, možemo da očekujemo dobre rezultate za ovu godinu", rekao je Mali za RTS i naveo da bi se onda otvorio fiskalni prostor za povećanje plata i penzija.

Podseća da je projekcija pravljena sa MMF-om i ističe da je u prošloj godini Srbija imala rast BDP-a 4,3 odsto, što je među boljim rezultatim u Evropi.

"Ako nastavimo ovako, naravno da se otvara prostor za povećanje plata i penzija", ponovio je Mali i ocenio da su zato važni susreti kao što je predstojeći forum u Kini.

Pročitajte još - Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

"Radimo na tome da se poveća broj investitora", rekao je ministar i naglasio da to znači više novca u budžetu.

Govoreći o leks specijalisu kao rešenju za građane zadužene u švajcarskim francima, ministar Mali je najavio za danas i sutra raspravu u Skupštini.

Siniša Mali , foto Ž.Knežević

Dodao je da je reč o konačnom rešenju za mnoge porodice i da mu je drago što posle 12 ili 13 godina oni kažu da ih je država čula.

Ističe da je nađeno kompromisno rešenje i da ne postoji drugi način da država reaguje.

Pročitajte još - Siniša Mali otvorio trgovanje na Londonskoj berzi

"U nekom trenutku, kada vidite da ljudi ostaju bez krova, da se porodice raspadaju, morate da reagujete kao odgovorna država i društvo. Pomažemo i treba da pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija", poručio je Mali.

Kaže da će građani imati izbor da li hoče po novom zakonu da konvertuju kredite u evro uz otpis glavnice ili da nastave sa sudskim sporovima.