TENT DEVET PUTA MANJI ZAGAĐIVAČ: Postavljen kamen temeljac postrojenja za odsumporavanje

M.N.S.

13. 02. 2019. u 20:01

U Termoelektrani “Nikola Tesla a” u Obrenovcu u sredu i zvanično počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje. Najskuplji projekat "Elektroprivrede Srbije" u zaštiti životne sredine vredan 165 miliona evra

ТЕНТ ДЕВЕТ ПУТА МАЊИ ЗАГАЂИВАЧ: Постављен камен темељац постројења за одсумпоравање

Ministar Antić na otvaranju gradilišta, Foto Tanjug

KADA bude izgrađeno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla A” u Obrenovcu, za koji je u sredu postavljen kamen temeljac, četiri bloka TENT biće znatno manji zagađivači. Godišnja emisija sumpor-dioksida biće čak devet puta manja. Ova ivesticija vredna je 165 miliona evra i najskuplji je projekat “Elektroprivrede Srbije” u zaštiti životne sredine.

Radovi na izgradnji su počeli u sredu, a trebalo bi da budu završeni za 42 meseca. Ovaj sistem za odsumporavanje imaće sva četiri bloka TENT, snage po 350 megavata koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova Rudarskog basena “Kolubara”. Ugovor o izgradnji ovog postrojenja EPS je u septembru 2017. potpisao s konzorcijumom japanskih kompanija koji predvodi “Micubiši”, a u izgradnji će učestvovati i “Jedinstvo” iz Sevojna.

- Za ovaj projekat Srbija je dobila povoljan kredit japanske vlade preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) - rekao je u sredu Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. - Kamata je fiksna i iznosi 0,6 odsto godišnje, a rok otplate je 15 godina, uz grejs period od pet godina. - Za 60 odsto vrednosti ovog posla biće zadužene domaće firme i zato bih se zahvalio Vladi Japana.

Novo postrojenje za odsumporavanje omogućiće da prosečna godišnja emisija sumpor-dioksida u četiri bloka TENT-a, koja je iznosila oko 74.000 tona, bude 7.747 tona, odnosno devet puta manje.

NUSPROIZVOD U PUTEVE U NOVOM postrojenju će biti primenjena tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom. Kao nusproizvod dobijaće se gips koji može da se koristi u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Prema rečima ministra energetike, EPS je od 2001. do 2016. u zaštitu životne sredine uložio više od 300 miliona evra, a plan je da od 2017. do 2025. bude investirano oko 900 miliona evra.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da će se realizacijom projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimni gasova u TENT-u zadovoljiti standardi EU u zaštiti životne sredine za narednih 20 godina.

Početku izgradnje postrojenja u TENT prisustvovali su i ambasador Japana Đunići Marujama, direktor JICA za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto i potpredsednik kompanije “Micubiši hitači pouer sistem“ Takanori Nakamoto, koji su obećali da će radovi biti obavljeni kvalitetno i izrazili nadu da će taj projekat učvrstiti prijateljstvo Japana i Srbije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije