TELIMA BRANE FABRIKU: Radnici čačanske FRA 13 puta zaustavili izvršitelje u pokušaju da preuzmu halu

V. ILIĆ

08. 02. 2019. u 21:18

ТЕЛИМА БРАНЕ ФАБРИКУ: Радници чачанске ФРА 13 пута зауставили извршитеље у покушају да преузму халу

foto V.Ilić

I ovoga puta bio je isti scenario: ispred FRA - s jedne strane stajao je kordon policije i sudski izvršitelji, a s druge desetine radnika koji su svojim telima blokirali ulaz u fabriku

NI 13. pokušaj sudskog preuzimanja pogona za proizvodnju kugličnih vretena u čačanskoj Fabrici reznog alata (FRA), koji predstavlja bukvalno "žilu kucavicu" ovog preduzeća - nije uspeo. I ovoga puta bio je isti scenario: ispred FRA - s jedne strane stajao je kordon policije i sudski izvršitelji, a s druge desetine radnika koji su svojim telima blokirali ulaz u fabriku. I tako su opet osujetili pokušaj oduzimanja dela pogona preduzeća radi naplate duga od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom.

Inicijalni dug prema toj firmi koja ima 560 radnika, potiče još iz 2005. godine, ali je on od 1,5 miliona dinara sa kamatama tokom godina narastao na 4,6 miliona dinara. Menadžmet fabrike je kupcu objekta pre šest meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju. Kupac odbija i više para nego što je dao za fabriku, jer ga očigledno najviše interesuje - lokacija.

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra "prodaje" za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala "ispod svake cene".

Pročitajte još - Telima branili fabriku

U međuvremenu, protiv 59 radnika FRA podneta je krivična prijava zbog onemogućavanja izvršitelja u prethodnih 12 slučajeva da preuzmu pogon i oni su pozivani u policiju da daju izjave. S druge strane, ni radnici nisu sedeli skrštenih ruku, pa je Industrijski sindikat ove firme specijalnom tužiocu Tužilaštva za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv sudije Privrednog suda u Čačku Dragice Urošević, postupajućeg sudije u postupku izvršenja u pogonu kugličnih vretena FRA.

- Krivična prijava protiv sudije podneta je zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo, jer je dopustila da se sprovede izvršenje nad objektom koji se uredbom nalazi pod zaštitom Vlade Republike Srbije, rešenjem od 28. novembra 2015. godine. Tim dokumentom naglašeno je da FRA pripada kategoriji preduzeća koja su pod posebnom zaštitom jer se u FRA proizvode alati i oprema za naoružaanje i potrebe namenske industrije za raketne sisteme "Morava". Postavili smo jednostavno pitanje - kako je sudija omogućila tom kupcu prednost u odnosu na interese Republike Srbije - objasnio nam je Dušan Đelić, predsednik sindikata, dodajući da se u prijavi traži da tužilac preispita u koliko je slučajeva od 2015. godine u javnim licitacijama učestvovao kupac u postupcima koje je vodila Dragica Urošević, te da sumnjaju da u svemu ima elemenata organizovanog kriminala.

FRA, koja je nekada bila čačanski gigant i koja se i danas bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restrukturiranja. Prema planu reorganizacije, cilj je da se prodaju pojedini delovi fabrike kako bi se smanjio dug prema poveriocima, a da država, kojoj se duguje najviše - oko 30 miliona evra, svoja dugovanja pretvori u kapital, i da se potom nađe strateški partner.

PREDMET PREDAJE - OBJEKAT

U SUDSKOJ upravi navode je da predmet predaje, i sprovođenja izvršenja, objekat fabrike a ne mašine koje se u objektu nalaze, a koje je "izvršni dužnik (FRA) bio u zakonskoj obavezi da iseli iz predmetnog objekta, što znači da je ovlašćen i da ih iseli u drugi svoj objekat i time ispunjavajući svoju zakonsku obavezu istovremeno očuva proces proizvodnje i svoju punu zaposlenost, te time očuva i prava radnika i njihovu egzistenciju".

- Prilikom donošenja odluke po istaknutom prigovoru posebno je cenjeno da izvršni dužnik nije proizvođač naoružanja i vojne opreme za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, već da je po prodaji objekta pribavio dozvolu za izradu specijalnih alata za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, i da ne pripada grupaciji odbrambene industriji Srbije - navode u Privrednom sudu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nebojsa

09.02.2019. 07:11

Ajde predsednice, pojavljuj se malo na ovakvim mestima i resavaj stvarne probleme ljudi!

Gogo

09.02.2019. 07:23

Ostalo je jos par drzavnih fabrika da se ugasi.U ovoj zemlji drzavne fabrike ne mogu da funkcionisu,osudjene su na propast.Samo mi nije jasno kako jedna drzava moze da se bazira na inostrane firme.