Danas je Dan D za sudbinu gasovoda kroz Srbiju

G. Čvorović

01. 02. 2019. u 08:04

Данас је Дан Д за судбину гасовода кроз Србију

Foto Promo

Sekretarijat Energetske zajednice u Beču trebalo bi tokom dana da donese odluku o tome da li je izgradnja dela ovog gasovoda kroz našu zemlju u skladu sa evropskim pravilima

PETAK je odlučujući dan za sudbinu "Turskog toka" u Srbiji. Prema informacijama "Novosti", Sekretarijat Energetske zajednice u Beču trebalo bi tokom dana da donese odluku o tome da li je izgradnja dela ovog gasovoda kroz našu zemlju u skladu sa evropskim pravilima.

- Srbija je deo Energetske zajednice, a ne EU. Shodno tome, Sekretarijat ove zajednice, a ne Evropska komisija, nadležan je za odlučivanje o projektu gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Srbije. Zapravo, nadležno srpsko telo, Agencija za energetiku Srbije (AERS) već je donela uslovnu odluku za ovaj projekat, a Sekretarijat će doneti odluku o odluci AERS-a - izjavio je za "Novosti" zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle.

Zakon o energetici Srbije je u saglasnosti sa trećim energetskim paketom EU, i naša zemlja je tražila da joj se dozvoli da "Turski tok" bude isključen iz obaveze vlasničkog razdvajanja proizvodnje i snabdevanja, da bi jedan krak mogao da prođe i kroz našu zemlju.

- Mišljenje nije obavezujuće, ali mora da se poštuje u najvećoj meri. Ono će se fokusirati na uticaj projekta na srpsko i regionalno tržište, na bezbednost snabdevanja i na pitanje da li projekat zahteva izuzeće od evropskih pravila kao što su razdvajanje i slobodan pristup gasovodima - poručili su iz Energetske zajednice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

toma

01.02.2019. 10:28

Au brate moj,opet ta zločinačka EU počinje da pametuje,licemer do licemera,Srbiju jednostavno hoće da izbace iz tranzita što se i očekivalo,kao što se očekuje da Srbija neće nikad ućinu EU,uslovi su za nas doživotno. Ipak mislim da bi trebalo menjati vladni sistem upravljanja državom i gledati use i u svoje kljuse.