Visok prosek Pirota vuku gume i Koridor

V. ĆIRIĆ

31. 01. 2019. u 10:38

Pirot sa prosečnom zaradom od 71.733 dinara, odmah iza beogradskih opština Vračar, Novi Beograd i Stari grad. Oko 3.500 radnika "Tigra" prima u proseku više od 80.000, a za novembar "legli" i bonusi

Висок просек Пирота вуку гуме и Коридор

Fabrika "Tigar tajers" sa najvećim platama u Pirotu

STATISTIČKI podaci o prosečnim novembarskim zaradama u Srbiji, po kojima je Pirot sa 71.733 dinara, odmah iza beogradskih opština Vračar, Novi Beograd i Stari grad, ovde su malo koga iznenadili. Gotovo jednodušna ocena i komentar je da su ovakvom proseku kumovale zarade u francuskoj kompaniji "Tigar tajers" koja je u stoprocentnom vlasništvu svetske gumarske imperije "Mišlen", zatim zarade na Koridoru 10 i zaposleni u budžetskim ustanovama. U "Mišlenu" radi oko 3.500 gumara, a neto zarade za smenski rad u proizvodnji su, kako saznajemo, preko 80.000 dinara.

Pomenuti svetski brend je pre nekoliko godina ovde investirao oko 300 miliona evra u otvaranje novog pogona "Big Tigar", koji je san mnogih nezaposlenih, naročito mladih Piroćanaca. Ipak, pomenuti prosek je donekle iznenadio i zvaničnike, pa i gradonačelnika Vladana Vasića.

- Ovo jeste prosek koji je prevazišao sva naša očekivanja i na njega su uticali mnogi faktori. Tu je, pre svega, velika investicija "Mišlena", zatim dobre i redovne zarade u toj kompaniji, isplata bonusa tokom tog meseca, ali i na Koridoru 10, kao i u drugim stranim kompanijama koje rade u ovom gradu. Naravno, na prosek su uticale i investicije grada u razvoj turizma, poseta sve većeg broja gostiju, veći broj noćenja i slično - kaže Vasić i dodaje da se poslednjih desetak godina mnogo toga promenilo u ovom gradu i to nabolje.

DA SU SVI KAO "MIŠLEN" - POŠTENO radimo, pošteno nas plaćaju i to je sva filozofija - kaže, insistirajući na anonimnosti, jedan radnik "Tigar tajersa", koji je i pored fakultetske diplome pristao da radi u proizvodnji za mašinom. - Radim u smenama, bez slobodne subote, nedelje i tokom godine u dva navrata koristimo organizovani odmor. Zauzvrat, uvek mogu da računam na platu od 85.000 dinara i poneki bonus. To znači da smem da uzmem kredit, da ću imati da platim račune, da kupim deci ono što im treba, da pozajmim nekome od rođaka, i ja više ništa ne tražim. Jednostavno, živim bez stresa. Da su svi kao "Mišlen", gde bi nam bio kraj.

Predsednik Okružnog odbora SSSS Rodoljub Ćirić objašnjava otkud ovoliki prosek koji, po njemu, ne predstavlja stvarno stanje stvari.

- Do ovog podatka se došlo na osnovu pojedinačne poreske prijave za novembar, kada je prosečna plata u "Tajersu" sa bonusima bila 88.000 dinara - kaže ovaj sindikalac. - Već decembarska prosečna plata, koja je isplaćena 9. januara, za 10.000 dinara je manja - kaže Ćirić i naglašava da je realniji podatak o prosečnoj plati od početka godine 52.214 dinara. - Prošle godine smo po prosečnim platama bili za nekih šest odsto iznad rerubličkog proseka i to je realnost - naglašava ovaj sindikalni čelnik.

Shodno pravilima ponašanja u svim organizovanim firmama, niko iz "Tajersa", bez dozvole pretpostavljenih, nije komentarisao visinu zarada, niti bonuse. Ista pravila se odnose i na zaposlene u proizvodnji. Javna tajna je, međutim, u Pirotu, da zahvaljujući gumarima i njihovim redovnim platama, dvostruko većim od republičkog proseka, u gradu opstaju i rade mnogi restorani, prodavnice, mehaničari, servisi.... Gradski budžet i država takođe imaju sigurne prihode.

A KOD PRIVATNIKA 20.000

PIROT je najjeftiniji grad, kada je reč, na primer, o sladoledima. Žestoka konkurencija među poslastičarima snizila je cenu jedne kugle sladoleda na svega 10 dinara. Naravno, ima i mnogo skupljih sladoleda, ali oni nisu interesantni za javnost. Najjeftiniji sladoled i najveći prosek plata ne pruža realnu sliku o životu u ovom gradu, gde se kod mnogih privatnika radi za po dvadesetak hiljada dinara, bez plaćanja poreza i doprinosa. To najbolje znaju bivši "prvomajci", "dragoševci", "poletovci", oni koji su radili u "Angroprometu", "Radniku"...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pirocanac

31.01.2019. 16:23

Ja sam privatnik u Pirotu i kod mene rade 40 casova nedeljno za 32000. Daleko je od dobrog, ali mi je trenutno takva mogucnost. Svi dobro znaju te velike "gazde", koji tako placaju. Neki cak i dobijaju nagrade kao preduzetnici godine ovde. Neka se malo pozabavi drzava time.