PET GODINA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA: Ko zakasni, preti mu rušenje

S. BULATOVIĆ

03. 11. 2018. u 08:03

Do 6. novembra 2023. ozakonjenje će biti završeno. Za kvadrate koji dotad ne budu prevedeni u legalne vode, biće odbijeni zahtevi za ozakonjenje

ПЕТ ГОДИНА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ОБЈЕКАТА: Ко закасни, прети му рушење

Foto I. Marinković

NOVA verzija Zakona o ozakonjenju zacrtala je još jedan rok u kom bi trebalo da se razreši sudbina svakog ilegalnog kvadrata u Srbiji. Do 6. novembra 2023. ozakonjenje će biti završeno. Za kvadrate koji dotad ne budu prevedeni u legalne vode, biće odbijeni zahtevi za ozakonjenje. Zakon, međutim, ne precizira da li rešenje o rušenju čeka i vlasnika čiji zahtev službenici nisu stigli da obrade.

Tokom tri godine, koliko je na snazi prva verzija Zakona o ozakonjenju, potvrdno rešenje dobilo je 183.000 objekata, a srušeno oko 500. Ukoliko službenici ne uđu u “desetu” brzinu, velika je šansa da će većina nelegalnih takva i - ostati. U bazi je trenutno više od dva miliona nelegalnih objekata, polovina su stambeni, a ovim tempom tokom pet godina rešilo bi se nešto više od 300.000 slučajeva. Novo zakonsko rešenje gradskim opštinama vraća brigu o objektima do 300 kvadrata. NJihovi službnici biće zatrpani novim predmetima.

OZAKONJENJE PREMA rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ideja je da se organizuju isturena odeljenja za legalizaciju i u mesnim zajednicama. Opštinski službenici bi povremeno odlazili na teren, što će pomoći da ozakonjenje ide brže, a to će, kako je naveo, i za građane biti jednostavnije.

Zakon je zabranio i kupovinu i prodaju nelegalnih kvadrata. Ali u njima više neće smeti ni da rade kafići, restorani, saloni, ni druge registrovane delatnosti. Ovo bi moglo da isprazni brojne lokale po Srbiji, ali i značajno smanji posao agencija za promet nekretnina.

- Nelegalizovani stanovi i lokali se i te kako prodaju - kažu u jednoj prestoničkoj agenciji. - Nemamo precizne podatke, ali oni čine skoro trećinu prometa. Znamo za izmene. Posledice će osetiti i prodavci i kupci, a i mi kao posrednici.

Zanimljivo je da su sada plaćanja takse za ozakonjenje oslobođene državne, pokrajinske, gradske i opštinske institucije. Taksu za ozakonjenje, ako legalizuju kvadrate, ne moraju da plaćaju ni verske zajednice, baš kao ni Crveni krst i diplomatsko-konzularna predstavništva. U njihovom slučaju, po principu reciprociteta.

Nadležni su rešili da više ne čekaju rasplet višegodišnjih upravnih sporova, već da nelegalne objekte ruše čim se odbije žalba. Ukoliko sud na kraju presudi u korist nelegalnog graditelja, odnosno vlasnika sporne nekretnine, država će plaćati naknadu štete. Ministrtsvo građevinarstva, međutim, u petak nije moglo da dostavi podatak koliko je trenutno objekata koji ispunjavju uslove da odmah budu srušeni.

UKIDAJU PRIKLJUČKE

GRAĐEVINSKI inspektor je dužan da u roku od tri dana, od odbijanja ozakonjenja nekog objekta, obavesti komunalno preduzeće da taj objekat isključi sa mreže. Komunalna preduzeća su dužna da ga isključe za najviše 30 dana.

Dosad su nekretnine u procesu ozakonjenja imale pravo na privremeni priključak. Novi zakon to pravo ukida, pa oni koji se još nisu prikačili na struju, gas, vodu, grejanje, to više neće moći ni da učine. Javnim preduzećima, koja to učine, prete milionske kazne. Oni koji imaju privremeni priključak, u snadbevanju mogu da uživaju sve dok im ne ukinu pravo na ozakonjenje.


Pročitajte još - "Divlji" kvadrati van kontrole

ZATRPAVAJU NOVIM PREDMETIMA BEOGRADSKE OPŠTINE

IZMENE i dopune Zakona o ozakonjenju najviše turbulencija napraviće u prestonici. Novine će omogućiti da sve građevinske inspekcije sa opštinskog nivoa pređu na Grad Beograd. Grad sada ponovo vraća opštinama mogućnost da legalizuju objekte do 200 kvadrata. Prigradske opštine pravo na legalizaciju imaće za građevine do 800 kvadrata, što im je i dosad bilo omogućeno na osnovu ovlašćenja Sekretarijata za legalizaciju.

Primopredaja predmeta počeće već ovog meseca. Prigradske opštine vide benefite u ovoj odluci.

- Objedinjenje inspekcijskih službi na nivou Grada doprineće boljoj i efikasnijoj kontroli gradilišta i objekata koji na njima niču - kažu u opštini Lazarevac. - Imamo dva građevinska inspektora, koji su bili prezauzeti, pa verujemo da će ovo rešenje popraviti situaciju.

Navode i da ne znaju tačno koliko bi objekata moglo da bude porušeno sada kada je Zakon izmenjen, kao i da ih očekuje da donesu rešenja za ozakonjenje još 6.000 predmeta, a možda i više.

Službe koje se bave legalizacijom u gradskim opštinama sada će biti zatrpane novim predmetima. Neke od njih moraće da odlučuju o čak 30.000 zahteva za ozakonjenje.

Koliko će objekata biti porušeno u prestonici na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, još se ne zna. Objekti građeni na javnim površinama, u dvorištima škola i vrtića, kao i na budućoj trasi metroa, prvi će biti na udaru. Grad Beograd je na javnom konkursu odabrao firmu koja će rušiti divlje objekte, a budžet za tu namenu biće znatno veći, tvrde u upravi grada.

(S. B. M.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Иван

03.11.2018. 08:10

Кад би службеници само радили свој посао како треба, "десета" брзина не би била потребна. Авај, треба се попити сто кафа дневно и ићи на паузе за цигару. Не верујем да имају више од 2 сата ефективног рада...

Nemanja

03.11.2018. 08:51

Ovo su strasne stvari u nasoj drzavi. Radim kucu u NS-u, sve po propisu. Kupio plac, uradio prenamenu zemljista i platio 3500 evra na plac od 473 kvadrata iako sam dobio porez da platim za gradjevinsku parcelu tu i tu. Katastar je ustanova za sebe i sve rade mimo drzave. Uradio sam lokacijske uslove, dobio gradjevinsu dozvolu i platio onda skoro 7500 evra komunalno opremanje. Sve ovo za jednu normalnu porodicnu kucu. Ko je radio kucu na crno nema ni 1000 evra sve ukupnih troskova legalizacije.

Тасманијски Ђаво

03.11.2018. 16:03

@Nemanja - Да си добио државни стан за време С. Милошевића и раније, и платио га целих 100 марака....као и милиони других, не би имао никаквих трошкова, нити би морао ишта зидати ни плаћати. Тако да би био ред, да држава подели станове свима онима који су их деценијама плаћали, као и онима који су их добили, под идентичним условима, па да онда крећемо у "легализације и рушења" и све остала демагошка малограшанска наклапања, ако нам је већ свима толико "стало до закона, равноправности грађана и прописа"...

Nebojsa

03.11.2018. 08:54

Evo ja u Sapcu vec tri godine sam u proceduri ozakonjenja, dosao sam do tacke gde mi urbanizam trazi potvrdu od gradjevinske inspekcije da kad se kuca gradila negde sezdesetih godina proslog veka niko nije imao primedbe od komsija, ja podneo zahtev opstinskoj gradjevinskoj inspekciji ali oni nemaju podatke za tu godinu. I onda posto se moja kuca nalazi na zajednickoj parceli potrebna mi je saglasnost komsije koju on nece da mi da, i eto ,kako ce se zavrsiti moje ozakonjenja za 5g rusenjem

Mile

03.11.2018. 09:06

I tako u nedogled dok svi ne legalizuju bespravno uradjeno a ti poštenjačino što si čekao i plaćao glup si.

Miki

03.11.2018. 09:14

Evo moj otac vec pet godina pokusava da legalizuje kucu i ne daju mu papir. Svu moogucu dokumentaciju je prikupio i oni leze na stolu u jednoj kancelariji.Meni sad nista nije jasno.

Minja

03.11.2018. 09:38

Ta odredba je neustavna, jer rok ne zavisi od podnosioca zahteva već od brzine (čitaj sporosti) administracije. Slična odredba o roku od 6 mjeseci za rjesavanje je postojala pa je utvrdjeno da je neustavna. Osto ce biti i sa ovom.

Zoka

06.09.2019. 14:06

Dragi moji 25g su mi papiri kod opstinara 4 puta sam iznova radila elaborate nikad kraja , a nema cistijih papira kao da sam u istraznom tako se osecam kad dodjem kod nijih , nit mladjih nit bezobraznijh .Uptostite maksimalno i bice lealizovano .oda nemaju cim da nas uvenjuj .dovukla struju , vodu , ul rasvetlu asvaltirala.deo puta zidala kucu nisam radila u drzavnoj firmi drzavo daj mi papire i uvedi me u red koji trazite . Od vas sve zavisi noj da se lazemo ...