"TELEKOM Srbija" dao je ponudu za kupovinu "Telekoma Albanije", koji je u vlasništvu "Dojče telekoma", potvrđeno je danas "Novostima" u ovoj srpskoj kompaniji.

- Ovo interesovanje je dokaz namere "Telekoma Srbija" da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija. Dali smo ponudu za kupovinu akcija "Telekoma Albanije" i u toku je razmatranje naše ponude i ponuda drugih konkurenata, pa stoga ne možemo davati detaljnije informacije - navode u "Telekomu Srbija".

Iako za kupovinu albanskog "Telekoma" postoje još dva zainteresovana kupca, čini se da će "Telekom Srbija" glavnog konkurenta imati u češkoj "PPF grupi", koji je nedavno kupio "Telenorove" kompanije u četiri zemlje regiona, uključujući i Srbiju. U konkurenciji su, pored srpskog operatera, i dve bugarske kompanije, "Vivakom", u vlasništvu Spasa Ruseva i "Globul telekom", nekadašnji "telenor", a sada u vlasništvu češke "PPF grupe".

Srpski državni operater nije krio da planira širenje svog poslovanja. Nedavno je, upravo za "Novosti", rukovodstvo ove telekomunikacione kompanije otkrilo da radi na akvizicijama kablovskih operatera u zemlji, istovremeno najavljujući nastupanje novog perioda u razvoju kompanije.

PROČITAJTE I:Predrag Ćulibrk: "Telekom" kupuje kablovske operatere

Kupovinom albanskog operatera, "Telekom Srbija" bi značajno proširio tržište na kojem posluje i postao vodeći "igrač" u regionu. Jer, trenutno je, osim u Srbiji, prisutan u Republici Srpskoj, pokrivajući celu teritoriju Bosne i Hercegovine ("Mtel Banjaluka"), zatim u Crnoj Gori ("Mtel Podgorica"), kao i u Austriji ("Mtel Austrija").

"Telekom Srbija" jedno je od najprofitabilnijih srpskih preduzeća. Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2017. godinu, lane je poslovao sa dobiti većom od 120 miliona evra!

U 2017, koja je ujedno i dvadeseta jubilarna godina poslovanja, "Telekom Srbija" je zajedno sa zavisnim društvima ("Telekom Srbija grupa") na regionalnim tržištima na kojima posluje nastavio kontinuitet uspešnog poslovanja i rasta, dostigavši 10 miliona korisnika, sa početna dva miliona korisnika u 1997. godini, kada je osnovan.


Sa promocije nove tehnologije u "Telekomu Srbija", kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić


- Matično društvo "Telekom Srbija" je na tržištu telekomunikacija Srbije kako u prošloj godini, tako i u protekle četiri, zadržalo stabilnih 46 odsto tržišnog učešća u mobilnoj telefoniji, a na regionalnom nivou je jedna od vodećih telekom korporacija sa svojih 14 zavisnih kompanija i poslovnim aktivnostima u šest zemalja - ukazao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor "Telekoma Srbija", u uvodnoj reči konsolidovanog zvaničnog izveštaja o poslovanju kompanije.

Akvizicijom "Telekoma Albanije" srpski "Telekom" praktično bi pokrivao regionalno tržište sa više od 22 miliona stanovnika.

ŠTA JE ČIJI

"ALBANSKI telekom" je akcionarsko društvo, čiji većinski paket akcija, od 99,79 odsto, drži grčka telekomunikaciona kompanija OTE. A vlasnik OTE-a sa značajnim udelom akcija je nemački "Dojče telekom". Osim što je preko OTE-a prisutan u Grčkoj, Albaniji i Rumuniji, "Dojče telekom" je prisutan i u velikom broju drugih evropskih država, kao i u regionu, u više od 50 zemalja. Tako je nemački operater vlasnik kompanija u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Makedoniji, ali i u Rusiji, Turskoj, Ukrajini, Španiji, Slovačoj, Danskoj, Velikoj Britaniji...

Smatra se vodećim telekom-operaterom, sa 168 miliona mobilnih korisnika, 28 miliona fiksnih linija, i 19 miliona "linija" širokopojasnog interneta.

PRODAVAC "Telekom Albanije"


KUPAC - PRODAVAC

Još jedna zanimljivost u vezi sa kupovinom "Telekoma Albanije" vezana je za njenog vlasika - "Dojče telekom". Ovaj veliki nemački operater često se, u prethodnom periodu, pominjao kao mogući kupac "Telekoma Srbija". Sada srpski "Telekom" od njega kupuje deo vlasništva...