Grad i poplave obrali letinu

E. V. N.

utorak, 24. 07. 2018. u 14:02

Град и поплаве обрали летину

Voćnjak pobeleo od grada Foto D. Karadarević

Nevreme protutnjalo delom Srbije i donelo štete, najviše proizvođačima voća. U aleksinačkom kraju gubici 75 miliona dinara. Ljig traži pomoć Vlade

VREMENSKE nepogode koje su ove godine u nekoliko navrata zadesile voćnjake u Srbiji, nanele su priličnu štetu srpskim poljoprivrednicima. Ipak, grad koji je padao desetkovao je najviše nezaštićene zasade, dok je kiša, kako kažu stručnjaci, bila dobra za određene vrste voća, kao što su šljive, jabuke i kruške. Neki delovi Srbije, nažalost, prilično su stradali u ovogodišnjim poplavama.

PROČITAJTE JOŠ - ŽETVA PŠENICE: Svaka kiša "spira" rod

Na području Kolubarskog okruga nevreme je, u junu i julu, pogodilo područje opštine Ljig. Bile su poplavljene njive, putevi, a nabujala voda odnela je kilometre seoskih puteva i nekoliko mostova i ćuprija. Zbog pričinjene štete, Opština Ljig obratila se Vladi Srbije za pomoć, jer sama nema sredstava za sanaciju uništene ili oštećene infrastrukture.

Bujice su najviše štete prouzrokovale u selima kačerskog kraja u opštini Ljig. Pod vodom su bila i mnoga domaćinstva. Nadležni u lokalnoj samoupravi na terenu popisuju nastalu štetu.

Poplave su zadesile i aleksinački kraj. Šteta je procenjena na 75 miliona dinara. Kada je reč o voću, sve što je bilo pod protivgradnom zaštitom je dobrog roda, jer je ova kiša pogodovala šljivama, jabukama i kruškama. Međutim, sve ono što nije imalo zaštitu pretrpelo je štetu.

POTOPLjENI PAŠNjACI

U Sjenici i okolini u ponedeljak je palo čak 38 litara vode po kvadratnom metru. Jak pljusak praćen gradom prouzrokovao je štetu na usevima, oštećeni su mnogobrojni seoski putevi, a u sjeničkim naseljima Pete, Bukreš i u Ulici Luke Gobeljića voda je poplavila dvorišta i podrume. Kiša na Pešteru pada skoro svakodnevno.

- Pašnjaci su pod vodom, a kosidba još nije počela jer je nemoguće pokositi seno. Bojimo se da ćemo ostati bez stočna hrane za zimu - kaže Enver Dacić, stočar iz Bioca.

- Kod šljiva i jabuka možemo da očekujemo dobar rod, naročito tamo gde su voćnjaci bili pod protivgradnom zaštitom - kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo Čačak. - Rodni potencijal je bio veliki. Jabukama, šljivama i kruškama kiša odgovara, jer nema mnogo zasada gde postoje sistemi za navodnjavanje. Ipak, veće količine padavina uticale su i na povećanje gljivičnih oboljenja, naročito kod zasada koji nisu bili dobro zaštićeni. Dobro je što veliki broj zasada jabuka ima protivgradnu mrežu, za razliku od šljiva, gde to nije česta pojava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije