ŽETVA PŠENICE: Svaka kiša spira rod

N. Subotić/Sl. Pašić

19. 06. 2018. u 08:45

ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ: Свака киша спира род

Poljoprivrednici očekuju prosečan rod pšenice

Ratari u Vojvodini zabrinuto "broje" padavine koje ometaju žetvu pšenice. Kombajni zaustavljeni, ni "skidanje" ječma i uljane repice nije okončano

STIPAN Šarčević iz Starog Žednika kod Subotice, ratar koji ima oko 100 jutara pšenice, ovih dana zabrinuto gleda u nebo. Nada se suvom i toplom vremenu, a već desetak dana umesto toga dobija kišu, koja mu samo "spira" i umanjuje rod pšenice.

Pročitajte još: Malinari: Nedimović obećao da će biti veća otkupna cena maline

Sa ovakvim problemima sukobljava se ovih dana većina ratara u Vojvodini, ali u celoj Srbiji. Pšenicom je, naime, zasejano oko 630.000 hektra, i dosad joj je vreme odgovaralo, pa se očekivao solidan rod. Učestale kiše, međutim, zaustavile su kombajne, i umesto da je žetva pšenice u jeku, još uvek nisu privedeni kraju ni radovi na "skidanju" ječma i uljane repice.

- Imamo oko 300 hektara pod ječmom, pšenicom i uljanom repicom i svaki dan sa kišom nam pravi ozbiljne probleme - jasan je Šarčević. - Samo da bar jedan dan "sastavi" bez kiše, pa da krenemo sa kombajnima, a bilo bi dragoceno da imamo nedelju suvih i toplih dana, jer bi samo tako mogli da krenemo sa žetvom pšenice. Nedavno sam gledao klasove, i nisu kao lani... Imali smo više od mesec dana suše, pa su i zrna tanja i nisu baš nalivena. Da su nam tada pale ove kiše...

Pročitajte još: Otkupna cena od svega 35 dinara ugrozila berbu višanja

I dr Srbislav Denčić, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, potvrđuje kako su kiše usporile poslove oko žetve.

Očekuje se dovoljno žita, ali ratare brinu učestale kiše

- I pored toga, nadam se dobrom rodu, jer je godina, generalno gledano, bila dobra za pšenicu - jasan je Denčić. - Očekujem da bi, po hektaru, u Vojvodini, trebalo da dobijemo više od pet tona zrna, dok se očekuje da bi u centralnoj Srbiji prosečan rod mogao da bude za tonu niži. Naravno, sa ovih površina, imaćemo dovoljno žita za naše potrebe, a i za izvoz, ali mora se imati u vidu da jedna jaka kiša može na parceli da smanji rod i za 10 odsto.

BAR 20 DINARA ZA KILOGRAM

ŠARČEVIĆ objašnjava kako bi svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice bila suviše niska za ovogodišnji rod.

- Koliko čujem, nudi se oko 17 dinara po kilogramu, ali to je neprihvatljivo - izričit je Šarčević. - Srećom, pa imam silose, tako da ću da uskladištim rod i da čekam da cena bude bolja. Tek sa 20 dinara imamo minimalnu zaradu.

AKO VREMEnski uslovi DOZVOLe, U SREDNjEM BANATU za koji dan KREĆE

PRVI OTKOSI PAŠĆE SREDINOM SEDMICE

VISOKE temperature ubrzale su sazrevanje pšenice koja je u srednjem Banatu zasejana na oko 55.000 hektara, pa će žetva početi ranije - ukoliko ne bude kiše, prvi otkosi pašće već sredinom nedelje, saopšteno je na tradicionalnom Danu polja strnih žita koji je na oglednim parcelama u blizini Lukićeva organizovala PSS Zrenjanina.

- Na našim parcelama zastupljene su 64 sorte pšenice. Ovde su jesenas posejano seme devet semenskih kuća, tako da proizvođači mogu da vide kako to izgleda uoči ulaska kombajna u njive - kaže Serđo Okolišan, rukovodilac ogledne proizvodnje PSS.

Zbog nejednakih vremenskih uslova i količine padavina, u srednjem Banatu prinosi pšenice biće različiti od atara do atara. Stručnjaci najavljuju prosečan rod i srednji kvalitet.

- Ipak, sve zavisi od rokova setve, primenjene agrotehnike, tipa zemljišta i sortimenta. Verujem da će se prinosi kretati od pet do sedam tona po hektaru - ističe Zorica Rajačić iz PSS.

Žetva ječma je završena, rod je izuzetno dobar - u proseku 7,5 tona po hektaru.

"OBALA"

KAKO stvari stoje, kiša nije smetala našoj novoj sorti pšenice koju smo nazvali "obala" - zadovoljan je Denčić. - Ova sorta već je registrovana u EU, a seje se i u Bugarskoj. Poljoprivrednici koji su sejali kod nas, imali su i više od devet tona po hektaru...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije