Posle 134 godine Glavna železnička stanica u Beogradu biće zatvorena.

Prema najavi "Železnica Srbije", od 1. jula - šest meseci pre nego što je projektom predviđeno - biće potpuno obustavljen saobraćaj na ovoj stanici i na pruzi Beograd Glavna stanica - Pančevački most.

"Srbija voz" i "Infrastruktura železnica Srbije" uvešće novu organizaciju putničkog železničkog saobraćaja. Prema novoj organizaciji železničkog saobraćaja, polazna i dolazna stanica međunarodnih vozova na relaciji Beograd - Bar, biće od danas stanica Topčider.

Polazak dnevnog voza za Bar je u 9,21 sat, a večernjeg u 21,21 sat.

Međunarodni voz na relaciji Subotica-Bar-Subotica, koji kreće od 19. juna, saobraća iz železničke stanice Subotica u 16,45 sati preko stanice "Beograd Centar" u Prokopu i obratno.

Osim vozova između Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi međunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice "Beograd Centar" u Prokopu, koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru.

Reč je o dva voza iz Budimpešte, kao i po jednom vozu iz Beča, Ljubljane, Ciriha, Soluna i Sofije do Beograda i iz glavnog grada Srbije za Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Švajcarsku, Grčku i Bugarsku.

Za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada išli preko Glavne železničke stanice Beograd, od 1. jula polazna i dolazna stanica biće "Beograd Centar" u Prokopu.

Glavna železnička stanica u Beogradu izgrađena je 1884. godine, kada i prva železnička pruga u Srbiji, od Beograda do Niša. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta (1. septembra) 1884. godine u 15 sati, a prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču.