Sever preživeo, Fidelinka se nada novom gazdi

Jelena Lemajić

03. 06. 2018. u 17:02

Север преживео, Фиделинка се нада новом газди

Čedina supruga Jelena Jovanović jedno vreme bila zakupac „Fidelinke“

Od svojevremeno poznatih i uspešnih subotičkih firmi, gotovo ništa nije ostalo. Dva stečaja prošlog leta dotukla i preduzeće "29. novembar", koje je hranilo pola Jugoslavije

TRANZICIJU, tu tešku i rogobatnu reč, a još teži i neizvesniji period, mnoge velike firme u Subotici, poput "29. novembra", "Agrokombinata", "Medoprodukta", "Zorke", nisu preživele. Da se održi i nastavi da radi uspeo je jedino "Sever", a nada još postoji za "Fidelinku".

Prodajom fabričkog kompleksa u Tolminskoj ulici, prošlog leta, u istoriju je zvanično otišao "29. novembar" iz Subotice, jedna od najvećih mesnih industrija koja je hranila gotovo celu bivšu Jugoslaviju.

PROČITAJTE JOŠ: Apelacioni sud po drugi put poništio stečaj “Goše”

"Carstvo dobre hrane" posle stečaja 1989. godine dugo je čekalo kupca, a kako je prva procenjena vrednost imovine i dugovanja bila oko milion i po evra, zainteresovanih nije bilo. Prodaja je potom počela u delovima, a farme, mašine, silosi, zemljište, maloprodajni objekti i mnoga druga bogata imovina davani su budzašto. Najveća celina, koja se prostire na oko 50.000 kvadratnih metara u subotičkom naselju Aleksandrovo, prodata je letos, i to jedan objekat za 87,4 miliona dinara, a drugi za blizu pet miliona.

PROČITAJTE JOŠ: Sud ponovo doneo rešenje o stečaju u paraćinskoj Staklari

SVE što je dobijeno parčanjem i prodajom imovine otišlo je za namirivanje dugova prema državi, zbog čega radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu.

- IMK "29. novembar" u prvi stečaj otišao je 1989. godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1.092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine, jer su propali svi pokušaji privatizacije - podseća Ištvan Huđi, potpredsednik Samostalnog sindikata Subotice, dodajući da je slučaj nekadašnjeg giganta u mesnoj industriji jedinstven u Srbiji. - Potraživanje radnika iz 1989, prema tadašnjem zakonu, ušlo je u četvrti isplatni red, a onih koji su radili sve do 2008, u drugi isplatni red.

Posle prodaje imovine na račun firme, u više navrata, slilo se oko 140 miliona dinara, ali taj novac je otišao Poreskoj upravi, te radnici nisu dobili bukvalno ništa. Bivšim zaposlenima se u proseku duguje 1.000 evra, jer su dugo pre no što je stavljen "katanac" bili na minimalcu.

ŠTA JE SVE PROPALO PERIOD tranzicije nisu uspela da prežive ni nekada poznata i dobrostojeća preduzeća, "Agrokombinat", "Zorka", "Medoprodukt", "Integral", "Slavica", "Partizan", "Aurometal"... Bez sigurnog radnog mesta, ostalo je više stotina zaposlenih.

BREND Subotice godinama je bila "Fidelinka", koja je otišla u stečaj 29. jula 2010. U oktobru 2011. tri njena pogona: za proizvodnju testa, mlin i silos, kao i pravo na korišćenje žiga kompanije, izdata su u zakup preduzeću "Agroposlovi", u kome je direktor i suvlasnik bila Jelena Jovanović, supruga Čedomira Jovanovića, lidera LDP.

Pošto su "Agroposlovi" otišli u stečaj, "Agrohab", u vlasništvu Čedomira Jovanovića, u februaru 2015. preuzeo je zakup, ali i obaveze prethodnika. Odnosno, Jovanovićeva firma je preuzela obaveze firme njegove supruge. Međutim, to se pokazalo kao prevelik zalogaj, te je odbor poverilaca 25. novembra iste godine doneo odluku da otkaže zakup "Agrohabu", kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Jovanović od tada nije zakupac delova "Fidelinke", ali polaže pravo na korišćenje brenda i žiga.


Nekadašnji gigant „29. novembar


TRAČAK nade postoji još uvek za ovu fabriku, gde je u toku procena imovine, kako cele kompanije, tako i pojedinih njenih delova. Do sada su prodate gotovo sve nekretnine koje su bile u njenom vlasništvu, ostao je samo centralni objekat u Aleksandrovu. Od 2013. godine kompanija "Don Don" zakupila je pekaru i radi i danas.

U sindikatu tvrde da će „Fidelinka“ opstati ukoliko se objekti ponude po razumnoj ceni


- "Fidelinka" i njenih 11 firmi-ćerki propale su jer su se godinama uzimali krediti koji su bilo mnogo veći od imovine i profita - podseća Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice. - Ukoliko se objekti ponude po nekoj razumnoj ceni i nađe neki ozbiljan kupac, oni mogu da se spasu. Pekara je u zakupu i ona dobro radi, to je ipak proizvodnja hrane i to one najosnovnije - hleba, testa i brašna, i zato verujemo da ukoliko bude volje može da se spase.

ŽALILI SE "STRAZBURU" VELIKI broj bivših radnika "Severa", "Agrokombinata", "Fidelinke" i drugih firmi i dalje čeka novac za zaostale zarade, koje su im godinama, do stečaja, bile umanjene. Neki su se žalili "Strazburu", a neki su zbog sudskog postupka ostali bez krova nad glavom.

SVETLI primer sudbine nekadašnjih giganata je ATB "Sever", u čijim pogonima je nekada radilo oko 2.000 ljudi, a koji, uprkos nedaćama kroz koje je prošao, proslavlja 95 godina postojanja. Bivši lider u proizvodnji mikromotora privatizovan je 2005. godine kada je postao deo austrijske kompanije ATB, a od 2011. nalazi se u sklopu kineske "Volong grupe", jednog od najvećih svetskih proizvođača elektromotora. Dolaskom novog vlasnika, počeli su bolji dani za "severaše".

ATB "Sever" i kompanija- -ćerka ATB "Fod" iz Bora prošlu godinu završile su sa 22 odsto većim prometom nego u 2016. godini, odnosno sa 24,7 miliona evra ukupnim prometom, od čega je samo ATB "Sever" ostvario 19,2 miliona evra.

- Plan za ovu godinu je povećanje prometa za 12,5 odsto, što podrazumeva proizvodnju i plasiranje robe od 27,5 miliona evra - najavio je početkom godine direktor Mile Todorović. - Trenutno, naše obe fabrike rade punim kapacitetom, jer je prvo polugodište u potpunosti pokriveno porudžbinama kupaca. Uvažavajući trend priliva novih narudžbi, koji je prošle godine bio za 27 odsto veći u odnosu na 2016. godinu, možemo reći da su naša očekivanja u potpunosti realna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Stef

03.06.2018. 19:27

Sve što Čedomiru dopadne šaka završi kao kuća u Šilerovoj. Tako je bilo i sa državom kada je otišao sa funkcija koje je obavljao. A prethodno ju je iscedio kao suvu drenovinu.

божимил

03.06.2018. 23:18

Како вам је Север светли пример приватизације.... Прво треба рећи да је Север имао 7000 запослених. Од десетина програма остала је само производња и ремонт великих електричних машина, што обавља око 350 стално запослених. Нема више наменске производње, производње машина за наводњавање, лифтова, микро, малих ии средњих ел. мотора, ветрогенератора, управљања електричних машина, технолошке опреме, преносника, пумпи (за домаћинство, зграде, системе грејања, муљних, подводних) вентилатора и још пуно

Nenad Nenadovic

04.06.2018. 07:53

Sever je samo zahvljujuci jednom coveku iz Rusije uspeo da zadrzi i to malo proizvodnje koje danas ima. Mislim da se radi o motorima za naftnu industriju ili nesto vezano za naftu i gas. Kada je Severu posao krenuo, tog coveka su najurili i na njegovo mesto postavili svog igraca. Uostalom mnogo je dobrih i pametnih ljudi najureno iz Severa. Danas su vlasnici Severa - Kinezi. Koliko znam njih interesuje samo fabrila u Nemackoj, radi tehnologije. Za neku godinu i Sever ce propasti.

Nebojsa007

04.06.2018. 23:43

Sever je imao odlicne dane cak i devedesetih dok ga sa automatskom puskom nije preuzeo genije Dinkic i unakazio da bi ga prisvojili za minimalan novac a Ceda je pokupio sve sto se moglo pokupiti iz Fidelinke. Zbog Severa i znog gasenja nesih najacih banaka Dinkic bi trebalo da je u zatvoru.