Tozi data nova šansa

A. ĐURAN

19. 02. 2018. u 11:00

Този дата нова шанса

Preostalo 34 miliona evra koje treba otplatiti u narednih 10 godina / Foto A. Đuran

Posle četiri dana od zahteva, u fabrici crepa stopiran stečajni postupak. Kikindski TM, zajedno sa "Srbijagasom", nastavio pregovore s bankama

ZBERBANKA koja je 8. februara pokrenula predstečajni postupak u kikindskoj fabrici "Toza Marković", zbog nepoštovanja plana o vraćanju dugova, odustala je od pokretanja ovog procesa četiri dana kasnije. Razlog je taj, što su predstavnici "Toze Marković", zajedno sa većinskim vlasnikom "Srbijagasom", nastavili pregovore sa bankama o načinu isplate dugova iz ranijeg perioda. U godini za nama, kaže Vladimir Ilić, direktor fabrike "Toza Marković, trajao je grejs period na vraćanje duga, i to mahom prema bankama.

- Kada neko u pregovorima nije zadovoljan, kao u ovom slučaju Zberbanka, podnosi predlog za stečaj, koji je posle naše intervencije povučen. Takvih situacija biće verovatno još, sve dok ne usledi konačni dogovor. Banke su rigidne i fabrika treba da se iščupa iz njihovog "čeličnog" ili "smrtonosnog" zagrljaja - dodao je Ilić.

Pročitajte još: Novi stečaj za "Tozu Markovića"

Stoga se već neko vreme pregovara i traži kompromis koji će zadovoljiti sve strane.

- Sada smo u situaciji da fabrika godišnje treba da servisira 3,5 miliona evra. U 2017. ostvarili smo dobit od 250 miliona dinara. Kada smo isplatili kamate, ostao je čist neto profit od 30 miliona dinara. Tako dolazimo do činjenice da bankama možemo da plaćamo od milion do 1,5 miliona evra godišnje, ali ne možemo da vraćamo 3,5 miliona evra - pojašnjava Ilić.

LANE REKORDNA PROIZVODNjA PROŠLE godine kikindska fabrika imala je rekordnu proizvodnju crepa i pločica u odnosu na prošlu deceniju. Pojavila se na tržištu i sa novim programom pločica. Sklopljeni su i novi ugovori, pa je ove godine planirana proizvodnja 34 miliona komada crepa i 1,9 miliona kvadratnih metara pločica.

On ističe da u ovom trenutku menadžment fabrike vidi četiri modela za rešenje i napominje da se većinski vlasnik još nije izjasnio o tim opcijama.

- Možemo da napravimo nov dogovor sa bankama i predočimo da ne možemo da plaćamo više od 1,5 miliona evra godišnje na ime dugovanja, a da banke otpišu zatezne kamate i nađu realan obračun vrednosti kapitala koji je uložen u TM. Drugi model je da "Srbijagas" preuzme naš dug od banaka, pa da mi njima plaćamo obaveze, a treći način je da se uđe u ozbiljno traženje strateškog partnera koji bi otkupio dugovanja i sa "Srbijagasom" napravio dogovor o vođenju fabrike. Četvrta solucija je stečaj koji je najnepovoljniji za državu jer gubi kapital - predočava prvi čovek "Toze".

Pročitajte još: ''Toza'' kupuje mašine i obnavlja opremu

"Toza" ima obaveze prema poveriocima, predviđene planom reorganizacije. Dug od 50 miliona evra smanjen je, jer je deo konvertovan u kapital "Srbijagasa", čime je ova kompanija postala većinski vlasnik fabrike. Preostalo je 34 miliona evra koje treba otplatiti u narednih 10 godina.

U poslednjih godinu dana ostvarili profit

Za TM je zainteresovan ozbiljan strateški partner, čiji su predstavnici već pola godine u firmi i posmatraju sve tokove proizvodnje i prodaje. I pored nedaća u fabrici, proizvodnja teče nesmetano i u toku je priprema za predstojeću građevinsku sezonu.

"TOZA" POKAZAO DA MOŽE DA RADI

- POSLE isteka grejs perioda i svih mera koje je menadžment u dogovoru sa "Srbijagasom" preduzeo, TM je pokazao da može da radi. Za tih godinu dana, kada nismo imali obaveze da plaćamo dugove, fabrika je radila u punom kapacitetu i vratili smo se na tržište. Investirali smo u novu opremu za proizvodnju pločica, a za mesec dana počinje proizvodnja crepa većeg formata. Uspeli smo da izmirimo i sve tekuće obaveze - pojasnio je direktor Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

trla baba dlan

19.02.2018. 13:01

Ne raumem, Ovakva fabrika da se zatvori, pa akumulatori iz Sombora,EEEE Srbijo.

Деки

19.02.2018. 13:59

Тако је бре, јачајте домаћу производњу, а не да је гушите јефтиним увозом шкарта. Браво!

Simon

19.02.2018. 14:48

Državo pomozi ovakvim firmama da u dogovoru sa vjerovnicima nadju prikladniji i povoljniji način otplate duga

Ne pomaže država

20.02.2018. 09:54

@Simon - To su naše pare, a oni neka pljačkaju i rasipaju... e...