Srbija dobija 4 nova rudnika

Marija JANKOVIĆ

11. 12. 2016. u 19:30

U narednih pet godina, posle pola veka, počeće se sa iskopavanjem ruda u do sada nekorišćenim nalazištima. Prve jame u Bosilegradu i Boru, slede Loznica i Baljevac. U eksploataciju će uložiti čak pet milijardi dolara

Србија добија 4 нова рудника

Karikatura Tošo Borković

RUDNIK u Bosilegradu i nalazište kod Bora - prve su investicije u rudarstvo koje bi mogle da zažive u Srbiji posle gotovo pola veka. Nakon toga, u procesu istražnih radnji je i jama jadarita kod Loznice i rudnik litijumskih minerala kod Baljevca.

Ovo su prva četiri rudnika koja bi mogla biti otvorena u Srbiji u narednih pet do sedam godina, a u državnu kasu bi trebalo da ubace pet milijardi dolara investicija. Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum...

Dok se nove jame uveliko pripremaju za iskopavanje, stari rudnici u vlasništvu države su u stalnim procesima restrukturiranja, problematičnih vlasničkih struktura, pa se neki čak i - iznajmljuju na mesec dana.

Britanska kompanija "Mineko limited" najavila je otvaranje novog rudnika olova i cinka u Srbiji, kod Bosilegrada. Ova firma na području ove opštine u Pčinjskom okrugu s partnerima sprovodi istraživanja olova i cinka od 2010. Prvobitna istraživanja su pokazala da postoji dovoljna količina rude za otvaranje rudnika "Bosil - metal".

- Elaborat je overen na 1.700.000 tona dokazane rude, a pokazalo se da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra. Otvaranje rudnika, ukoliko sve bude išlo po planu, planirano je za 2018. - saopštili su iz "Mineka".

Što se nalazišta zlata kod Bora tiče, na Čukaru peki je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto po toni i sadržajem zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Poslednji rok za otvaranje ovog rudnika pominje se 2022. godina.

Kada su državne jame u pitanju, situacija je drugačija jer većina rudnika finansijski stoji loše.

- Na restrukturiranju rudnika za podzemnu eksploataciju uglja nije urađeno mnogo - kaže Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost". - Što se rudnika obojenih metala tiče, najveći rudnik zlata "Lece" je u nedefinisanom statusu, jer ga je privatizovao Miroslav Bogićević. Kompanija iz Dubaija dobila je zakup, a država im ga produžava - na mesec dana. Samo prošle godine su iskopali zlata u vrednosti od 50 miliona evra iz ovog rudnika.

Jednom od nastarijih rudnika u zemlji prete - katanci. Dva rudnika, "Vrška čuka" i "Bogovina", prvi su od ukupno četiri rudnika u sastavu JP "Resavica" koji će biti zatvoreni, i to najverovatnije u februaru naredne godine. Na tom spisku su i "Jasenovac" i "Ibarski rudnici".

Za troškove zatvaranja rudnika, i budžetom za 2017.predviđeno je 5,07 milijardi za subvencije u "Resavicu", umesto dosadašnjih 4,47, koliko su rudnici prethodnih godina dobijali.

- Sredstva u iznosu od 600 miliona dinara namenjena su za realizaciju prve faze zatvaranja rudnika, otkopavanje rezervi i povlačenje opreme iz jame, u skladu sa Planom reorganizacije i finansijske konsolidacije "Resavice" - stoji u budžetu za 2017.

Ipak, još nije jasno kako će se tačno rešiti sudbina 1.200 radnika, koji će biti višak.

- Rudnici ne mogu da se zatvore preko noći - kaže Goran Nikolić iz sindikata radnika "Resavice". - Rok je 1. mart da se krene u proces zatvaranja, ali mi smo tražili da on traje, u zavisnosti od pogona, i do tri godine. Pitanje je da li će nam to dozvoliti. Za to vreme, radnici iz proizvodnje će verovatno preći u druge jame, a predviđeno je da iz "Resavice" ode oko 1.000 ljudi koji rade u administraciji. Do 31. marta 2017. treba da se donese socijalni program za ove ljude.

PRILIKA U JADARITU

LOZNICA je krajem novembra dobila info-centar gde zainteresovani mogu da se raspitaju o ulaganju u jadarit, jedinstveni mineral koji je 2004. godine pronađen u ovoj oblasti.

Mineral koji u svom sastavu ima litijum i bor, koji imaju široku primenu u industriji, pre 12 godina pronašli su geolozi privatne firme "Rio Tinto", ćerke kompanije "Rio Tinto grupe". U toku su istražne radnje, od kojih će Srbija do kraja 2017. direktno dobiti 20 miliona dolara. "Rio Tinto" planira da gradnju rudnika počne 2019.

Ukoliko se projekat razvije, Lozničani mogu da obezbede viš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

мрсимуд

11.12.2016. 21:52

Србија не добија "нова" четири рудника, они су већ под нашим ногама, него нове четири иностране пијавице који ће за јефтину лову извлачити наше благо. Зашто није Србија изнајмила машине за копање и сама излвачила и продавла далеко више би се зарадило. Колико смо се задужили за 4 године могли смо само од једног дела да сами све организујемо и да понудимо робу на тржиште. Страшно. Сетим се књиге Џона Перкинса "Исповест економског убице" и све ми буде јасно.

fradd

11.12.2016. 22:18

Ne dobija Srbija ništa, pogotovo ne 5 milijardi. Ono što ostaje ovde je 5% rudarske rente i najbednije plate za par stotina naših rudara. Ono što zaista vuče dosta para- poslovi projektovanja i menadžmenta, tehnologija, mašine i oprema, neće biti iz Srbije a to su te stavke koje će koštati 5 milijardi. Troškovi projekta se ne prenose automatski kao zarada zemlje-domaćina, to je idiotizam.

Vukasin

11.12.2016. 23:08

Koja je logika kod predaje rudnicima na eksploatisanje stranim investitorima? Mislim, pored logike udovoljavanja i pomaganja stranih korporacija i kapitalista?

Бане

12.12.2016. 16:20

Почело бацање предизборних мамаца за блентаве сомове...

БоБ

13.12.2016. 10:09

и ми ћемо то богатство да дамо странцима? Ко да се никад нисмо бавили рударством!!!!

Лили

13.12.2016. 12:53

Ништа Србија не "добија" него само наставља да губи !

Косовац

13.12.2016. 21:23

А новооткривени (2008) рудник у Ораховцу? Ах, да, већ од 2010. изузетно богату руду (до чак 7,97 гр по тони!) експлоатише британска компанија "Лидијан интернешнел"! Закуп јефтин, али приход капље држави. Додуше, оној коју "никада нећемо признати"...